Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Броудбент свири Брубек

На 14 октомври от 11.00 ч. предаването „Музикална мрежа“ ще излъчи албума Broadbent plays Brubeck (2021 г.) на новозеландския оркестратор и пианист Алън Броудбент.

С акомпанимент на щрайх секция от Лондонския метрополитен оркестър, гост-солист – цигуларят Дейвид Юриц и трио в състав Алън Броудебнт – пиано, Харви Ес – контрабас и Ханс Декер – барабани, албумът отвежда в света на големия американски пианист, композитор и представител на куул джаза Дейв Брубек.(1920 – 2012)

Алън Броудбент оркестрира единайсет композиции на кумира си, (сред които популярните “Blue Rondo a la Turk”, “The Duke”, “Strange Meadowlark”), с творчеството на който за първи път се запознава в младежките си години през 1961 г., в родния си град Окланд, Нова Зеландия.

Попада на два тома транскрипции на Хауърд Брубек (по-големият брат на Дейв и също композитор) върху пиесите, които Дейв изпълнява в албума си от 1956 г. Brubeck plays Brubeck. Дотогава Алън бил чувал само изпълнението на прочутия джаз стандарт „Take 5“(композиция на алт саксофониста Пол Дезмънд) на Дейв Брубек квартет, постоянно излъчван по радиото, но нямал и представа как да подходи към нотния текст и как да ги свири.

Запленен от уникалността на американския джаз пианист, през годините Алън Броудбент задълбочено анализира строежа на композициите му. Необичайните форма, ритъм, размер и смяна на тоналностите са емблематични за Дейв Брубек, както и похватите му в интерпретирането.

Стилът на импровизиране е от фин и изискан, до тържествен и пищен.

Носителят на две награди „Грами“ Алън Броудбент споделя, че албумът Broadbent plays Brubeck е негова сбъдната мечта, така както е сбъдната с предишния му Developing Story (2017г.).

Записите на албума в почит към Дейв Брубек се осъществяват на познато място. Алън отново е поканен от дългогодишния си близък приятел и продуцент Ралф Кемпер, да работи в прочутото „Аби Роуд“ Студио 2 в Лондон, където записва и дирижира щрайх аранжиментите си с Лондонския Метрополитен оркестър, а партиите на триото са записани в Riverside Studios в Кьолн, Германия.

Наблюдавайки творчеството на новозеландския музикант през годините, бих нарекла албума Broadbent plays Brubeck високо постижение и опияняващ еликсир от музика. Силно впечатлява със съвършено владеене на класическата и джаз хармония, не само в аранжиментите за щрайх оркестър, но и в излагането на мелодията и нейното смислено трансформиране в импровизация.

Да си доставиш слухова наслада с този албум е малко да се каже. По-скоро е върховно душевно преживяване, в което се озоваваш чрез деликатното сливане на виртуозно изпълнителско изкуство и висша музикална мисъл.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Веселина Кацарова и Калуди Калудов

Кацарова и Калудов със специална мисия на Фестивала за оперно и балетно изкуство в Стара Загора

Големите български певци и артисти Веселина Кацарова и Калуди Калудов са главни герои в първата част на "Неделния следобед" на 3 декември. В един от най-красивите и вдъхновяващи градове на България, града на липите, поетите и изкуствата – Стара Загора, в момента е в разгара си знаменитият Фестивал на оперното и балетно изкуство, който има вече над..

публикувано на 04.12.23 в 08:15
Рафаел Гуалаци

Залезът като изживяване

"Джаз+Дуенде" на  4 декември  е поредният микс между фестивални прояви, трибюти към големи имена и неочаквани срещи с две ярки индивидуалности. Началото е с по-голямата част от концерта на Ана-Карла Маса от нормандския фестивал "Джаз под ябълковите дървета“, откъдето миналия път чухме само едно парче. След нея е сънародникът ѝ, пианистът Харолд..

публикувано на 03.12.23 в 11:05

Ромео Кастелучи и Ален Алтиноглу с нова постановка на величествената Вагнерова тетралогия в Брюксел

Монументалната тетралогия "Пръстенът на нибелунга" на Рихард Вагнер се завърна в афиша на театър "Ла Моне" след повече от 30 години. Основата на мащабния проект е артистичното сътрудничество на музикалния директор на театъра Ален Алтиноглу и италианския режисьор-новатор Ромео Кастелучи. През настоящия сезон публиката ще види "Рейнско злато" и..

публикувано на 03.12.23 в 08:20

Любомир Денев-син за предстоящи събития под негово диригентство

Концертите под надслов "Рамо до рамо" в зала "България", се превърнаха в традиция за Филхармония "Пионер" и Софийската филхармония. На 3 декември двата състава излизат заедно на една сцена. "Това, което предлагаме, според мен е една много интересна програма. Ще започна от там, че наш солист е Стоимен Пеев. Той ще изпълни едно малко позабравено..

публикувано на 02.12.23 в 10:55

Ролите на Мария Калас

На втори декември музикалният свят отбелязва вековния юбилей на една от най-ярките звезди в оперния театър на отминалото столетие. Прилягаха ѝ, както на никоя друга определенията Primadonna assoluta и най-вече La Divina – Божествената! И все пак маестро Карло Мария Джулини твърди, че Калас има изключително труден артистичен живот: "Получи много повече..

публикувано на 02.12.23 в 08:05