Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 19-26 септември

Снимка: галерия "Структура"

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата 19-26 септември. Това са някои от акцентите в предаването от 26 септември:

В събота в предаването „Литературата. Начин на употреба“ тема стана литературата на най-младите – между бунта и иронията. Писателката Здравка Евтимова, член на журито на конкурса за ученическо творчество „Бодлите на таралежите“, коментира текстовете на гимназистите, участвали в тазгодишното издание. Според нея ученическото писане засяга най-важните проблеми в обществото.

Философът и фотограф професор Цочо Бояджиев представи пред слушателите на специализираното предаване „ФотоФабрика“ книгата си в съавторство с Николай Трейман и юбилейната си изложба "Убежище", която се откри в Галерия Ко-оП на 25 септември.

Бразилската режисьорка Юли Жербазе, чийто пълнометражен дебют „Розовият облак“ привлече в началото на годината вниманието на Сънданс, а после взе голямата награда в Международния конкурс на София филм фест този март, гостува в България за есенното издание на фестивала.

По повод 95 години Български П.Е.Н. и 100 години Международен П.Е.Н. център, излезе представителна антология. В нея са включени творби на 48 съвременни писатели, които членуват в организацията. Съставители са Маргарит Жеков и Анжела Димчева.

Философът, журналист и главен редактор на Портал Култура и сп. „Култура“ Тони Николов представи новата си мемоарна книга „Спомнена София – 20 истории“.

Екипи от университети в 10 държави, където се изучават българистика, „чертаят” литературни маршрути по проект „Живописна България”. Създава се Литературен атлас и Виртуална карта на България с разработени маршрути, свързани с различни аспекти от културата ни, като всеки е конструиран около тема и място – Казанлък и Чудомир, Добрич и Йовков, Поморие и Яворов, Трявна и Петко и Пенчо Славейкови и пр. 10-те университета са от Атина, Варшава, Венеция, Виена, Любляна, Санкт-Петербург, Страсбург, Хайделберг, а от българска страна – от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и Софийския университет „Св. Кл. Охридски”.

„Сградите в нас“ е името на изложбата на художника Иво Бистрички в галерия „Структура“, която беше открита на 23 септември. В най-новата си серия творби „Сградите в нас“, създадени специално за галерия "Структура", Иво Бистрички съзнателно остава в полето на чистата живопис. Това, което ни представя, е портретна галерия на сгради на властта: Мавзолеят на Георги Димитров и Партийният дом (сега Министерски съвет) в София, Триумфалната арка и Луксорският обелиск в Париж, Сградата на конгреса във Вашингтон, Портата на небесното спокойствие от площад „Тиенанмън“, Бранденбургската врата, Партенона в Атина и други. Използвайки единствено средствата на живописта, Иво Бистрички премахва декоративните детайли и разголва обектите на властта.

Подробности по тези теми и още културни новини чуйте в предаването от 26 септември.

Снимка – галерия "Структура"
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ханох Левин

Литературна екскурзия по местата на Ханох Левин в Тел Авив

Стилът в пиесите му е сравняван с този на абсурдистите Бекет и Пинтър. Веднага се сещаме и за Снежина Петрова в пиесата му „Старицата от Калкута“ в Театър 199 „Валентин Стойчев“ под режисурата на Явор Гърдев...  Ханох Левин е най-разпознаваемият израелски съвременен драматург. Неговите пиеси се поставят в целия свят, включително и в България.  Затова е..

публикувано на 21.10.21 в 17:00

Без маски в киното: Фицата

В новия епизод на „Без маски в киното“ ви представяме един разговор за страстта към киното и музиката с филмовия и театрален актьор и музикант – Филип Аврамов! Той участва в емблематични роли в едни от най-успешните български филми – „Писмо до Америка“, „Тилт“, „Кецове“, „Възвишение“, „Голата истина за група „Жигули“. Филип признава, че най-голямата му..

публикувано на 21.10.21 в 16:30

Столична библиотека стана на 93 години

По повод празника най-новата поредица от събития е „Книжен дизайнер на месеца“, а първата открита вече изложба на илюстратор е на художничката Капка Кънева под заглавие „Прорези“. Идеята е софиянци и гости на града да се запознаят със съвременните художници, посветили се на изкуството на книгата. Изложбата включва произведения на Капка Кънева от..

публикувано на 21.10.21 в 16:23

Златната есен на Владимир Шунев в галерия „Париж“

Вече добре познатият на българската публика автор Владимир Шунев откри самостоятелната изложба в столичната галерия „Париж“ на 18 октомври – Деня на покровителя на художниците св. Апостол Лука. Заглавието на експозицията е „Златна есен“ – прекрасно обобщение на темата и възможност за зрителите да се насладят на топли пасторални пейзажи и меки..

обновено на 21.10.21 в 09:01
„Тяло, хвърлено под ъгъл към хоризонта“

Паник бутон театър

„Паник бутон театър“ е независима театрална компания, основана в София, България през 2014 г., следствие от срещата и общата визия за изкуството и живота на българския режисьор Василена Радева и американския артист Нейтън Купър. Мисията на „Паник бутон театър“ е да допринася за повишаването на емпатията и толерантността у човека и обществото..

публикувано на 20.10.21 в 15:23