Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Йоанна Каменарска – първата жена концертмайстор в историята на Хамбургския филхармоничен оркестър

Снимка: Claudia Höhne

Една млада и талантлива изпълнителка, постигнала успехите си, преодолявайки редица житейски и професионални изпитания, споделя някои от най-интересните моменти в творческото си битие със слушателите на „Музикалните вечери“ на програма „Христо Ботев“ в петък – 15 октомври, от 19.30 часа. Това е българската цигуларка Йоанна Каменарска.

Родена в София, тя започва да учи цигулка на петгодишна възраст най-напред при Йоаким Атанасов в НМУ „Любомир Пипков“, а на 12 години е приета в класа на проф. Йосиф Радионов.


В следващите години, с помощта на Йосиф Радионов, Йоанна Каменарска продължава обучението си при световноизвестните цигулари Руджеро Ричи и Игор Озим, като паралелно с това печели награди и отличия от редица престижни национални и международни музикални форуми.

Като концертиращ артист-солист Йоанна Каменарска изнася редовно концерти с някои от най-големите филхармонични оркестри на Европа, Азия и Южна Америка.

Тя развива и изключително активна дейност като камерен изпълнител. Нейни сценични партньори през годините са пианистите: Ирина Георгиева, с която издава албума „Иницио” (2014) с творби на Форе, Прокофиев и Виенявски; Мойсес Фернандес Виа, с когото издава албума „Пейзажи” (2018) с творби на Шуберт и Раутаваара, а също така и с музиканти като Надежда Табакова-Димитрова, Симон Йънг, Карл Лайстер, Алоис Брандхофер, Херман Бауман, Радован Влаткович, Майкъл Мартин Кофлер, Бенджамин Шмид, Ларс-Андерс Томтер, Куирин Вирсен, Владимир Менделсон, Йоахим Хелд, Райнхард Гьобел, Ема Къркби, Роланд Греутър, и много други. Нейният стилов репертоар обхваща автори и творби от Ренесанса до съвременността. Развива и педагогическа дейност, като води майсторски класове в Европа и Азия, а също така е и преподавател във Висшето училище в Хамбург.


Като един от безспорните върхове в професионалното й развитие е това, че тя става първата жена-концертмайстор в историята на Хамбургския филхармоничен оркестър.

Освен увлекателния разказ на Йоанна Каменарска, в предаването ще звучат и нейни майсторски изпълнения на творби от Моцарт, Йозеф Сук, Макс Регер, Сен-Санс, Еужен Изаи, Паул Хиндемит, Георги Златев-Черкин, Михаил Пеков и Петър Христосков.


Снимки: Claudia Höhne, Evelina Kislych-Šochienė, philharmonikerhamburg, личен архив Йоанна Каменарска

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Проклятието на Фауст“ от Залцбург

На 22 август тази година на сцената на Залцбургския фестивал Ален Алтиноглу дирижира звездния солистичен състав Елина Гаранча, Чарлз Кастроново, Илдар Абдразаков и Петер Келнер заедно с Детския хор на Залцбургския фестивал , Смесения хор на Концертното дружество на Виенската държавна опера и Виенската филхармония. Представят оперната оратория или..

публикувано на 04.12.21 в 08:35
Аделина Александрова и Георги Димитров

Диригентът Георги Димитров: Имал съм звездни мигове, но не съм ги усещал като такива

Наричат го „институция в музикалния ни живот“, а около начина му на работа и особеностите на характера му се носят легенди. Диригентът Георги Димитров, който не обича да го наричат маестро, но в действителност напълно заслужава тази титла, е от онези големи личности, срещите с които винаги се превръщат в празник. Изключителен професионалист, работил с..

публикувано на 03.12.21 в 08:05

Нов детски мюзикъл „Зайченцето бяло“

На сцената на Музикалния театър „Стефан Македонски“ на 5 и 10 декември от 11 часа ще оживее детският мюзикъл „Зайченцето бяло“ по музика на Румен Бояджиев-син и текст на Венелин Методиев, вдъхновен от едноименната песен на Леда Милева и Петър Ступел. „Нашата идея беше да направим серия от приказки, свързани с музикално-сценичния живот. Обърнахме..

публикувано на 02.12.21 в 12:05

„Проклятието на Фауст” от Ектор Берлиоз

По І част на „Фауст” от Йохан Гьоте Либрето: Ектор Берлиоз и Алмир Гандоние Световна премиера: 6 декември 1846 г. в Опера комик, Париж Действащи лица: • Фауст - тенор • Мефистофел - баритон • Маргарита - мецосопран • Брандер - бас Хор - селяни, войници, студенти, гномове и силфи, блуждаещи огньове, съседи на Маргарита, демони и осъдени души,..

публикувано на 01.12.21 в 13:40

Григор Паликаров – многостранен талант

В „Студио „Музика“ гостува Григор Паликаров – диригент, пианист и композитор, концертирал в почти цял свят: Европа, Азия, САЩ и Латинска Америка, на 30 ноември. Носител е на наградата „Златно перо“ през 2009 г., „Емил Чакъров“ – 2019, „Кристална лира“ през 2002, 2012 и 2017, както и „Златна лира“ за изключителен принос към българското музикално..

публикувано на 30.11.21 в 08:40
Подкасти от БНР