Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

70 години държавно архивно дело в България

Доц. д-р Михаил Груев
Снимка: Божидар Любенов

На 10 октомври 1951 година е издаден Указ на Президиума на Народното събрание, с който се създава Държавният архивен фонд в България. През следващите години, след редица трансформации, започват да функционират и Централен държавен исторически архив, Централен държавен архив на Народна република България и териториални държавни архиви. Институцията многократно променя наименованието и ведомствената си подчиненост. През 1961 г. преминава от системата на МВР към Министерството на просветата и културата, а в следващите години първоначално е част от структурите на Комитета за изкуство и култура, а по-късно на Министерството на информацията и съобщенията, след което – под наименованието Главно управление на архивите – е към Министерския съвет. През 2007 г. е приет Закон за Националния архивен фонд, който урежда днешния статут и наименование на Държавната агенция „Архиви“.

По повод на 70-годишния юбилей ДА „Архиви“ организира Национална конференция „70 години български държавни архиви – памет, свързаност, възможности“. Една от основните теми, предизвикала оживени дискусии, анализира съвременните предизвикателства и възможности за развитие и мисията на архивиста през 21-ви век, системите за архивиране и ролята на архивните институции по света.

В експозицията на документалната изложба „Съкровищата на държавните архиви“, са представени оригинални документи и експонати, утвърждаващи българската държавност – Търновската конституция, Манифеста за провъзгласяването на независимостта през 1908 г., т.нар. Сребърна конституция от 1911 г. По време на събитието е валидирана и пощенска марка, посветена на 70-годишнината от създаването на държавните архиви. Основният елемент, изобразен върху марката, е Манифестът на независимостта… 

Изложбата може да бъде видяна до края на месец октомври в изложбена зала „Архиви“, на ул. Московска № 5.

С доцент д-р Михаил Груев, председател на ДА „Архиви“, разговорът е за превратностите в българската история и житейските човешки съдби, отразени на страниците на многобройните документи в архивните фондове на Агенцията.

Доц. Груев е доктор по история, с дисертация на тема „Българите мюсюлмани в държавната политика на България (1944-1959 г.)“.
Преподава съвременна българска история и етнология на етническите групи в Катедрата по история на България, в Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Той е и ръководител на катедрата от 2011 г.
Доц. Михаил Груев е бил гост-лектор в университетите в Мюнхен, Саарбрюкен, Белград и др. Автор е на три монографии и на студии и статии по проблемите на „възродителния процес“, колективизацията на българското село, комунистическия елит...
От 5 март 2015 г. е председател на Държавна агенция „Архиви“.

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Антони Дончев представя новия си албум „ЗuР“

Маестро Антони Дончев представя пред публика своя най-нов албум „3uР“. Джаз стилистиката и съвременната музика – това могат да очакват почитателите на джаза и не само. "Аз не обичам определенията и не търся жанрови характеристики. Като че ли това вкарва в някакви зависимости. Затова нека всеки разбира музиката, така както сам реши", казва маестрото в..

публикувано на 08.12.21 в 16:53

Връчват наградите от конкурса за студентско творчество на името на Георги Черняков

Георги Черняков е ментор на стотици днешни писатели, преводачи, журналисти, драматурзи. На 8 декември e връчването на наградите от Националния литературен конкурс за студентско творчество на името на Георги Черняков. В различни категории ще бъдат наградени участниците в седмото издание на литературния конкурс. Церемонията е в Камерната зала на..

публикувано на 08.12.21 в 16:05

Ованес Торосян: Хамлет може да бъде всеки един от нас

С премиера посреща публиката си тази вечер (8 декември) Драматичният театър „Иван Радоев” в Плевен. Най-новото заглавие в неговия афиш е „Хамлет”. Постановката по прочутата трагедия на Уилям Шекспир е дело на Ованес Торосян, който е избрал да работи по превода на Гео Милев. „През 2012 година участвах в постановката на Явор Гърдев на „Хамлет“ в..

публикувано на 08.12.21 в 15:02

Нова зала „Резонанс“ в Дома на киното

Нова зала „Резонанс“ ще има Дома на киното от 14 декември, а първата изява там ще бъде от 19 часа – гостуване на писателя Георги Господинов, който ще представи филмите на Теодор Ушев, създадени по негови творби и получили признанието на Американската киноакадемия – „Сляпата Вайша“ и „Физика на тъгата“. Като част от инициативите на програмата кино..

публикувано на 08.12.21 в 11:22

„Студентите: изящното в текстилното изкуство” в Арт галерия – НДК

Изложбата  „Студентите: изящното в текстилното изкуство” обединява два юбилея: 60 години от създаването на специалността в Националната художествена академия и 40 години от създаването на НДК като място за представяне на най- доброто от съвременното изкуство.  Интригуващата експозиция от избрани текстилни произведения е под наслов „Студентите:..

публикувано на 08.12.21 в 08:15
Подкасти от БНР