Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Съдържание на:

„Фауст” от Шарл Гуно, опера в пет действия

Музика: Шарл Гуно
Либрето: Мишел Каре и Жул Барбие по първата част на прочутата трагедия от Гьоте.
Премиера: 19 март 1859 година.

Действието се развива в Германия в епохата на Средновековието.

Действащи лица:
• доктор Фауст – тенор
• Мефистофел – бас-баритон
• Валентин – баритон
• Маргарита – сопрано
• Зибел – мецосопрано
• Вагнер – баритон
• Марта – мецосопрано

Първо действие
Старият Доктор Фауст работи в кабинета си през нощта. Мислите му са мрачни. Цял живот се е стремил да разгадае тайните на Всемира, но ето че вече е на преклонна възраст, а не е успял. В сумрака слънчев лъч известява настъпването на новия ден. Фауст решава да сложи край на живота си и посяга към чаша с отрова. В отчаянието си той проклина земята, мечтите и Бог. Появява се Мефистофел, който предлага на изплашения старец богатство, власт и слава. Но Фауст пожелава младост. Условието е: тук на земята Мефистофел да бъде покорен слуга на доктора, а в ада душата на Фауст ще принадлежи на дявола. Пред очите на колебаещия се сатаната представя чудно видение – прекрасната Маргарита. Старият учен подписва договора, изпива до дъно чашата, подадена му от Мефистофел, и се превръща в красив млад мъж.

Второ действие
Празничен ден на площада. Сред шумната тълпа от граждани и студенти са Валентин и сестра му Маргарита. Валентин е угрижен, защото трябва да замине на война и да остави сестра си съвсем сама. Приятелите Зибел и Вагнер му обещават да закрилят девойката. Появява се Мефистофел и привлича вниманието на всички. Непознатият предсказва съдбата на Вагнер, а на Зибел казва, че всяко цвете, откъснато от ръката, му веднага ще повяхва. Неочаквано Мефистофел вдига тост в чест на Маргарита. Валентин изважда шпагата си, но тя се счупва в ръцете му. Младежите са поразени – пред тях е истински демон. С шпагите си те правят кръстен знак и Мефистофел е принуден да се оттегли. В това време Фауст копнее за среща с Маргарита. Той се опитва да заговори красивата девойка, но тя отклонява ухажването му. Фауст е очарован, но и огорчен. Маргарита го е отхвърлила. Мефистофел обещава да помогне.

Трето действие
Пред дома на Маргарита e дошъл Зибел с букет цветя, които да подари на своята любима, но те увяхват в ръцете му. Това е проклятието на Мефистофел. Зибел потапя ръцете си в светена вода и бързо откъсва свежи цветя. Оставя ги на прага и си отива. В градината са и Фауст и Мефистофел, които също оставят подарък за Маргарита – елегантно ковчеже със скъпоценни украшения. Девойката излиза да полее цветята. Тя е развълнувана от срещата с непознатия младеж. Забелязала букета на Зибел, Маргарита е привлечена и от тайнственото ковчеже. Тя не може да устои на скъпия подарък и се любува на отражението си в малкото огледалце на дъното на ковчежето. В градината идва Марта. Съседката е уверена, че подаръкът е от тайнствения непознат. В потвърждение на думите ѝ се появяват Фауст и Мефистофел. Демонът носи на Марта лошата вест, че мъжът ѝ е починал, но веднага след това започва да я ухажва. Лекомислената кокетка се отправя на разходка с Мефистофел, а Фауст и Маргарита най-накрая остават сами. Докторът пламенно говори на девойката за любовта си, докато тя къса едно по едно листенцата на малка маргаритка и повтаря: „Обича ме, не ме обича...”, докато не завърши с: „Обича ме!”. Все пак Маргарита устоява на опитите му да я съблазни и влиза в дома си. Мефистофел убеждава Фауст да остане и когато Маргарита се появява на прозореца, с поредна демонична маневра го издига до балкона й. След миг Маргарита е в прегръдките на Фауст.

