Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Е-развод – първата платформа за онлайн споразумения за развод у нас

Първата платформа за онлайн споразумения за развод и родителски права у нас е вече факт.

E-Развод (e-Divorce.bg) предлага лесен и иновативен начин за прекратяване на брака, съобразяващ всички изисквания на българското законодателство.

Платформата е инициатива на дългогодишния адвокат, специалист в сферата на семейното право и медиатор Надя Русинова. Тя е специализиран адвокат от Софийската адвокатска колегия с 18-годишен опит в семейното право, трансграничните семейни спорове и международното отвличане на деца. Наред с адвокатската си практика, адв. Русинова е медиатор, експерт към Съвета на Европа по няколко проекта, свързани с правата на детето и подобряване на ефективността на семейните съдилища, и експерт в работната група на Европейската комисия, която подготвя нов регламент за признаване на родителството в Европа. От 2018 г. е лектор по Европейско и международно семейно право в Университета в гр. Хага, Нидерландия.

адв. Надя Русинова

В “Законът и Темида“ адв. Надя Русинова коментира темата:

“Идеята беше резултат не само от естествения процес на дигитализация, но беше стимулирано и от коронакризата.

Наложи се да правим повече видеосрещи с нашите клиенти онлайн. Тази идея не е моя, тя съществува много отдавна и се прилага с голям успех в Европа, в САЩ и в Австралия.

Реших да го направя възможно най-удобно за хората, които имат от такива документи."

Възможностите

Платформата дава възможност за избор между споразумение за развод със или без деца от брака, или споразумение за родителска отговорност при родители без брак. Двамата партньори получават достъп до общ профил, където с помощта на адвокат попълват дигиталното споразумение.

e-Divorce.bg предлага пълна гама от възможности, съобразени с конкретната ситуация, заедно с допълнителни обяснения на термини и опции и съответните последици с оглед на българското и европейското законодателство.

Всеки модул предоставя и необходимите бланки и точни указания от адвоката относно документите, които следва партньорите да имат в конкретния случай. Споразумението се попълва чрез предварително зададени опции, оформя се окончателно от адвокат и е готово за вкарване в съда.

Все още в България не е възможен онлайн разводът, затова на самото съдебно заседание партньорите могат да се явят сами или с адвокат. „След като имате целия пакет с документи, процесът може да премине и без присъствието на адвокат, което ще ви спести и доста разходи“, обясни адв. Надя Русинова.

Споразумението може да се изготви и на други езици, в случай че единият от съпрузите не говори български, а при спорни въпроси и невъзможност на партньорите да достигнат сами до приемливо решение, могат да се възползват от модула „Специализирана семейна онлайн медиация“.

Дигитален брачен договор

"Скоро платформата ще предлага и дигитален брачен договор, декларация за избор на режим на имуществени отношения и декларация-съгласие за пътуване на дете в чужбина.

Онлайн услугите за изготвяне на документи за развод отдавна се прилагат с голям успех в много държави, включително в Англия, във Франция, в Нидерландия, в САЩ, в Австралия и т.н.

Предимството им е огромно, тъй като спестяват време за посещения при адвокати и таксите са фиксирани и значително по-ниски, особено в държавите, в които законодателството позволява бракоразводната процедура да се проведе изцяло онлайн, включително депозирането на документите в съда и постановяването на решението, без страните да се явяват лично.

„Електронните системи в другите държави, за разлика от Е-Развод, не дават възможност за автоматично попълване. Нашето законодателство изброява точно вариантите, което е предпоставка и за автоматизирана система с предварително генерирани опции.

Например ако искате да се разведете и да упражнявате родителските си права, имате две възможности – или да ги разпределите, или да го правите споделено. В другите държави този тип системи се основават по-скоро на комуникация“, обясни адв. Надя Русинова.


Системата е приложима при разводи по взаимно съгласие, които заемат по-голям дял от разводите у нас. През 2019 година 67,6% от браковете в област София са прекратени по „взаимно съгласие“, от които 26,5% – заради „несходство в характерите“ и 5,2% – поради „фактическа раздяла“, показват данните на НСИ.

„Моето категорично мнение е, че в България винаги трябва да се насърчава разводът по взаимно съгласие. Българската система е доста остаряла, в много държави вече не можеш да се развеждаш, като търсиш вина на другия, да говориш за извънбрачни връзки и т.н., тъй като е безспорно, че това е контрапродуктивно“, коментира адв. Русинова.

„Голямото предимство на развода по взаимно съгласие и споразумението за родителски права е, че по тези дела не се разпитват свидетели и не се извършват социални доклади по отношение на децата. Съдът задава само няколко процедурни въпроса, включително дали поддържате споразумението, както е представено, и проверява съдържанието на документите“, каза още адв. Надя Русинова.

Чуйте адв. Надя Русинова в звуковия файл.

Снимки: Pixabay, www.e-divorce.bg


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53