Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Очакваното "нормално" срещу различията

Силвия Маринова, Михайлина Павлова и Николета Габровска в студиото на "Мрежата"
Снимка: Таня Димова

Кои са социалнозначимите теми, които интересуват Силвия Маринова, журналист на свободна практика и обучител по мултимедия? Какво се крие зад Queer Light, нейната първа самостоятелна фотографска изложба?

Силвия Маринова: „Посвещавам тази серия от снимки на всички синове и дъщери, които са се сблъскали с гнева, тъгата, безпомощността или разочарованието на своите родители в следствие на факта, че са различни от очакваното „нормално“. Вярвам в това, че всяко човешко същество има нужда и право на любов, закрила, свобода и сила да избира своя път.“

Тази изложба е подкрепена от фондация Single Step и заедно с нейния изпълнителен директор Николета Габровска и Силвия Маринова си говорим в „Мрежата“ за отегчението да се говори в публичното пространство за езика на омразата и нетърпимостта и защо медиите най-често избягват да разказват трудните истории на хора, преминали през сложния път към признанието.

Има ли подкрепа при излизането на светло или това винаги е самотно начинание?

Силвия Маринова: „За мен медиите, освен да информират, трябва и да образоват. За да се случи, е нужно да има интерес към тези теми и за мен е загадка защо интересът все още е повърхностен. Мисля, че малко медии отделят достатъчно време, за да достигнат до дълбочината на историята, защото само тогава се стига до състоянието, в което отсрещната страна може да получи някакъв вид емпатия.“

Николета Габровска: „Няма как да си мислим ,че медиите не се влияят от политическите настроения и модерното политическо говорене. Предишната кампания за парламентарни избори беше съпроводена с изключително силен език на омразата. Нашето пространство, което се казва The Steps и където ще бъде представена изложбата на Силвия Маринова, лятото беше вандализирано физически от строени младежи с еднакъв вид, бяхме замеряни с яйца и с какво ли още не по различни поводи. Прави ми впечатление, че кампанията, в която влизаме сега, има различен изказ, а и не виждам острота в публичното пространство, но трябва да се знае, че езикът на омразата се използва ужасно много за политически дивиденти и че хората се влияят именно от това.“

Целия разговор можете да чуете във звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поднасящите информацията трябва да бъдат подбрани

Галя Савова е ръководител на Общинското радио в Русе. Тя е журналист с дългогодишен опит и кореспондент на БНР за Шумен. Ето какво разказва Савова в “Нашият ден“ за своето професионално развитие и за програмата и аудиторията на Радио Русе. “Тази година се навършват 75 години от Радио Русе. То съществува от 1947 г. Общината притежава..

обновено на 17.01.22 в 11:49
 Ердинч Кускусчиев

В безкрайността на готвенето и музиката с Ердинч Кускусчиев

Готвачът Ердинч Кускусчиев е родом от Смолян и носи в сърцето си музиката и Родопите, а в ръцете си готвенето. Свирил е на тамбура и на тъпан в Детско-юношеския фолклорен ансамбъл „Орфей“ на град Смолян. За него любопитството и уменията са водещи и никога не е казвал "не" на възможност, появила се в живота му, а когато готви, го прави както би го..

публикувано на 17.01.22 в 11:05
Антоанета Костадинова

Антоанета Костадинова: Как се печели първият медал за България в Токио

На Антоновден в “Нашият ден“ гостува една именита и заслужила именичка. Това е Антоанета Костадинова , състезателката по спортна стрелба, която спечели първия медал за България на Олимпиадата в Токио.  Празнуваме Антоновден “Със сигурност 2021-ва до момента е най-успешната ми година. Смело мога да кажа, че спортната стрелба в Търговище е..

публикувано на 17.01.22 в 10:08

Още може да се гласува за “дума на годината“ за 2021-ва

Кои са най-важните теми, които ни вълнуваха през миналата 2021 година, може най-лесно да разберем чрез езика. Промяната в речника ни е главоломна и тя следва както световните събития, така и процесите, които са от ключово значение конкретно за България. Думи на годината – 2021-ва В кампанията „Думи на годината с  Как се пише? “  за..

обновено на 17.01.22 в 09:36

Може ли бизнесът да спаси света

Бизнес. Това е понятието, около което дискутират в предаването “Гласът на времето” по програма Христо Ботев на БНР. И по-конкретно – какви са бизнесите, които имат потенциала да променят и дори да спасяват света, по време на енергийни, климатични, здравни и социални кризи. Как бизнесът се променя и как променя нас?  Бизнес – едно-единствено понятие,..

публикувано на 17.01.22 в 08:45
Подкасти от БНР