Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 27 септември

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Чужденецът“ от Албер Камю – 1 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Срещу понеделник
• Метаморфози срещу понеделник
Гост: Ивайло Дончев
От всички разнопосочни и интересни занятия, които упражнява, Ивайло Дончев е най-вече градски гид. Става популярен с нетрадиционните турове в градска среда, които показват града в неочакван ракурс. Например графити тур, занаятчийски тур, индустриален тур и т.н. Тематичните му обиколки се вписват в идеологията на Urbex туризма или разходка в непознатото. Предпочитаните места отсъстват от туристическите карти, понякога проникването в тях е вълнуващо и малко опасно приключение. Този туризъм в по-задълбочените си форми цели изследване на градски разпад. Усещането за уникално преживяване, освен от енергията на мястото, се формира и от уменията на водача да пресъздаде атмосферата на времето и историите, свързани с него. Как се справя в тази необичайна ситуация и какви умения трябва да притежава водачът? Ивайло Дончев ще разкаже от първо лице, споделяйки личния си опит. Ще говорим за градски разпад, за туризма и туристите в днешните сложни времена. И на финала ще поканим бъдните слушатели на предстоящата самостоятелна изложба на госта ни. Откриването е точно в понеделник.
• Въведение в понеделник
Какво да се очаква от седмицата, през погледа на гостите в студиото.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Рецитал
Концерт от фестивала BBC Proms в Лондон. Рецитал на Мартин Бейкър – орган. В програмата: творби на Й. С. Бах и Мартин Бейкър.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Слънчева алпийска музика от Австрия и Швейцария. Изпълнение – Руди Лугхофер, „Нойнкирхнер Танцмузи“, Мафред Щробл, „Тиролер Блазмузикантен“ и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Калинка Згурова, трио - Зорница, Бойка Присадова, Реска Недялкова и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Приказки от Мъгливия Албион - Младият Роланд“, по английска приказка

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Малкият принц“ от Антоан дьо Сент Екзюпери – 1 част

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: 35 години от смъртта на култовия басист на Металика Клиф Бъртън – коментар
• В Световния ден на туризма какъв беше летният сезон 2021 за българските туроператори и какви са тенденциите за зимните ни курорти – разговор с Даниела Стоева – бивш зам. министър на туризма в служебното правителство на Стефан Янев и собственик на туристическа агенция
• Как се налагат туристически брандове в условията на пандемия – разговор със Стефания Темелкова- преподавател по маркетингова комуникация в Нов български университет.
• В Стара Загора отбелязват Световния ден на туризма с уникална изложба „Епископската базилика и римското мозаечно наследство на филипопол“ – интервю с Радост Иванова, изпълнителен директор на организация „Тракийски туристически район“.
• В деня, определен за рождена дата на Гугъл – среща с Минко Гечев, българинът, извървял пътя от създаването на собствена софтуерна компания през придобиването ú от световния гигант Coursera до лидерска позиция в Google. И всичко това, преди да навърши 30 години.
• Минути на редактора: Robotics Strategy Forum 2021 - за развитието на роботиката у нас, за приложението им в различни сектори и необходимостта от производството на отделни компоненти за световната индустрия. Интервю с Кристиян Михайлов от Професионалната асоциация по роботика и автоматизация.
• Обзор Terra Култура с акцент – героите в „Непознатите будители“ до момента.
• Непознатите будители – поредицата продължава до 1 ноември – Денят на народните будители:
Епизод 3: „Дарителство и будителство“
Личността на Димитър А. Ценов и историята, смисъла и посвещението в наследство и дарителство за знание на поколенията на едно от най-големите дарения в българското образование през 1912 година в Свищов.
Участват: проф. д-р Андрей Захариев, декан на факултет „Финанси“ към Стопанска академия „Димитър А. Ценов“, главен редактор на списание „Народностопански архив“ и председател на Академина фондация „Проф. д-р Минко Русенов“, и проф. д-р Стоян Проданов, ръководител на катедра „Финанси и кредит“ към факултет „Финанси“ на Стопанска академия „Димитър А. Ценов“.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
• Нови продукции:
- „And Still We Sing” на певците Фей Клаасен и Давид Линкси. Албумът е записан с WDR Big Band Cologne.
- „Clique!” на авторката и вокалистка Патриша Барбър.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• Унгарския режисьор Корнел Мундруцо за първия си англоезичен филм „Фрагменти от живота на една жена“.
• Националната галерия с голяма ретроспектива на Алцек Мишев под заглавие „Акуи – Милано – София“ - разговор с кураторката Боряна Вълчанова.
• Боряна Пандова за изложбата „Вторични суровини / надградени образи“ в One Gallery.
• Оля Стоянова с кореспонденция от Международният куклено-театрален фестивал за възрастни „Пиеро”.
• Регионалният център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ най-после отваря врати. Разговор с Веселин Димов.
• „No More Great Art“ - творчеството на Rassim от 90-те до днес в диалог постоянната експозиция в Галерия „Васка Емануилова.“
• Василена Радева за пърформанс разходката „Опакован аудиогид“ по пиеса на Мартина Новакова и Мигел Валентин.

