Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стефан Димитров и Василий Медведев върнаха България в световния балет със „Сънят на Пилат“

Международната трупа на Старозагорската опера сътвори невиждан спектакъл. Десислава Радева аплодира спектакъла

7
Снимка: Държавна опера - Стара Загора

Точно 24 минути продължиха ръкоплясканията (заедно с финалната песен и нейния бис), ознаменували световната премиера на балета „Сънят на Пилат“ в Зала 1 на НДК. Магия, каквато българската сцена не е виждала от десетилетия сътвориха композиторът Стефан Димитров, хореографът с международна слава Василий Медведев и трупата на Старозагорската опера.


Зрелищно, пищно, изискано, елегантно, завладяващо, разтърсващо, гениално… Това са само част от суперлативите, с които щастливците присъствали в Зала 1 на НДК описаха спектакъла. Той е осъществен от Старозагорската опера със съдействието на фондация „Ценности“, Палмс Мюзик, Министерството на културата, Столична община и община Стара Загора.

Сценографията и подхранващите въображението костюми на Павол Юраш (Словакия), либретото на Яна Темиз (Русия, Турция) и ценната помощ на хореографа Станислав Фечо (Чехия) помогнаха на Василий Медведев да превърне симфоничното произведение на Стефан Димитров в поразяващо сетивата кълбо от положителна енергия, в поема за любовта.


В масовите сцени участва почти целия балетен състав, който наподобява ООН - само 16 от всичките над 50 са българи. Талантливи млади хора от Португалия до Норвегия и от САЩ до Япония танцуваха виртуозно и вдъхновено.


Проникновени любовни сцени, библейски сюжети, нежност и жестокост се преплитат в „Сънят на Пилат“ с модерни режисьорски решения и качествена музика под палката на диригента Владимир Бошнаков. Както каза директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов в „Перото“ преди премиерата „Такъв спектакъл не е имало повече от 40 години – от времето на „Козият рог“.


Приблизително толкова време отлежава в творческото съзнание на Стефан Димитров и идеята за написването на балет, вдъхновен от „Майстора и Маргарита“. Преди четири десетилетия композиторът прочита романа на Булгаков, преди 20 години започва да съзрява сюжетът, а четири години му отнема написването. За първи път „Сънят на Пилат“ е изпълнен като симфонично произведение от оркестъра на Любка Биаджони в рамките на българското европейско председателство. Тогава със съдействието на фондация „Ценности“ концертите са два – в зала „България“ и Античния театър в Пловдив. След забележителния успех, председателят на Фондацията – Антонина Стоянова споделя с артистичния директор на Балета на Държавна опера - Стара Загора примабалерината СилвияТомова, мечтата произведението на Стефан Димитров да се представи на голяма сцена и… колелото се завърта. За да се стигне до заслужения триумф с напълно преработена музика.


В Зала 1 на НДК публиката ръкопляскаше възторжено след всяка сцена, а от първия ред на балкона президента Петър Стоянов викаше „Браво“. Недалеч от него не жалеше аплаузите и настоящата първа дама Десислава Радева.

Сред зажаднелите за духовни преживявания бяха забелязани още италианската посланичка Джузепина Дзара, бизнесдамата Нели Беширова, издателката Венелина Гочева, Васил Найденов, пристигналият от Бургас композитор Стефан Диомов, Кристина и Михаил Белчеви със сина си Константин, скулпторът Стефан Божков, Волен Сидеров и съпругата му Деница и още много ценители на изкуството. В публиката бяха балетните величия Вера Кирова, Красимира Колдамова, Калина Богоева, много представители на балетната гилдия, балетни специалисти и почитатели на балетното изкуство от страната и чужбина.

Богдана Карадочева пророни не една сълза на премиерата на съпруга си.

