Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Литературен наблюдател:

18 разказа, които ще запомните за цял живот

Снимка: @altera.izdatelstvo

„Мъжът, който уби Ролан Барт и други разкази“ от Тома Клер е сборник с разкази, обединени от темата за убийството. Политическо убийство, нещастен случай, серийно убийство, самоубийство, убийство в състояние на афект. Всеки разказ е неповторим и напълно непредсказуем.

Преводът е на Радостин Желев.

В текстовете е цялото многообразие на съвременния живот – от съпротивата срещу различните, през вавилонското стълпотворение на езиците и културите до механизмите на тоталитарното мислене и на насилието – физическо и вербално, идеологическо и интимно. Авторът свързва фактологията с откритията на модерната психоанализа, така че неговите „очерци за убийства“ се превръщат във вивисекция на модерната душа – твърдят издателите.

През 2013 г. Тома Клер получава наградата за разказ на Френската академия за „Мъжът, който уби Ролан Барт“. В книгата му са включени още: „Мъжът, който уби Лейди Ди“, „Мъжът, който уби Джани Версаче“, „Мъжът, който уби Анна Политковская“, „Мъжът, който уби В.Д. Набоков“ ( руския политик емигрант, бащата на автора на „Лолита“), „Мъжът, който уби Пиер Паоло Пазолини“, „Мъжът, който уби Исус“.

Литературният наблюдател Гергана Рачева представи сборника „Мъжът, който уби Ролан Барт и други разкази“  от Тома Клер в „Артефир“. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Елена Алексиева прекъсна самсара

Символично е заглавието на новия сборник с разкази на Елена Алексиева „Прекъсването на самсара“. Той се нарежда в чудесната поредица на нейните книги с разкази, започнали ударно с „Читателска група 31“, както и след много силния ѝ роман „Свети вълк“. Има обаче и нещо ново, което надгражда писането на авторката, при това по ненатраплив и дори незабележим..

публикувано на 23.10.21 в 16:15

„Далеч от времето“, близо до любовта

Любовта на мъж и жена е накарала времето да спре. Но дългата изолация от часовника на живота не спира проблемите помежду им, а ги излага на повърхността. За това с няколко думи разказва филмът „Далеч от времето“, който вече може да бъде гледан в платформата за българско късометражно кино NO BLINK. С изразните средства на седмото изкуство обаче..

публикувано на 23.10.21 в 11:02

Viriditas – самостоятелна изложба на Гергана Петрова

Гергана Петрова е фотограф и визуален артист, която наскоро заменя космополитния Берлин със София. В последната си изложба Viriditas, открита на 14 октомври в галерия КО-ОП, обект на изследване за младата авторка е взаимодействието на съвременния човек с природата. „Целта на живота е да живеем в хармония с природата“ – Зенон е написал преди..

публикувано на 23.10.21 в 09:05

„Събитието“ с Голямата награда на „Синелибри“

Филмът "Събитието" на Одри Диван е големият победител от тазгодишното седмо издание на кинолитературния фестивал "Синелибри". Това стана ясно на официалната церемония по награждаване, която се състоя в Зала 1 на Националния дворец на културата . Лентата "Събитието" е носител и на "Златен лъв" във Венеция и е адаптация на едноименния роман на Ани Ерно...

публикувано на 22.10.21 в 17:26

Юбилеен Световен куклен театрален фестивал във Франция

Световният куклен театрален фестивал в Шарлевил-Мезиер, Франция, отбеляза своя 60-годишен юбилей. Това е най-големият фестивал за куклено изкуство. За десетте дни са представени 414 спектакъла, артистите, участвали от цял свят са 448, като са продадени 45 000 билета. Освен сцените, разположени  на 30 различни точки из целия град, са били организирани 36..

публикувано на 22.10.21 в 17:10