Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Главен герой

Д-р Венелин Тодоров – носител на голямата Награда „Джон Атанасов“ 2021

Президентът Румен Радев връчва наградата на името на Джон Атанасов
Снимка: Президентство

Носител на голямата награда „Джон Атанасов“ за тази година е 34-годишният доктор по математика Венелин Тодоров, който работи в България в Института по информационни и комуникационни технологии на Българската академия на науките. Основните постижения на Венелин Тодоров са свързани със създаването на високоефективни подходи за оптимизация на алгоритми и моделиране на сложни системи.

Разработените от учения алгоритми намират приложение при моделиране на невронните мрежи в изкуствения интелект, киберсигурността, високопроизводителните пресмятания в квантовата механика и финансовата математика.

Д-р Венелин Тодоров е главен герой в “Нашият ден“.

“Любимо ми беше още от ученик да решавам различни задачи. В началото ми помагаше баща ми, след това започнаха математически състезания, аз много се запалих. Беше ми много интересно да решавам математически проблеми. След това в Математическата гимназия в Русе задълбочих познанията си. Попаднах на хубава учителка по математика – г-жа Аврамова. В 12 клас вече ми дадоха оценка от националната олимпиада и с нея нямаше нужда да ходя на изпит, а направо ме приеха в Софийския университет с математика. Майка ми изигра ключова роля от Русе да дойда в София.

В Софийския университет записах математика, след това магистратура по приложна математика и така се стигна отново по интересен начин се отвори докторантско място в БАН, където в момента работя."

Вдъхновителите

"Ще кажа имената на Блез Паскал, Исак Нютон, в по-късно време това е Вернер Хайзенберг, но тези учени са имали разностранни интереси."

Наука и религия

"Противопоставянето между двете е фиктивно или изкуствено внушено, защото, ако проследим началото на модерната наука от 16-и век, част от нейните основоположници – Нютон, Декарт, Лайбниц, Паскал – са били вярващи.

Дори Нютон в своя труд “Математически основи на натурфилософията“ завършва със своите изчисления и накрая казва, че от всичко, което е постановил, вижда, че този красив свят, изпълнен със слънцето, кометите, планетите, звездите, няма как да възникне в резултат на случайност, а е дело на един интелигентен разум, който той нарича Господ."

Занимания в Института

"Най-общо казано, прилагам математиката и в други науки. С това какво представлява моделиране на сложни системи с голяма разменност, обикновено се опитваме да намерим описание на взаимовръзките между величините в дадена реална система, посредством различни уравнения. Разглеждаме различни системи – било то някаква финансова или квантова, или пък екологична."

Чуйте д-р Венелин Тодоров в звуковия файл.

Снимки: Президентство
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поднасящите информацията трябва да бъдат подбрани

Галя Савова е ръководител на Общинското радио в Русе. Тя е журналист с дългогодишен опит и кореспондент на БНР за Шумен. Ето какво разказва Савова в “Нашият ден“ за своето професионално развитие и за програмата и аудиторията на Радио Русе. “Тази година се навършват 75 години от Радио Русе. То съществува от 1947 г. Общината притежава..

обновено на 17.01.22 в 11:49
 Ердинч Кускусчиев

В безкрайността на готвенето и музиката с Ердинч Кускусчиев

Готвачът Ердинч Кускусчиев е родом от Смолян и носи в сърцето си музиката и Родопите, а в ръцете си готвенето. Свирил е на тамбура и на тъпан в Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Орфей“ на град Смолян. За него любопитството и уменията са водещи и никога не е казвал "не" на възможност, появила се в живота му, а когато готви, го прави както би го..

публикувано на 17.01.22 в 11:05
Антоанета Костадинова

Антоанета Костадинова: Как се печели първият медал за България в Токио

На Антоновден в “Нашият ден“ гостува една именита и заслужила именичка. Това е Антоанета Костадинова , състезателката по спортна стрелба, която спечели първия медал за България на Олимпиадата в Токио.  Празнуваме Антоновден “Със сигурност 2021-ва до момента е най-успешната ми година. Смело мога да кажа, че спортната стрелба в Търговище е..

публикувано на 17.01.22 в 10:08

Още може да се гласува за “дума на годината“ за 2021-ва

Кои са най-важните теми, които ни вълнуваха през миналата 2021 година, може най-лесно да разберем чрез езика. Промяната в речника ни е главоломна и тя следва както световните събития, така и процесите, които са от ключово значение конкретно за България. Думи на годината – 2021-ва В кампанията „Думи на годината с  Как се пише? “  за..

обновено на 17.01.22 в 09:36

Може ли бизнесът да спаси света

Бизнес. Това е понятието, около което дискутират в предаването “Гласът на времето” по програма Христо Ботев на БНР. И по-конкретно – какви са бизнесите, които имат потенциала да променят и дори да спасяват света, по време на енергийни, климатични, здравни и социални кризи. Как бизнесът се променя и как променя нас?  Бизнес – едно-единствено понятие,..

публикувано на 17.01.22 в 08:45
Подкасти от БНР