Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Д-р Венелин Тодоров – носител на голямата Награда „Джон Атанасов“ 2021

Президентът Румен Радев връчва наградата на името на Джон Атанасов
Снимка: Президентство

Носител на голямата награда „Джон Атанасов“ за тази година е 34-годишният доктор по математика Венелин Тодоров, който работи в България в Института по информационни и комуникационни технологии на Българската академия на науките. Основните постижения на Венелин Тодоров са свързани със създаването на високоефективни подходи за оптимизация на алгоритми и моделиране на сложни системи.

Разработените от учения алгоритми намират приложение при моделиране на невронните мрежи в изкуствения интелект, киберсигурността, високопроизводителните пресмятания в квантовата механика и финансовата математика.

Д-р Венелин Тодоров е главен герой в “Нашият ден“.

“Любимо ми беше още от ученик да решавам различни задачи. В началото ми помагаше баща ми, след това започнаха математически състезания, аз много се запалих. Беше ми много интересно да решавам математически проблеми. След това в Математическата гимназия в Русе задълбочих познанията си. Попаднах на хубава учителка по математика – г-жа Аврамова. В 12 клас вече ми дадоха оценка от националната олимпиада и с нея нямаше нужда да ходя на изпит, а направо ме приеха в Софийския университет с математика. Майка ми изигра ключова роля от Русе да дойда в София.

В Софийския университет записах математика, след това магистратура по приложна математика и така се стигна отново по интересен начин се отвори докторантско място в БАН, където в момента работя."

Вдъхновителите

"Ще кажа имената на Блез Паскал, Исак Нютон, в по-късно време това е Вернер Хайзенберг, но тези учени са имали разностранни интереси."

Наука и религия

"Противопоставянето между двете е фиктивно или изкуствено внушено, защото, ако проследим началото на модерната наука от 16-и век, част от нейните основоположници – Нютон, Декарт, Лайбниц, Паскал – са били вярващи.

Дори Нютон в своя труд “Математически основи на натурфилософията“ завършва със своите изчисления и накрая казва, че от всичко, което е постановил, вижда, че този красив свят, изпълнен със слънцето, кометите, планетите, звездите, няма как да възникне в резултат на случайност, а е дело на един интелигентен разум, който той нарича Господ."

Занимания в Института

"Най-общо казано, прилагам математиката и в други науки. С това какво представлява моделиране на сложни системи с голяма разменност, обикновено се опитваме да намерим описание на взаимовръзките между величините в дадена реална система, посредством различни уравнения. Разглеждаме различни системи – било то някаква финансова или квантова, или пък екологична."

Чуйте д-р Венелин Тодоров в звуковия файл.

Снимки: Президентство

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христиан Митев и Анелия Торошанова

Промените в Кодекса на труда, свързани с договора за работа от разстояние

Промените в Кодекса на труда, свързани с договора за работа от разстояние и солидарната отговорност на изпълнител и подизпълнител за заплатите на работниците – коментира в предаването "Законът и Темида"  адв. Христиан Митев .   " Промените в Кодекса на труда  имаха за основна цел да уреди въпросите, които възникват при т.нар. "работа от разстояние"..

публикувано на 29.03.24 в 12:35
Музей на азиатското и африканско изкуство в Трявна

Радиополет над щъркеловото гнездо. Дарители и дарения

Талантливи, известни и родолюбиви български творци, ценители на изкуството и колекционери са направили през годините впечатляващи дарения на уютния планински град Трявна. Това са Димитър Казаков – Нерон, Никола Казаков, Иван Колев, Тотьо Гъбенски, Иван Газдов, Златко Паунов и много други. За тези българи с огромен талант и сърца разказва неделното..

публикувано на 29.03.24 в 11:00

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05