Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Разкази за добротата

„Сан сан, Япония“ – трета книга на Юлияна Антонова-Мурата

Снимка: @knigomania.bg

Юлияна Антонова-Мурата е пълномощен министър и дипломат от кариерата с три мандата в Токио. Казва за себе си, че е българка по родолюбие, космополит по възпитание и японка по духТалантът ѝ да открива вдъхновяваща история в дребната наглед случка, умението ѝ да говори пред хората, така че да разкрият дълбините на сърцата си и да го опише изящно, превръща книгите ѝ в бестселъри.

„Сан сан, Япония“ е третата книга на Мурата. Тя е сборник с разкази, които са естествено продължение на стремежа ѝ да раздипля пред читателя пласт по пласт многоликата душа на японската култура.

“Истории за малкото голямо обичане“ – така Ирина Пенчева определя текстовете в сборника в предговора на книгата.

За новата си книга говори в “Нашият ден“ Юлияна Антонова-Мурата:

“Настъпи най-красивият сезон, японците го определят като “есента – сезонът за четене на книги“. Няма нищо по-хубаво от това един автор да представи книгата си в първия ден от есента.

Пожелавам на всички сънародници този хубав, топъл есенен лъч, който като отпечатък да остави много любов в сърцата на всички ни."

Историите в книгата

"Всичките 57 истории са без изключение истории, които съм видяла с очите си, чула съм или съм усетила със сърцето си. До една са реални.

Простички истории, в тях няма някакъв философски замисъл или религиозен мотив. Те докосват сърцето, защото са съвсем естествени и непринудени, такива, каквито са и самите японци.

Аз съм българка, нося родината в сърцето си, но обичам да живея в Япония. Нямаше как да не пресъздам в кратки истории онова, което съм срещала в ежедневието си."

Начална точка

"Това е желанието на моя съпруг, когато споделям с него някакви истории, той казва – “Защо не я напишеш“. На неговия 60-годишен юбилей взех решение да опиша в книга отделните истории, които съм разказвала.

Силно вярвам в добротата и тези историите са разкази за добротата, за онова, което всеки един от нас, независимо в коя част на света се намира, носи в сърцето си.

Интересът ми е насочен към обикновения човек.

Благодаря на всичките ви колеги от Радиото, което слушам от дете, и на сънародниците ми."

Повече за отношението на японците към българите можете да чуете от Юлияна Антонова-Мурата в звуковия файл.
 

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Конкурсът за млад театрален режисьор „Слави Шкаров 2021” се отлага за догодина

Националният конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров” трябваше да бъде открит тази вечер (27 октомври) в Русе, но се отлага за пролетта на 2022 година, съобщиха организаторите от Драматичния театър „Сава Огнянов”. „Отлагането не зависи от нас толкова, колкото от участниците. Екипите на два от спектаклите, които трябваше да гостуват,..

публикувано на 27.10.21 в 14:05

Филм и изложба за годишнината от рождението на Ганчо Карабаджаков

Документален филм-портрет "Карабаджо" и изложба, посветена на седемдесетата годишнина от рождението на именития български художник Ганчо Карабаджаков, ще представи на 28 октомври Художествената галерия "Борис Денев" във Велико Търново. Събитието е посветено на 70-ия юбилей на твореца. Пространството на обновената галерия ще покаже 70..

публикувано на 27.10.21 в 13:55

Маелстрьом. Въведение в спиралната паника

"Маелстрьом. Въведение в спиралната паника" е аудиовизуална имерсивна инсталация на Метеор, която се провежда на 27 и 28 октомври, 18.30 – 21.30, в столичната галерия „Структура“.  К онцепцията е на Боян Манчев и Ани Васев,  видео – Иван Николов, Ани Васева и Боян Манчев, звук – Ангел Симитчиев Ужасяващият и фасциниращ образ на гигантския..

публикувано на 27.10.21 в 11:38

Детективи и шпиони в литературата

В своето ново изследване „Детективи, разузнавачи, студена война: криминалната и шпионската литература в сравнителна перспектива“ доц. Морис Фадел проследява особеностите на класическата криминална история, присъствието на шпионския роман в българската литература през епохата на социализма и съпоставя двата варианта на шпионския роман през Студената..

публикувано на 26.10.21 в 17:30

Режисьорът Крис Шарков за премиерния спектакъл „Мяра за мяра” в Ловеч

С най-новия си спектакъл „Мяра за мяра“ ще посрещне публиката си тази вечер Драматичният театър в Ловеч. Постановката по пиесата на Уилям Шекспир е на Крис Шарков. Премиерата на спектакъла се състоя на 7 октомври и с нея беше открит фестивалът „Младите в театъра”, който тази година отбеляза 12-ото си издание. Така творчеството на големия английски..

публикувано на 26.10.21 в 14:36