Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

16-ата Световна среща на българските медии събира журналисти от цял свят

Кирил Вълчев: Голямата тема на медиите по света е именно истината

| обновено на 15.10.21 в 10:44
Кирил Вълчев, генерален директор на БТА
Снимка: БГНЕС

Българската телеграфна агенция (БТА) организира за 16-и път Световна среща на българските медии. Тазгодишното издание започва на 17 октомври в Рилския манастир, а темата е "Медии и истина".

"Медии и истина" събира 27 журналисти от 17 държави, които правят български медии по света. Почти всички идват на живо в Рилския манастир в навечерието на празника на свети Иван Рилски на 19 октомври. Очаква се събитието да бъде открито от Симеон Сакскобургготски.

За срещата разказва в “Нашият ден“ Кирил Вълчев, генерален директор на БТА:

“Всъщност 16-ата среща трябваше да се проведе през миналата година, в плановете на инициатора на тези срещи, предишният ген. директор – Максим Минчев, който си отиде от Covid-19, и за когото ще си спомним и сега, на тази среща.

Беше планирано срещата да се проведе в Киев миналата есен, но заради пандемията това не стана. Може би точно тази година и половина, през която живяхме и продължаваме да живеем с този вирус в пандемията, все по-често имаме нужда да си спомняме това, че не сме всесилни, има нужда от малко смирение.

Срещите до момента се случваха в много разкошни, в материалния смисъл на думата, места по света. Сега се завръщаме у дома, в едно разкошно за душата място.

Темата “Медии и истина“ е продиктувана от два аспекта на истината – единият е нашият, чисто медийният. Знаете, че през последните години голямата тема на медиите по света е именно истината, или по-скоро как да противодействаме на лъжата – фейкнюз, лъжливите новини, постистината, дезинформацията, но тази среща има и друг аспект – разбирането на истината като връщане към Бог."

Дебати  върху 4 теми

"Първата е за вярата в медиите, ще бъдат откроени два аспекта – представянето на религията в медиите, другият аспект е за доверието в медиите. След това ще продължим с разговор за надеждата в медиите. Това всъщност ще бъде панелът за темата на деня – Covid-19. Къде бяхме медиите през месеците на пандемията? Дали освен да представяме страшните аспекти на пандемията носим отговорност и за това да даваме надежда на хората. Третият ни разговор ще бъде посветен на лъжата в медиите и как да ѝ противодействаме. И най-накрая ще говорим по злободневната тема за избора в медиите, защото срещата ни е в началото на поредната предизборна кампания."

Разговора можете да чуете от звуковия файл.


Снимки: БГНЕС
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проектът "Софийски коледари" възражда обичая

Когато бях дете, ходех на различни занимания в читалището в моя квартал – става въпрос за НЧ „Николай Хайтов“, което тогава се казваше „Наука“. Правеше ми впечатление, че преподавателите ми по балет, английски и китара бяха хора стабилни и авторитетни, а пък от вратата, където майка ми влизаше, за да ми плати таксите, надничаха едни още..

публикувано на 02.12.21 в 15:12

Започна Международната конференция “Иновации и инвестиции”

Стартира Международната конференция “Иновации и инвестиции”, организирана от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия (ИАНМСП) съвместно с Българската работодателска асоциация иновативни технологии (БРАИТ) . Събитието е насочено към сектора на МСП, към иновативните и стартиращи компании и ще покаже опита на..

публикувано на 02.12.21 в 14:22

Максим Бехар: Младите жени в българската наука имат изключително силни позиции

За 11-и път ще бъдат връчени наградите „За жените в науката“ – един от най-престижните научни конкурси у нас.  Три дами ще бъдат наградени със стипендии от по 5000 евро . Парите ще подпомогнат изследователската им работа у нас. Най-голям брой научни кандидатури традиционно са получени от сферата на биологията. „За жените в науката“ е..

публикувано на 02.12.21 в 12:06

Заместването на въглищата с газ значително ще увеличи вредните емисии

Изкопаемият газ със сигурност не е добро решение и няма място в енергийния преход. Това на практика е замяна на едно изкопаемо гориво с друго – казва в “Нашият ден“ Радостина Славкова , координатор "Енергия и Климат” в екологично сдружение „За Земята”. "Наричаме природния газ изкопаем точно защото той е изкопаемо гориво, при чието..

публикувано на 02.12.21 в 09:59
Виктория Викторова

Българка взе европейско отличие за най-значим предприемач под 40 години

Виктория Викторова е една от 40-е бизнес лидери под 40-годишна възраст, селектирана в наградите „Business Elite” за тази година, за Югоизточна Европа.  Тя получи престижната европейска награда за старт ъп-а MindFit, с който осигурява на работодателите и служителите психотерапия в офис като социална придобивка . Призовете..

обновено на 02.12.21 в 07:52
Подкасти от БНР