Специално за премиерата Стефан Димитров написа песен. Необичайният финал за танцова мистерия, както Василий Медведев предпочита да нарича спектакъла, режисьор и композитор обосновават с темата за любовта, която е неразривна част от сюжета. Дуетът бе изпълнен от солистите на Старозагорската опера Ина Андреева и Марин Русинов. Заради нестихващите аплодисменти те бяха „принудени“ да я изпеят втори път.


Тласък на високото творческо напрежение даде директорът на Старозагорската опера Огнян Драганов с въвеждащите си думи в литературен клуб „Перото“. Там журналисти, спонсори и приятели имаха възможност да разговарят със създателите на спектакъла преди началото му. Огнян Драганов връчи на Стефан Димитров и на Василий Медведев почетните плакети на уникалния и единствен за България Фестивал на оперното и балетното изкуство, който тази година ще се проведе за 51-ви път в Стара Загора от 26 ноември до 10 декември. Международният творчески екип обеща да дойде и за премиерата на „Сънят на Пилат“ на 8 декември в Стара Загора.

Не по-малко вълнуващо бе и партито от основния спонсор „Палмс мюзик“ в пиано бар Black&White в гранд-хотел „Милениум“ в чест на всички „замесени“ в „Сънят на Пилат“.

Литературен клуб „Перото“ – среща с творческия екип

Снимки: Държавна опера - Стара Загора

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Сцена от 4 дейстие, 2 картина от операта „Аида“ на Джузепе Верди, в Palais Garnier, Париж, 1880 г.

„Аида” от Джузепе Верди, опера в четири действия

Либрето: Антонио Гисланцони Премиера: 24 декември 1871 година в Кайро Действащи лица: • Фараонът на Египет (бас) • Амнерис – негова дъщеря (мецосопрано) • Аида – етиопска принцеса, робиня (сопрано) • Радамес – египетски военачалник (тенор) • Рамфис – върховен жрец (бас) • Амонасро – цар на Етиопия (баритон) Действието се развива в Мемфис..

публикувано на 26.11.21 в 09:25
Гиорги Гигашвили

Диригентът Георги Димитров и пианистът Гиорги Гигашвили водят радиосимфониците от Моцарт към Шуберт

Изискана австрийска програма предлага този петък на своите почитатели Симфоничният оркестър на Българското национално радио. Под диригентството на Георги Димитров, срещите с когото винаги са празник не само за публиката, но и за самите музиканти от радиооркестъра, ще прозвучат Концерт за пиано и оркестър №20 в ре минор, KV 466 от Волфганг Амадеус..

публикувано на 25.11.21 в 10:07

„Нека пеят народите“ на 60

В предаването имаме удоволствието за проследим запис от църквата „Св. Петър“ в Лондон от 5 ноември тази година, а събитието е повече от тържествено – 60 години от първия Международен хоров радиоконкурс „Нека пеят народите”, организиран от Европейския съюз по радиоразпръскване. Първото издание се състои в Лондон през 1961г., домакин и създател е радио..

публикувано на 22.11.21 в 08:55
Цветелина Василева в ролята на Дездемона, „Отело“, Ковънт Гардън

Честит рожден ден на Цветелина Василева

Цветелина Василева – този слънчев, топъл и великолепно овладян глас сигурно ще познае всеки ценител на операта. Над 30 години тя представя своето изкуство на сцените по света и у нас. През лятото Старозагорската опера отбеляза този юбилей с гала спектакъл на операта „Тоска“ на Джакомо Пучини на Античния форум „Августа Траяна“. Партньор ѝ беше..

публикувано на 20.11.21 в 08:35
Емил Караманов

101 години от рождението на големия български диригент Емил Караманов

Памет за Емил Караманов – пъстрата мозайка на неговия живот и дело представяме с разказите на проф. Павел Герджиков, актрисата Емилия Цанкова, проф. Ростислав Йовчев, етномузиколога и дългогодишен радиоколега Румяна Цинцарска, проф. Венцеслав Николов, кларинетиста Атанас Колев и дъщерята на музиканта Анжелина Караманова. Вписал името си в културната..

публикувано на 19.11.21 в 10:33