Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Международен ден на белия бастун

Гергана Стоянова: Опитваме се да направим живота на незрящите не просто по-лесен, а по-нормален

Поздравявам всички мои приятели, които носят бял бастун и виждат със сърцето си

| обновено на 15.10.21 в 10:00
Гергана Стоянова
Снимка: личен архив

Най-обичаният глас за незрящите и хората с увредено зрение, актрисата Гергана Стоянова, известна с озвучаването на десетки аудиокниги за незрящи, отправи поздравления в Международния ден на белия бастун:

"Поздравявам всички, които ни слушат в момента и отправям пожелание да слушаме и да виждаме по-често тези, които ползват белия бастун. Преди 17 години, през 2004 г. направихме програмата "Спийчлаб". Аз участвах като глас, записах текстовете, а екип от Института по информационни и комуникационни технологии към БАН, ръководени от доц. д-р Стоян Михов. 

Сега правим нов вариант на тази програма, презаписваме отново, вкарваме още два гласа – Христина Ибришимова и Александър Воронов. Четем около 30 часа материал – 10 новини, 10 от Уикипедия и 10 часа художествена литература. Новото в тази програма е стремежът тя да звучи най-естествено. Преди 17 години се работеше на конкатенацията (слепване, смесване). А сега дълбоки невронни мрежи с изкуствен интелект се научават да звучат емоционално естествено... 21-ви век... 

Опитваме се да направим живота на незрящите не просто по-лесен, а по-нормален и по-естествен. Когато слушат книги, четат новини, да не чувстват някаква разлика от начина, по който ние, зрящите, се изразяват.

В процеса на работа разбрах един много голям проблем. Всичко, което изтеглихме от интернет на произволен принцип, се оказа написано с грешки. Ама толкова много грешки... не просто неграмотно... новини, текстове от Уикипедия. Програмата, каквато и да е, не поправя автоматично грешките, чете всичко с грешките. И незрящите трябва да търсят надеждни източници. 

Другият проблем, разбира се, е, че незрящите продължават да нямат достъп до много от местата, до които ние, зрящите, имаме достъп. Не са улеснени входовете, изходите, няма навсякъде тактилна настилка... Промяната настъпва бавно.

Поздравявам всички мои приятели, които носят бял бастун и виждат със сърцето си."

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимка – личен архив на Гергана Стоянова


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да се отнасят християните към празничните и почивни дни

Законоучителите, съвременниците на Христа, имат формалистично отношение към наредбите на Божия закон, даден на Мойсея. Такова е тяхното отношение и към четвъртата Божия заповед, отнасяща се за съботната почивка. Според тях в съботния ден не бива да се върши абсолютно никаква работа, та дори и добро. Ето защо осъжда Спасителя за извършените от него..

публикувано на 05.12.21 в 10:58

Събота сутрин в село Враня стена

Село Враня стена се намира в община Земен, област Пернишка. Неговите 26 махали са пръснати по северния склон на Земенска планина и по южния склон на Рудина планина, които от своя страна са част от среднопланинската област Краище в югозападната част на страната. По-голямата част от селото е съсредоточена в плодородната долина на Треклянска река, известна..

публикувано на 04.12.21 в 10:35

Неангажиращ класификатор на пътешествениците

Всякакви видове пътешественици са срещали по време на пътуванията си кореспондентите на БНР в Израел Искра и Феня Декало. И понеже пандемията ги е "арестувала" в Тел Авив, те се забавляват да класифицират отделните типове пътуващи, без да имат претенции за изчерпателност. Искра : Спестовници. Усилено са събирали пари пътуването. Когато стигнат до..

публикувано на 04.12.21 в 09:00

Започва уебинар за ролята на градските зелени пространства

На 3 декември ще се проведе уебинарът SOFIA URBAN GREEN CONFERENCE 2021. В него ще се включат експерти от различни точки на света - Великобритания, Германия, Япония, Дания, Белгия и България, които ще споделят своя опит и ще очертаят значението на градските зелени пространства за функционирането на градовете и за подобряването на качеството на..

публикувано на 03.12.21 в 12:05

Каква е каузата на деветите Национални правосъдни награди

За девети път тази година на 3 декември се провежда Благотворителният бал на юристите, а част от него са и Наградите за правосъдие "Темида – цената на истината" Националните награди за правосъдие се организират от Балканската медийна асоциация, с подкрепата и помощта на Международния адвокатски съюз, адвокатските колегии от цялата страна,..

публикувано на 03.12.21 в 12:00
Подкасти от БНР