Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стоян Везенков: Митовете за човешкия мозък могат да бъдат опасни

| обновено на 01.10.21 в 08:15
Снимка: Pixabay

Стоян Везенков е невроучен с богата биография, който има сериозен интерес към приложната психофизиология.

В основата на практическата му работа са тренингите с био и неврофийдбек, чиято цел е справянето с различни медицински състояния, както и оптимизирането на работата на мозъка и тялото като цяло.

Наскоро докторът  по невробиология на университета в Гьотинген, издаде поредната си книга, този път посветена на съвременните митове за човешкия мозък.

Невронауките търпят бурно развитие през последните години, което много личи по рафтовете в книжарниците – има доста литература, посветена на мозъка, написана от водещи невроучени на достъпен език.

Целта на Везенков обаче не е само да популяризира по любопитен и запомнящ се начин достиженията на науката, а да обори опасни за здравето ни, но пък много упорити стереотипи, някои от тях, наложени преди векове, тоест целта на книгата е, най-общо казано, терапевтична.  

Имаме шокиращи доказателства напоследък, затова как, когато не слушаме гласа на науката, на учените, а си служим с някакви собствени наукоподобни убеждения, можем тежко да се разболеем, дори да загубим живота си, ако се спрем на конспиративните теории около вируса и ваксините.

По същия начин митовете за мозъка, с които несъзнателно и често пъти от обикновено незнание, си служим, убиват отношенията ни, разболяват ни не метафорично, а на чисто телесно ниво, увреждат развитието на децата ни.

Темата коментира в “Нашият ден“ д-р Стоян Везенков.

“Любимият ми мит, може би хилядолетен, е, че психиката и тялото са две различни неща. А в съвременната интерпретация на това e, че мозъкът е някакъв компютър, а психиката е операционна система и софтуер, който управлява този хардуер. Все още битува дори сред колеги, изследовател и учени, че мозъкът е една информационна система и много прилича на идеята ни за това, че в ерата на компютрите всъщност симулираме работата му.

Това е може би един от най-любимите ми митове, които съм се опитал много сериозно да развенчая, защото той е ключов за все още не живото мислене на човека. Този мит прераства в идеята, че всъщност всичко е една симулация.

Мозъкът прави симулации и в едни момент идеята, че нашето цялостно битие е една симулация примерно в ума на някакви божества или на Бог и нашето съществуване е просто една игра.

Това е нещото, което може би централно обезсмисля нещата и човекът постепенно загубва смисълът на съществуването си. Идеята на развенчаването на този мит е да се спаси човекът в тези концепти, които звучат правдоподобно, но ни вкарват в една самота и обезсмисляне.

Пряко следствие на този мит е, че имаме само едно логическо мислене, което е правилно и единствено."

Чуйте Стоян Везенков в звуковия файл.

Снимки: Pixabay

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Орхидея бръмбарче или пчелица (снимка: Джули Костова, група

Орхидеите в България: Епизод 3 – Размножаване и еволюция

Цикълът от пет предавания "Орхидеите в България" запознава слушателите със света на най-голямото семейство в царството на растенията – това на Орхидеите или Orchidacea. Загадъчни, красиви, смятани за сексуални хитреци в растителния свят, орхидеите не са само пищните тропически бижута, които пътешествениците и до днес откриват в девствените гори,..

публикувано на 18.07.24 в 11:13

Кръстоносните походи – реалност и митове

Няколко века продължават опитите на западното рицарство да освободи Божи гроб. Това е продължителна тема за летописци и странстващи певци, за историци, писатели, кинематографисти и философи. Истината е, че романтиката в този разказ е примесена с истории на стряскащи зверства и жестокости. Част от походите минават през българска територия – тук са..

публикувано на 18.07.24 в 09:32

Михас, където няма други таксита освен магарета

Нямаше да знам, че градчето Михас пуебло изобщо съществува, ако нашият гид в Испания не беше настоял непременно да го видим. Не стана нужда да ме убеждава. И без това бях омагьосана от белите "букети", които избухваха внезапно на фона на зелените андалусийски планини Кордилерас Бeтикас, докато пътувахме.  Разказаха ни, че в тези труднодостъпни..

публикувано на 17.07.24 в 16:20
доц. Еленко Попов

В България успешно и щадящо лекуват рака на простатата

Центърът за съвременна диагностика и лечение туморите на простатната жлеза към УМБАЛ "Царица Йоанна – ИСУЛ" с ръководител акад. д-р Чавдар Славов, е "Клиничен екип на годината". Уникалното звено, което обединява лекари от 5 специалности, беше отличено по време на Деветото издание на Balkan Medical Awards. Т.нар. "Медицински Оскари" обединяват..

публикувано на 16.07.24 в 17:45

Създадена е първата ваксина за пчели

Първата ваксина за насекоми вече е факт. Учени в САЩ откриха средство срещу така наречения "американски гнилец" – характерно заболяване за  пчелите в Северна Америка. За интересното откритие във "Време за наука" разказва Никола Кереков . Американският гнилец е заразна болест , причинена от изключително устойчива спорообразуваща бактерия...

публикувано на 16.07.24 в 12:46