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед - Музикален момент
Прочути концертни зали по света – втора част . Днес гостуваме на „Роял Албърт Хол“ - Лондон, „Концертгебау“ – Амстердам, Зала „Олимпия“ – Париж, Болшой театър и зала „Чайковски“ – Москва, „Карнеги хол“ –Ню Йорк и „Стейпълс център“ – Лос Анжелис .

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
• Учебната година за децата със специални образователни потребности
За предизвикателствата тази учебна година пред училищата за деца със специални образователни потребности разговаряме с директорката на Специалното училище за ученици с увреден слух ”Проф д-р Дечо Денев” Севдалина Джонгарска и родители на деца.
• В последния ден от Международната седмица на глухите хора научаваме как бе отбелязана тя у нас и какви са последните изследвания върху жестовия език, образованието за глухи деца, младежи и възрастни. За това разказва д-р Славина Лозанова Институт „Науки за глухите хора“.
• За новите придобивки на Специалното училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ във Варна разговаряме с неговата директорка Жулиета Петкова.
• Светове: Светът на Дачо Господинов – носител на една от двете първи награди в тазгодишния конкурс „Зрящи сърца“.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
Знакови битки на Отоманската империя за Европа и България
4 част – Битката при Виена
Битката при Виена през 1683 г.
Става дума за т. нар. „Втора обсада на Виена“ и битката края нея през 1683 г. Тогава огромната армия на Османската империя, предвождана от великия везир Кара Мустафа паша претърпява съкрушително поражение от обединените войски на Европа, водени от полския крал Ян II Собиески. Това слага край на възможностите на империята за големи завоевания и бележи началото на края й.
За самото сражение и последиците от разгрома говорят историците доц. Светлана Иванова, директорът на музея „Владислав Варненчик“ Невян Митев и д-р Александър Стоянов от БАН.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
Защо опаковането на Триумфалната арка доведе до толкова крайни оценки и кое се смята за ценно в съвременното изкуство?
Разговор с:
• проф. Стоян Сгурев, изкуствовед, преподавател в Париж;
• Албена Лимони – илюстратор;
• Миряна Тодорова, завършила изящни изкуства в Ню Йорк, учила е още живопис в Лондон, анимация в Рим и пърформанс в Барселона.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
• Тракийският певец Тодор Кожухаров разказва за третото издание на фестивала „С песните на Тодор Кожухаров“.
• Валерия Момчилова представя новата дуетна песен „ Един народ“ с гост-изпълнител Илия Луков.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
Концерт – откриване на Бетовеновия фестивал в Бон, от 20 август 2021 г. С участието на хор Vox Bona и ансамбъл Le Concert des Nations, дирижирани от Жорди Савал. В програмата: Лудвиг ван Бетовен – Симфония № 9 в ре минор, опус 125.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
• „Българският литературен модернизъм – една колекция на Росен Петков“. Ще разберем за каталога обединяващ 143 български издания от 30-те и 40-те години на 20 век. Как писатели и художници от този период, изповядващи общи идеи, оформят облика на модерните течения в България.
• Епизод на „Градски детектив“
• КиноАларма

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Спонтанни инвенции
Още един концерт от италианския фестивал „Джаз и вино на мира“, този път в една винарна край Гориция. Триото „Ултрамарин“ в състав Даниеле д'Агаро на кларинет, Дьони Биазон на китара и Луиджи Витале на маримба с гост Камило Просдочимо - птича песен с програмата си Il Canto degli Uccelli - „Песента на птиците“. Вдъхновители са дроздът, косът и много други представители на пойната фауна.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота, 27 април

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Концептуални албуми: "Great Wide Nothing" и тяхното разбиране за катарзиса - "Hymns for Hungry Spirits, Vol. I, Vol. II". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 26.04.24 в 18:32

Петък, 26 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Хайку от Людмила Христова от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Надежда Атанасова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен..

публикувано на 25.04.24 в 09:35

Четвъртък, 25 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "На геврека в дупката", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам – Концертна версия водещ: Цвети Бахариева Втора част на концертния албум "Live From The Fox Oakland” на Тедески Тръкс бенд. от 3.00..

публикувано на 24.04.24 в 08:20

Сряда, 24 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Будител за лично ползване", разказ от Румен Белчев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на..

публикувано на 23.04.24 в 15:02

Вторник, 23 април

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция Стихове от Петър Краевски – 2 част от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Александър Янев от 2.00 до 3.00 часа Конкурс "Пролет 2024" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Традиционна..

публикувано на 22.04.24 в 08:15