Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Мимезис“ – едно завръщане в България

„Арагон“, картина на Алберт Хаджиганев, маслени бои на платно
Снимка: astrygallery.com

Галерия „Астри“ и музей „Борис Христов“ представят съвместно една мащабна изложба на художника Алберт Хаджиганев, като в двете пространства са разположени близо 60 платна – предимно живопис. Това е първата самостоятелна негова изложба в родината му, след като през 1982 емигрира във Франция, там си създава име на художествената сцена и има над 60 самостоятелни експозиции във Франция, Германия, Италия, Америка и др. Тази изложба художникът я е нарекъл: „Мимезис“. Мимезис е термин от античността и означава подражание на действие, уподобяване независимо дали по Аристотел или Платон.


И в двете галерии се виждат предимно пейзажи, места вдъхновили художника да пресъздаде една френска поетичност и особена фактура като: „Мъглата се вдига“, „Морски пейзаж по залез“, „Сянка и светлина“, „Островчето Моро“, „Замъкът на Пруна“, „Розови скали“, „Върбата през зимата“. В тях Алберт Хаджиганев е постигнал една уникалност и неповторимост, зрелост и творческа мощ, без излишна претенция и наподобяване. Залите в музея „Борис Христов“ и галерия „Астри“ са озвучени от Грегор Хаджиганев – сина на художника и музикант, като това е премиерата на съвместния  им проект, който ще бъде продължен в Париж и Ню Йорк следващата година.

Как Алберт Хаджиганев представя първото си артистично гостуване в София, сред множеството което го почете на тази негова изява - чуйте в интервюто.


Изложбата ще продължи до 16 октомври.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анаиза Гордино

8 години Португалски културен и езиков център „Камойнш" - София

Първата преведена на български език книга с поезията на Еуженио де Андраде „Бяло върху бяло“  е повод за срещата с директора на Португалския културен и езиков център "Камойнш" - София, Анаиза Гордино, както и  възможност за поздрав за рождения ден на Център "Камойнш", отбелязан преди дни. Ето какво сподели тя в "Артефир": "Наистина Еуженио де Андраде..

публикувано на 27.11.21 в 10:00

Литературни четения в памет на Георги Рупчев

На 28 ноември се навършват 20 години от смъртта на един от най-големите български поети Георги Рупчев.  В две вечери – едната е на 28 ноември (деня, когато той си отива) в 16 ч. в клуб "Перото", и на 29 ноември в Столичната библиотека на 3 етаж в "Книжовно наследство" – ще бъдат прочетени от актьори някои от стиховете на Георги Рупчев и негови..

публикувано на 27.11.21 в 08:30

Виртуални кинопрожекции в НДК

Визуалното има много нови посоки.  Киномания изненадва своите почитатели със седем интерактивни късометражни филма, които ще потопят зрителите в паралелна реалност – пресечна точка на върховите технологии и киноизображението.  Целта на VR фест е да представи изкуството във виртуална реалност. Официалната програма включва произведения от..

публикувано на 26.11.21 в 17:08

Калейдоскоп на съвременното изкуство в галерия "Астри"

Първата изложба Формат 30/30 отваря врати през декември 2002 г. в столичната галерия "Астри". Тогава участват 47 художници. Оттогава времето променя количеството на участниците, но за тези 20 години в изложбата Формат 30/30 са участвали около 1000 художници от различни краища на България, от различни стилове и направления. Чуждестранно участие има от..

публикувано на 26.11.21 в 16:20

Стихосбирката на Еуженио де Андраде "Бяло върху бяло" – дом на фадото в книга

Еуженио де Андраде е смятан за един от най-забележителните писатели на XX век, той е сред най-четените и превеждани португалски поети. "Еуженио де Андраде направи революция в нашата поезия. До него поезията беше пресечна точка с нещо друго, представяне на реалност, предхождаща стихотворението или отвъд самото стихотворение. С него поезията..

обновено на 26.11.21 в 15:32