Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Очакваното "нормално" срещу различията

Силвия Маринова, Михайлина Павлова и Николета Габровска в студиото на "Мрежата"
Снимка: Таня Димова

Кои са социалнозначимите теми, които интересуват Силвия Маринова, журналист на свободна практика и обучител по мултимедия? Какво се крие зад Queer Light, нейната първа самостоятелна фотографска изложба?

Силвия Маринова: „Посвещавам тази серия от снимки на всички синове и дъщери, които са се сблъскали с гнева, тъгата, безпомощността или разочарованието на своите родители в следствие на факта, че са различни от очакваното „нормално“. Вярвам в това, че всяко човешко същество има нужда и право на любов, закрила, свобода и сила да избира своя път.“

Тази изложба е подкрепена от фондация Single Step и заедно с нейния изпълнителен директор Николета Габровска и Силвия Маринова си говорим в „Мрежата“ за отегчението да се говори в публичното пространство за езика на омразата и нетърпимостта и защо медиите най-често избягват да разказват трудните истории на хора, преминали през сложния път към признанието.

Има ли подкрепа при излизането на светло или това винаги е самотно начинание?

Силвия Маринова: „За мен медиите, освен да информират, трябва и да образоват. За да се случи, е нужно да има интерес към тези теми и за мен е загадка защо интересът все още е повърхностен. Мисля, че малко медии отделят достатъчно време, за да достигнат до дълбочината на историята, защото само тогава се стига до състоянието, в което отсрещната страна може да получи някакъв вид емпатия.“

Николета Габровска: „Няма как да си мислим ,че медиите не се влияят от политическите настроения и модерното политическо говорене. Предишната кампания за парламентарни избори беше съпроводена с изключително силен език на омразата. Нашето пространство, което се казва The Steps и където ще бъде представена изложбата на Силвия Маринова, лятото беше вандализирано физически от строени младежи с еднакъв вид, бяхме замеряни с яйца и с какво ли още не по различни поводи. Прави ми впечатление, че кампанията, в която влизаме сега, има различен изказ, а и не виждам острота в публичното пространство, но трябва да се знае, че езикът на омразата се използва ужасно много за политически дивиденти и че хората се влияят именно от това.“

Целия разговор можете да чуете във звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джевхери Гювен

Джевхери Гювен: Въпреки заплахите ще продължавам работата си

Продължаваме с рубриката ни, в която разговаряме с журналисти в изгнание, бягащи от репресивните режими в страните си. Този път турският журналист Джевхери Гювен , който живее в Германия под полицейска охрана заради заплахи за живота му, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" какво е да живееш в страх, кой иска думите му да замлъкнат и..

публикувано на 27.01.23 в 17:25
Маргарита Шурупова

Маргарита Шурупова: Руското общество се радикализира, а инакомислието демонстративно се потиска

Тази седмица се навършиха две години от залавянето и изпращането на Алексей Навални в руски затвор. На какво е символ Навални за свободно мислещите руснаци, какво се случва в руското общество – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Маргарита Шурупова, руска журналистка, избягала в България от режима на Владимир Путин. Казусът – убежище..

публикувано на 27.01.23 в 16:05

Мораторната лихва за забава по гражданските дела

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Мария Петкова поставя няколко въпроса към предаването: Във Варненския районен съд има заповедно производство срещу нея. Първият въпрос е "Как се изчислява мораторната лихва за забава по гражданските дела?  Може ли адвокатът да..

публикувано на 27.01.23 в 15:10
Снимката е илюстративна

За неуловимата комбинация на грозде, вкусове и вино

Защо в България има най-много жени във винения сектор и защо истината е във виното, в "Нашият ден" разказва  Еми Маринова, винопроизводител от дунавския бряг и експерт по виното четвърта степен . Тя  гради кариера в енергийния сектор в Белгия, но решава да се върне в България, за да превърне виното и винопроизводството в начин на живот. В края на..

публикувано на 27.01.23 в 14:35

Виктория Арнаудова: Да заживееш в Ковачевица

Ковачевица е едно от най-живописните села , скрило се между склоновете на Родопи планина . Виктория Арнаудова купува къща в селото през 1973 г . Тогава тя е на 23 години. Заедно с мъжа си избират къща, която съчетава удобства за децата, но пази полъха на отминали епохи.  Селото събира низ от красиви каменни къщи, надвесени над калдъръмени..

публикувано на 27.01.23 в 13:35