Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакваното "нормално" срещу различията

Силвия Маринова, Михайлина Павлова и Николета Габровска в студиото на "Мрежата"
Снимка: Таня Димова

Кои са социалнозначимите теми, които интересуват Силвия Маринова, журналист на свободна практика и обучител по мултимедия? Какво се крие зад Queer Light, нейната първа самостоятелна фотографска изложба?

Силвия Маринова: „Посвещавам тази серия от снимки на всички синове и дъщери, които са се сблъскали с гнева, тъгата, безпомощността или разочарованието на своите родители в следствие на факта, че са различни от очакваното „нормално“. Вярвам в това, че всяко човешко същество има нужда и право на любов, закрила, свобода и сила да избира своя път.“

Тази изложба е подкрепена от фондация Single Step и заедно с нейния изпълнителен директор Николета Габровска и Силвия Маринова си говорим в „Мрежата“ за отегчението да се говори в публичното пространство за езика на омразата и нетърпимостта и защо медиите най-често избягват да разказват трудните истории на хора, преминали през сложния път към признанието.

Има ли подкрепа при излизането на светло или това винаги е самотно начинание?

Силвия Маринова: „За мен медиите, освен да информират, трябва и да образоват. За да се случи, е нужно да има интерес към тези теми и за мен е загадка защо интересът все още е повърхностен. Мисля, че малко медии отделят достатъчно време, за да достигнат до дълбочината на историята, защото само тогава се стига до състоянието, в което отсрещната страна може да получи някакъв вид емпатия.“

Николета Габровска: „Няма как да си мислим ,че медиите не се влияят от политическите настроения и модерното политическо говорене. Предишната кампания за парламентарни избори беше съпроводена с изключително силен език на омразата. Нашето пространство, което се казва The Steps и където ще бъде представена изложбата на Силвия Маринова, лятото беше вандализирано физически от строени младежи с еднакъв вид, бяхме замеряни с яйца и с какво ли още не по различни поводи. Прави ми впечатление, че кампанията, в която влизаме сега, има различен изказ, а и не виждам острота в публичното пространство, но трябва да се знае, че езикът на омразата се използва ужасно много за политически дивиденти и че хората се влияят именно от това.“

Целия разговор можете да чуете във звуковия файл.БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Животът в село Завой

Село Завой е разположено на около 10 км северно от град Ямбол, в широк завой на река Тунджа и в него живеят над 1000 жители. Още от времето на траките тук е кипял живот. Има много доказателства за живота на траки и славяни в землището на селото. Доказателство е също и разположеният на около 3 км древен град Кабиле. В самото село са намирани много древни..

публикувано на 25.02.24 в 12:05
Митаря и фарисея

Съвременните измерения на притчата за митаря и фарисея

Притчата за митаря и фарисея порицава един от основните грехове — гордостта, отлъчил от Божието войнство вдъхновителя на първородния грях, вожда на демоните – Деница. Смирението, тази забравена в наши дни добродетел, се предлага в евангелското четиво от Лука. Всеобщо признатият за онова време грешник – митарят, е посочен за носител на този дух от..

публикувано на 25.02.24 в 09:20
Проф. Димитър Вацов и Николета Атанасова

Пеевски първи въведе руските пропагандни клишета в българското медийно пространство

Новите канали на руската пропаганда в онлайн медиите у нас, според новото проучване на Фондация за хуманитарни и социални изследвания – София (ФХСИ), връзката между сайтовете-бухалки и разпространителите на дезинформация, както и триъгълникът прокуратура – сайтове-бухалки – политици у нас, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" проф...

публикувано на 24.02.24 в 09:10
Снимката е илюстративна

Адв. Захари Генов отговаря на слушателски въпроси

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Евгени Симеонов от София е завел гражданско дело – установителен иск срещу Община Криводол, за да бъде установено, че издаденият от Общината акт за сключен граждански брак между покойния му баща с лице от женски пол е неистински..

публикувано на 23.02.24 в 15:25
адв. Елка Пороминска, Анелия Торошанова и Тодор Тодоров

Новите промени в Семейния кодекс и падането на тайната на осиновяването – II част

Парламентът прие окончателно на второ четене промените в Семейния кодекс, с които осиновени деца ще могат по-лесно да получат информация за своя произход. С изменението отпада изискването за "важни обстоятелства" за процедурата при достъпа до данните за биологичните родители и се разширява кръгът на лицата, които имат право да поискат разкриване на тази..

публикувано на 23.02.24 в 12:35