Четвърто действие
Любовта на Маргарита ѝ е донесла само страдания. Целият град се надсмива над бременното момиче, изоставено от Фауст. Само Зибел й е останал верен. В божия храм Маргарита се опитва да намери утеха, но вместо това чува страшните думи на Мефистофел: „От небето си отхвърлена, на ада ще се предадеш”.
Валентин се връща от бойното поле, щастлив, че скоро ще види най-близките си хора и радостно бърза към дома си. Зибел е смутен и го моли да бъде добър с Маргарита. В този момент идват Фауст и Мефистофел. Надсмивайки се над чувствата и угризенията на доктора, Мефистофел пее саркастична серенада пред дома на Маргарита. Вбесен, Валентин излиза с извадена шпага. Съблазнителят на сестра му трябва да бъде наказан. Но в този дуел Фауст е защитен от демоничната сила на Дявола. Схватката е кратка, Фауст пронизва смъртоносно Валентин. Братът не може да прости на сестра си „падението”. Той я проклина и ѝ предсказва позорна смърт.

Пето действие
В глухо и скалисто място на планината Брокен са се събрали вещици и духове, за да отпразнуват Валпургиевата нощ. Видът им плаши Фауст. Мефистофел за миг променя обстановката. В разкошна зала докторът се оказва на богата трапеза в компанията на прочути развратници и куртизанки от минали векове. Но тъкмо отпива от чашата с вино, пред него се явява нежният образ на Маргарита, но с кървава следа на шията. Фауст отново изгубва покой и избягва от Мефистофел.
В последната картина Маргарита е затворена в тъмница, защото след като е родила детето на Фауст, е изгубила разсъдъка си и е умъртвила новороденото. Сега я очаква смъртно наказание. В тъмнината се прокрадват Фауст и Мефистофел. Девойката може да бъде спасена, ако ги последва преди изгрев слънце. Чувайки гласа на любимия, Маргарита идва на себе си. Тя припомня на Фауст най-хубавите им мигове заедно, но после среща демоничния поглед на Мефистофел и уплашена, отказва да ги последва. Към небесните ангели Маргарита отправя гореща молба за спасение на душата си и отблъсва Фауст. „Тя е проклета” – казва Мефистофел, но гласовете на ангелите са по-силни: „Спасена е!”. С настъпването на деня демоничната сила на Дявола отслабва и Мефистофел изчезва. Маргарита е мъртва.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Сбогуване със Станислав Ушев

Почина дългогодишният директор и главен диригент на „Симфониета“, Шумен. Станислав Ушев е роден в гр. Плевен, завършва Средно музикално училище в родния си град със специалност пиано. От 1980 г. до 1985 г. следва Оперно-симфонично дирижиране в Консерватория „Римски-Корсаков“ в Санкт Петербург в класа на професор Марис Янсонс. От 1985 г. до 1993 г. е..

публикувано на 07.12.21 в 17:01
Любомир Денев-син

Любомир Денев-син – с две нови авторски премиери

За един от младите български творци – композитора  и главен диригент на Младежка филхармония „Пионер” Любомир Денев-син – отминаващата 2021 г. е наситена с творческо вдъхновение, изяви и позитивни преживявания. Всичко това намира израз в две негови творби, които ще бъдат представени за първи път пред публика. Най-напред на 9 декември в Пазарджик в..

публикувано на 07.12.21 в 08:35

Директно от Миланската скала – откриването на сезона с „Макбет“ на Верди

В Ла Скала отбелязват 70 години от началото на Оперната гала на 7 декември. Виктор Де Сабата е този, който премества през 1951 г. откриването на сезона от 26 декември на 7 декември, денят на свети Амброзий, покровител на Милано. В годините на възстановяването след войната от 1947 г. Артуро Тосканини води театъра. На 7 декември 1951 г. Де Сабата..

публикувано на 06.12.21 в 18:00

Фолклорен радиоблиц с Таня и Теодор Недеви

Тя е народна певица, а него го вълнува рок музиката. Китара и глас, и много любов към живота. Таня Недева е солист и хорист в НФА „Филип Кутев“, възпитаник на НУФИ „Филип Кутев“ град Котел и богослов, а Теодор Недев е китарист и част от екипа на компания за софтуерни продукти, игри, реклами. Представяме ви тези двама талантливи и усмихнати..

публикувано на 06.12.21 в 09:20
Лейф Уве Андснес

Брюксел аплодира Моцартовия импулс на Лейф Уве Андснес

Въпреки влошаващата се епидемиологична обстановка в Белгия, музикалният живот в сърцето на Европа все пак продължава. Дворецът на изящните изкуства BOZAR в Брюксел бе домакин на мини-фестивал с участието на Камерния оркестър „Малер“ и норвежкия пианист Лейф Уве Андснес, който също така дирижира състава от рояла. В три поредни вечери – от 19 до 21..

публикувано на 05.12.21 в 08:55
Подкасти от БНР