Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Мимезис“ – едно завръщане в България

„Арагон“, картина на Алберт Хаджиганев, маслени бои на платно
Снимка: astrygallery.com

Галерия „Астри“ и музей „Борис Христов“ представят съвместно една мащабна изложба на художника Алберт Хаджиганев, като в двете пространства са разположени близо 60 платна – предимно живопис. Това е първата самостоятелна негова изложба в родината му, след като през 1982 емигрира във Франция, там си създава име на художествената сцена и има над 60 самостоятелни експозиции във Франция, Германия, Италия, Америка и др. Тази изложба художникът я е нарекъл: „Мимезис“. Мимезис е термин от античността и означава подражание на действие, уподобяване независимо дали по Аристотел или Платон.


И в двете галерии се виждат предимно пейзажи, места вдъхновили художника да пресъздаде една френска поетичност и особена фактура като: „Мъглата се вдига“, „Морски пейзаж по залез“, „Сянка и светлина“, „Островчето Моро“, „Замъкът на Пруна“, „Розови скали“, „Върбата през зимата“. В тях Алберт Хаджиганев е постигнал една уникалност и неповторимост, зрелост и творческа мощ, без излишна претенция и наподобяване. Залите в музея „Борис Христов“ и галерия „Астри“ са озвучени от Грегор Хаджиганев – сина на художника и музикант, като това е премиерата на съвместния  им проект, който ще бъде продължен в Париж и Ню Йорк следващата година.

Как Алберт Хаджиганев представя първото си артистично гостуване в София, сред множеството което го почете на тази негова изява - чуйте в интервюто.


Изложбата ще продължи до 16 октомври.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефан Божков и Валери Чакалов

Стефан Божков и Валери Чакалов със съвместна нова излжба

В галерия "Ракурси" беше открита съвместната изложба на последните произведения на двама известни художници – Валери Чакалов и Стефан Божков. От години те често показват работите си заедно и в експозициите ясно личи онова "свободно общуване" между творбите им, "разговорът", който протича между тях. Различни като изразни средства, те..

публикувано на 29.03.24 в 15:00

Пътеводител из римския свят от Марк Сидоний Фалкс и Джери Тонър

"Обиколете Римската империя в нейния разцвет с Марк Сидоний Фалкс и неговия придружител, не особено изтънчения брит, д-р Джери Тонър", приканват издателите на книгата "Голямата обиколка на Римската империя".  Изглежда, че авторите са двама, но всъщност е един в две роли. Д-р Джери Тонър, който е ръководител на Катедрата по класическа филология и..

публикувано на 29.03.24 в 13:29

24 часа театър – събитие за истински ценители!

Наближаването на Международния ден на театъра е идеален повод за начало на театралният маратон на "Алма Алтер". От сутринта на 30-и март до сутринта на 31-ви март  театърът ще бъде дом на любители на театъра, готови да се потопят в света на театралното изкуство и да преживеят неповторими емоции. Разговорът в "Нашият ден" с Мариела Димитрова ,..

обновено на 29.03.24 в 10:44

Поетичен спектакъл в чест на Иван Радоев

ДКТ "Иван Радоев" - Плевен представя на 30 март поетичния пърформанс "Един бял лист" по стихотворения на големия български поет и драматург Иван Радоев. Така ще отбележи 97 години от рождението му.  Спектакълът е по идея на Калоян Радоев, внук на поета, а режисурата е на Йордан Славейков. Участват: Иван Радоев-син, Антъни Пенев, Димитър Николов,..

публикувано на 29.03.24 в 10:40

Пианистът Виктор Костов: Вълнението е това, което остава скрито за публиката

В Световния ден на пианото в рубриката "Темите на деня" гостува талантливия млад пианист  Виктор Костов . Преди дни в зала "България" се случи един незабравим музикален спектакъл, който остави всички присъстващи изцяло пленени от виртуозното изпълнение на вълнуващи мелодии. Концертът, озаглавен "Магията на вариациите", представи изключителни..

обновено на 29.03.24 в 10:31