Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Защо масовите залесявания невинаги са добри за дърветата

Снимка: Десислава Семковска

България е европейски лидер в защитата на стари гори с над 150 000 хектара гори във фаза на старост, което е около 6-7% от всички гори в страната ни. Девет общини поеха ангажимент за опазване на старите гори на териториите си – Ботевград, Севлиево, Кюстендил, Харманли, Велико Търново, Трявна, Горна Малина, Пирдоп и Златица – вече пазят общо 1150 хектара стари гори

Често хората, намесвайки се в естествените природни процеси, дори и с добри намерения, понякога създаваме предпоставки за съществени грешки.

Нели Дончева – главен експерт „Гори“ във WWF - България обяснява как трябва да се засаждат нови дръвчета:

„Залесяването не е проста работа. Много е важно да се прави добре изборът на дървесния вид, с който ще се залесява и не е препоръчително това да става в стара гора.

В България горите обикновено се възобновяват много добре по естествен път. Залесявания се налага да се правят в гори, засегнати от бедствия – пожари, снеголоми или ветроломи. И то само ако в тази гора не се наблюдава естествено залесяване в продължение на 3 години.

Не трябва да възприемаме масовите залесявания като най-доброто, което можем да направим за гората.

Много често се засаждат дървесни видове, които не са местни, не са типични за страната ни.

С внасянето им в нашата страна и впоследствие с извършено залесяване с тях се нанасят много щети върху природата.

Трябва да сме внимателни и да се вслушваме в съветите на експертите.

Инициативи, като раздаване на фиданки на хората с цел залесяване, са много масови, но често видовете дръвчета не са съобразени с условията, където се засаждат.

Когато това са круши, череши и други овошки и хората си ги насаждат в дворовете, тогава няма лошо.

Лошо е, когато се раздават за засаждане видове като храстовидна аморфа и бяла акация, които са с инвазивен характер и не са добре дошли в нашата естествена гора.

Хората често подхождат стихийно и много емоционално по отношение на залесяването. А то е регулирано добре в Закона за горите и нормативната му уредба.

Не може да се залесява хаотично, без да се вземат под внимание видовете дървесни видове, почвите, местонахожденията на териториите и микроклимата.

Освен това ние имаме защитени територии, където залесяването е забранено. За да се извършва залесяване в такива територии, трябва да се направи експертна оценка на въздействието от подобно залесяване.

Другото, за което хората много често не си дават сметка, е какъв е дървесният вид и какъв е неговият произход. Може да залесяваме например с летен дъб, но видът има различни произходи – може да е от Дунавската равнина или пък да е от Южна България. Ако покрай река Дунав засадим летен дъб, който сме донесли от Южна България, това няма де е добре, това е едно вмешателство в природните процеси.

350-годишно буково дърво, Средна гораИма видове, които не оцеляват на чужди за тях територии – не могат да се адаптират в друг вид почва и други климатични условия.

В света вече не се залесяват млади дръвчета без почва – т.нар. „фиданки на гол корен“. Всички дръвчета, които се засаждат, преди това трябва да бъдат в контейнери със субстрат.

Залесяването трябва да се прави с фиданки с доказан произход и сертификат от производител, регистриран като горски разсадник.

„Залесяването е наука и не бива да се подценява и не бива да мислим, че всеки може да сади млади дръвчета. Много често залесяването с фиданки от доброволци без опит и нужната подготовка води до обратен резултат. Похабяват се дръвчета, често само след година половината от така засадените фиданки вече ги няма. Изключително е важно да се внимава с инвазивните видове. В някои държави от Централна Европа бялата акация е в категорията: „вид с висока инвазивност“, а в България тя е натурализиран вид и се размножава много добре, завзема нови и нови площи. Аз разбирам, че пчеларите много харесват бялата акация, защото е медоносно растение, но трябва да се спазват регулациите. Инвазивността означава, че този вид е пренесен от един географски регион в друг, където не се е срещал естествено. Но се адаптира добре към местните условия, размножава се бързо и ефективно завзема нови територии и това води до изместването и намаляването на местните характерни видове. Това е сериозна намеса в природните процеси.

В Международната система за горска сертификация FSC са заложени изисквания да не се засаждат големи площи с инвазивни видове и да не се използват чужди дървесни видове – такива, които не растат естествено на съответната територия.

Животът е свързан с природните процеси, с адаптацията, с борбата за оцеляване, с еволюцията – процеси, за които ние хората не мислим в ежедневието си, но те се случват постоянно и имат последствия и за хората.“ – казва Нели Дончева.


Снимки – Десислава Семковска - БНР и WWF - България

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Захарий Княжески

Захарий Княжески – създателят на първата обществена библиотека в България

Захарий Княжески е български възрожденски просветен деец, книжовник, фолклорист и драгоман (преводач и посредник). Истинското му име е Жеко Петров Русев.  Той е роден през 1810 година в село Пишмана (днес Княжевско), област Стара Загора. Изучава занаятите грънчарство и сапунарство. Учи в Стара Загора, Търново, Света гора и във Взаимното училище в..

публикувано на 18.10.21 в 11:27

18 000 недвижими културни ценности у нас са декларирани, но без постоянен статут

Какви са актуалните проблеми, свързани с опазването и управлението на недвижимото културно наследство в България и какви законодателни промени в тази сфера ще инициира Координационният съвет на браншовите организации в строително-инвестиционния сектор, съвместно с  Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Общо 40..

обновено на 18.10.21 в 11:20
Силвия Маринова, Михайлина Павлова и Николета Габровска в студиото на

Очакваното "нормално" срещу различията

Кои са социалнозначимите теми, които интересуват Силвия Маринова, журналист на свободна практика и обучител по мултимедия? Какво се крие зад Queer Light, нейната първа самостоятелна фотографска изложба? Силвия Маринова : „Посвещавам тази серия от снимки на всички синове и дъщери, които са се сблъскали с гнева, тъгата, безпомощността или..

публикувано на 18.10.21 в 09:20

Навършват се 40 години от откриването на Античния театър в Пловдив

На 18 октомври се навършват 40 години от откриването на Античния театър в град Пловдив. Темата коментира в “Нашият ден“ Мая Мартинова , археолог. Та е участвала в разкриването на амфитеатъра и е ръководител на отдел на Общинския институт “Старинен Пловдив“. “Античният театър е открит във връзка с едно голямо инженерно съоръжение –..

публикувано на 18.10.21 в 08:45

Възможни прекъсвания на сигнала на програма "Христо Ботев" заради профилактика

На 18 октомври ще бъде извършена планова  техническа профилактика от 9 до 17 часа на  предавателя на ултракъси вълни ВЕЛИНГРАД 5  на честота 91.3 мегахерца.  Възможни са  прекъсвания на сигнала.  Можете да слушате  програма „Христо Ботев“ през интернет сайта –  player.bnr.bg.

публикувано на 18.10.21 в 06:00