Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Да избираме отговорно произведени продукти от дървесина

Снимка: wwf.bg

„Ако можеха да говорят, щяха да те помолят за нещо, но не могат. Затова го правим ние от WWF. Избирай отговорно произведени продукти от дървесина. Търси продукти с етикет FSC. Научи повече

Това гласи текстът към видеото на WWF България

То е част от информационната кампания на WWF*, която поставя на фокус живота в гората.

Всички горски обитатели имат едно желание – техният дом да бъде запазен, за което в огромна степен сме отговорни ние хората. За да насочи общественото внимание към този казус, WWF създаде тематично видео, с което призовава потребителите у нас да закупуват хартиени продукти с етикета FSC.

Новата учебна година започна и ученици и родителите купуват все повече продукти от хартия. WWF се надява, че родителите се оглеждат за книжни продукти, на които стои отличителният етикет на FSC. Именно с този пример биха научили своите деца да са отговорни и да потребяват разумно хартия и хартиени продукти.

Всеки последен петък на септември в целия свят се отбелязва денят на FSC. Тази година това е 24 септември.

Какво представлява етикетът FSC?

Темповете, с които горите по света биват унищожавани, са почти неуловими. Всяка минута гори с размерите на 27 футболни игрища изчезват безвъзвратно.

Международният етикет на FSC гарантира, че съответните продукти от дървесина не са резултат от експлоатиращо, а от социално и екологично ориентирано горско стопанство. При добив на дървесина от гори, сертифицирани по FSC, се опазва околната среда, съхранява се разнообразието на растителния и животинския свят, а и се зачитат правата на местното население и на работещите в дърводобивната индустрия.

Само дървесни и хартиени продукти, чието производство е сертифицирано според строгите принципи на FSC, могат да носят неговия етикет. Спазването на това правило се проверява от независими експерти.

Днес над 2 300 000 ха или 55% от горите в България са сертифицирани по FSC. 450 компании в дървопреработвателния бранш у нас изпълняват изискванията на сертификата.

От август 2017 г. във всички сертифицирани гори в България повсеместно се прилага национален стандарт за горска сертификация по FSC.

Какво означава FSC?

FSC (Forest Stewardship Council) е първата независима етикетираща система за горски продукти в света. Тази система се подкрепя от екологични организации, собственици на гори, дърводобивната и дървопреработвателната индустрия, браншови организации и др.

Към момента в световен мащаб по FSC са сертифицирани 228 милиона хектара горски площи, а изискванията на стандарта спазват близо 49 000 компании по света.

Подробности за кампанията на WWF за отговорни ползване на дървесина дава Яна Барзова, експерт „Гори“ на WWF – България:

„Идеята на кампанията е горската сертификация да бъде разбираема и разпознаваема за хората.

С кампанията се опитваме да накараме хората, когато избират продукти от хартия, картон и въобще от дървесина да избират такива, които имат сертификат за устойчиво управление на горите FSC. Етикетът на FSC върху продуктите гарантира, че те не са резултат от експлоатиращо, а от социално и екологично ориентирано горско стопанство.

В България от 2017 г. има национален български стандарт за дървесина, който използва сертификата на FSC.

Във всяко горско стопанство у нас се оставят минимум 5% гори във фаза на старост. В тези гори не се провеждат стопански дейности, няма човешка намеса – там не се извършва сеч и не се прокарват пътища. Точно тези гори са много важни за биоразнообразието.

Над 2 милиона гори или 55% от всички горите в България притежават този сертификат. Предимно това са държавни гори, има и общински, както и няколко частни гори.

Знакът на FSC обикновено се намира на гърба на тетрадката, тефтера или хартиеното изделие. Може и да се срещне отпред или отпечатан на страниците. Логото FSC представлява стилизирано дръвче с буквите FSC и под него има номер, по който може да се проследи откъде идва дървесината, както и коя е фирмата производител на дървесината.“

Колкото по-голямо е търсенето на FSC продукти, толкова повече гори се стопанисват устойчиво и отговорно. Всеки може да бъде част от отговорния добив на дървесина като ползва само сертифицирани по FSC продукти!

Повече относно прилагането на FSC в България можете да прочетете тук

Подробности за FSC можете да прочетете тук:

Официалната страница на FSC


------------------------------------------------------------

* WWF – Световен фонд за дивата природа - една от най-големите и най-уважавани независими природозащитни организации в света съществува от септември 1961 г. и развива дейности в над 100 държави с помощта на над 5 000 000 доброволци по целия свят .

От 1985 г. WWF е инвестирал над 1,165 милиарда долара в повече от 11 хиляди проекта в 130 държави.

Основните направления на работа на WWF са промените в климата, горите, сладководните басейни, океаните и бреговете, растителните и животинските видове и токсичните вещества.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Човеколюбиво училище

Ученикът човек ли е? Въпросът е напълно безсмислен… докато не се сблъскате с претоварената с излишна информация програма на децата, не поносите препълнената с луксозни учебници раница или не попаднете на родителска среща, в която се говори за учебни предмети, изисквания, правилници, санкции, но не и за човешките същества, заради които уж е..

публикувано на 26.10.21 в 09:50

Еврика! Успешни българи: Васил Николов и усещането за общност в науката

Васил Николов е едно от онези момчета, които се връщат с медали след всяко свое участие в олимпиадите по математика и физика. Носител е на стипендия „Еврика“, запален е по точните науки и може разпалено да разказва за красотата на физиката. И когато го карам да се представи сам, Васил ми казва, че е студент в първи курс в Софийския университет и учи..

публикувано на 25.10.21 в 17:51

Българи в Тюмен

За малката българска общност в западносибирския град у нас не се знае почти нищо. Българите са се озовали там основно като строители. И днес няколко многоетажни жилищни блока са известни като „българските“. Връзката с България, българския език и традиции се пази в различна степен в семействата, повечето от които са смесени. Дори да не говорят..

публикувано на 25.10.21 в 17:03
Петър Теодосиев

Променящото се лице на българската наука

Обикновено, когато интервюират голям български учен, медиите неизменно питат „Защо решихте да се занимавате с наука в България?“ А ако се зачетете в списание „Българска наука“, ще видите разнообразните причини и мотиви на различни специалисти зад подобно решение. Може дори да ви споходи слаб оптимизъм, че в едно обозримо бъдеще въпросът „Защо..

публикувано на 25.10.21 в 14:23
Църквата „Успение Богородично“

Монахини гледат охлюви и пеят с ангелски гласове

Продължавам разказите си за Грузия, която е страна-прегръдка! Сега ще ви водя в манастир в селцето Уде, район Самцхе-Джавахети. На входа на църквата „Успение Богородично“ ни посреща послушницата Екатерина. На 29 години е, но изглежда много по-млада. В погледа ѝ свети непонятна за нас отдаденост. Сградата е разрушавана и достроявана, но основите ѝ са..

публикувано на 25.10.21 в 09:33