Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броудбент свири Брубек

На 14 октомври от 11.00 ч. предаването „Музикална мрежа“ ще излъчи албума Broadbent plays Brubeck (2021 г.) на новозеландския оркестратор и пианист Алън Броудбент.

С акомпанимент на щрайх секция от Лондонския метрополитен оркестър, гост-солист – цигуларят Дейвид Юриц и трио в състав Алън Броудебнт – пиано, Харви Ес – контрабас и Ханс Декер – барабани, албумът отвежда в света на големия американски пианист, композитор и представител на куул джаза Дейв Брубек.(1920 – 2012)

Алън Броудбент оркестрира единайсет композиции на кумира си, (сред които популярните “Blue Rondo a la Turk”, “The Duke”, “Strange Meadowlark”), с творчеството на който за първи път се запознава в младежките си години през 1961 г., в родния си град Окланд, Нова Зеландия.

Попада на два тома транскрипции на Хауърд Брубек (по-големият брат на Дейв и също композитор) върху пиесите, които Дейв изпълнява в албума си от 1956 г. Brubeck plays Brubeck. Дотогава Алън бил чувал само изпълнението на прочутия джаз стандарт „Take 5“(композиция на алт саксофониста Пол Дезмънд) на Дейв Брубек квартет, постоянно излъчван по радиото, но нямал и представа как да подходи към нотния текст и как да ги свири.

Запленен от уникалността на американския джаз пианист, през годините Алън Броудбент задълбочено анализира строежа на композициите му. Необичайните форма, ритъм, размер и смяна на тоналностите са емблематични за Дейв Брубек, както и похватите му в интерпретирането.

Стилът на импровизиране е от фин и изискан, до тържествен и пищен.

Носителят на две награди „Грами“ Алън Броудбент споделя, че албумът Broadbent plays Brubeck е негова сбъдната мечта, така както е сбъдната с предишния му Developing Story (2017г.).

Записите на албума в почит към Дейв Брубек се осъществяват на познато място. Алън отново е поканен от дългогодишния си близък приятел и продуцент Ралф Кемпер, да работи в прочутото „Аби Роуд“ Студио 2 в Лондон, където записва и дирижира щрайх аранжиментите си с Лондонския Метрополитен оркестър, а партиите на триото са записани в Riverside Studios в Кьолн, Германия.

Наблюдавайки творчеството на новозеландския музикант през годините, бих нарекла албума Broadbent plays Brubeck високо постижение и опияняващ еликсир от музика. Силно впечатлява със съвършено владеене на класическата и джаз хармония, не само в аранжиментите за щрайх оркестър, но и в излагането на мелодията и нейното смислено трансформиране в импровизация.

Да си доставиш слухова наслада с този албум е малко да се каже. По-скоро е върховно душевно преживяване, в което се озоваваш чрез деликатното сливане на виртуозно изпълнителско изкуство и висша музикална мисъл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Антонина Бонева

Concertissimi с Антонина Бонева и нейните ученици

По повод 40 години преподавателска дейност и още повече концертна, пианистката и клавирен педагог Антонина Бонева организира концерт. На сцената заедно с нея ще музицират настоящите и ученици Марина Мравова, Йоанна-Лора Василева, Мартин Цветков и Димитър Михайлов, които са лауреати на десетки награди от международни конкурси. "Реших да отбележа..

публикувано на 21.04.24 в 09:05

Операта "Лястовичката" от Пучини в директно излъчване от Метрополитън опера

Създадена в късния творчески период на италианския композитор Джакомо Пучини, операта "Лястовичката" все още трудно намира път към голямата сцена. Поръчана от Виена, първоначално като оперета, тази рядко поставяна творба интригува с яркия мелодичен талант на автора си и изобилието от модерни за времето танци. Постановката, която излъчваме тази..

публикувано на 20.04.24 в 07:50

Пианофорте: зад кулисите на Международния конкурс за пианисти "Шопен"

Документалният филм "Пианофорте" е интимен портрет на пианистите, участващи в легендарния Международен конкурс "Шопен". Лентата е едновременно свидетелство за силата на забележителната музика и съзряването на младите изпълнители, които се ориентират в трудностите на съревнованието, интензивните репетиции, новите приятелства, многото драма и още..

публикувано на 19.04.24 в 08:20

Музикалният театър пита "Здравей! Как си, приятелю?"

Дългоочаквана и вълнуваща приятелска среща в една морска лятна вечер събира вечните архетипни герои, за да разкажат чрез музика, танц и много игра за сладко-горчивото в живота. За първата, но и за старата любов, за възходите, но и за паденията, за прошката, но и за обидата, за разделите и за събиранията, но най- вече за едно вечно и искрено..

публикувано на 17.04.24 в 12:25
Peela

Не е зле!

"Notbad"  ("Не е лошо", "Не е зле") е новият албум на изгряващата финландска фюжън група "Peela" , издаден на 8 март 2024 година. Това е техният трети пореден албум и съдържа четиринайсет авторски пиеси на шестчленния състав от музикантите Йоханес Гранрот (китара, вокали, композиции), Мая Манила (вокали и кийборди), Севери Сорйонен (барабани),..

публикувано на 17.04.24 в 10:30