Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Има ли свобода и независимост днес

Доц. Алексей Пампоров: Да бъдем свободни за нещо, а не от нещо

Снимка: Pixabay

В деня на  Независимостта на България, 113 г по-късно, си задаваме въпроса доколко независимостта е общочовешка ценност, която има различни измерения. Има ли свобода и независимост днес?

България чества 113 години независимост

Темата коментира в “Нашият ден“ доц. Алексей Пампоров от БАН.

“Несъмнено днес сме много по-свободни, отколкото преди 113 г. Преди 113 г. България се възползва от един исторически момент на гражданска война в самата Турция. Има война между Франция и Германия за Северна Африка. Австро-Унгария окупира в този момент Босна и Херцеговина. Имаме исторически шанс да извършим това, което сме извършили.

Актът на независимост е един хубав манифест, показва национална гордост, ние го отбелязваме днес.

Доц. Алексей Пампоров

Същинската свобода и независимост идват година по-късно, когато се сключват икономически спогодби с Турция и Русия. Това в някакъв смисъл има отражение и до днес, защото ставаме независими от Турция, което е големият стремеж по онова време. Но пък така ставаме зависими от Русия, защото започваме да дължим към Русия дълговете към Турция.

Виждаме колко години по-късно руското влияние продължава да е сериозен фактор в българската политика.

Свободата днес

Свободата днес, особено след 1989 г., е несъмнена. Ние сякаш залитнахме в другата крайност и започнахме да пренебрегваме правилата, да губим общия консенсус и общия смисъл на това да живеем заедно, нарушавайки и ограничавайки свободата и правата на другите.

Много е важно за каква свобода се говори. Ще бъдем истински свободни тогава, когато осъзнаем, че трябва да се борим за “свобода за“.

Да сме свободни да правим онова, което искаме, да сме свободни да пътуваме и да работим, каквото искаме. Да сме свободни да изповядваме религията, която искаме. Не да сме свободни от робство, от бреме, от тоталитарен режим, от мутрите, а да сме свободни за това да живеем живота си по начин, който на нас ни харесва.

Това е нещо, което хората в България все още не са осъзнали. Все се опитваме да се освободим от нещо, а не да се освободим за нещо. Това може би е философията, която трябва да променим, за да започнем да живеем по-добре. Да започнем да се грижим за собственото си щастие, но съобразявайки се с останалите.

От какво искаме и за какво трябва да се освободим

Виждаме от изминалите избори, че ние искаме да се освободим от целия публичен дебат. Всичко беше свързано с едно изчегъртване и освобождаване от нещо. Дали от статуквото, дали от мафията, независимо как ще го кръстим, това е освобождаване от нещо.

Няма го дебата – да се освободим за нещо. Да си разширим възможностите, да започнем да правим неща. Трябва вече да мисли за перспективите. За това, че България не е една бедна страна, а има достатъчно възможности и ресурси.

Първото нещо, за което трябва да се освободим е, за да си възстановим съединението. Защото ние сме загубили обществения консенсус. Безумието, което се случи онзи ден във Варна – антиваксъри да ходят да провалят ваксинационна кампания. Тях никой не ги задължава, те са свободни да не се ваксинират, но нямат право да пречат на свободата на другите, които искат да се ваксинират.

Чуйте Алексей Пампоров в звуковия файл.

Снимка: личен архив, Pixabay
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
архитект Тодор Булев

Арх. Тодор Булев: Културните аспекти на архитектурата да се обхванат в специален закон

Проблемите на културните аспекти на архитектурата трябва да бъдат обхванати в специален закон за архитектурата. В този специален закон архитектурата ще се разглежда като културна ценност. Защо е необходим закон за архитектурата? Темата коментира в “Законът и Темида“ арх. Тодор Булев , председател на САБ. “Архитектурата е една..

обновено на 22.10.21 в 13:47
доц. д-р Ана Джумалиева, председател на КЗД

Достъпната среда – сред основните теми на заседанието на Съвета за наблюдение по ЗХУ

На 15 октомври се проведе онлайн заседание на Съвета за наблюдение по Закона за хората с увреждания (ЗХУ), председателствано от Комисията за защита от дискриминацията. Какъв беше дневният ред на заседанието и кои бяха основните акценти, по които работи тази среща? Темата коментира в “Законът и Темида“ доц. д-р Ана Джумалиева ,..

публикувано на 22.10.21 в 11:32

Мария Петрова: Ваксините още нямат разумна алтернатива

Как изглежда изискването за наличие на зелен сертификат от правна гледна точка? Влезе в сила изискването за зелен сертификат Здравните власти допускат дори локдаун при неуспех със зеления сертификат Темата коментира в “Нашият ден“ адв. Мария Петрова "Не съм съгласна, че зеленият сертификат е точно мярка, той по-скоро е..

обновено на 22.10.21 в 11:29

Купи 1 книга. Дари я на своето училище!

Ученици, учители и родители в кампания за повече книги в библиотеките в училищата. Инициативата „Купи 1 книга. Дари я на своето училище!" търси новите будители в лицето на ученици. С призива "Бъди съвременен будител" кампанията приканва учениците да дарят на училищната библиотека нова книга. Инициативата е организирана от Асоциация..

публикувано на 22.10.21 в 09:46
Христо Мутафчиев

Христо Мутафчиев: Изискването за зелен сертификат е прибързано и обърква театрите

Зелени сертификати в културата и изкуството? Как се отразява наредбата на Министерство на здравеопазването на театрите у нас? Влезе в сила изискването за зелен сертификат Темата коментира в “Нашият ден“ Христо Мутафчиев , председател на Съюза на артистите в България. “Смятам, че изискването за наличие на зелен сертификат е..

публикувано на 22.10.21 в 09:31