Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Литературна среща между Азербайджан и България

проф. Карим Тахиров и доц. д-р Красимира Александрова
Снимка: Ангелина Грозева

Тази година се отбелязват 880 години от рождението на големия азербайджански поет, учен и мислител – Низами Гинджави. По повод годишнината Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" получи две от най-емблематичните издания на поета Низами Ганджеви, както и специално издание на диск със стиховете му. Родната библиотека откри свой кът за литература в Азербайджан, където и взе участие в Седмия международен панаир на книгата в Баку, наред с още 164 издателства, библиотеки и културни центрове от 13 държави, сред които Грузия, Франция, Индонезия, Иран, Колумбия, Киргизия, Египет, Русия, Турция.

Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" откри и кът на Азербайджанската литература у нас. От от 18 октомври, по повод Деня на държавната независимост на Азербайджан, читателите и посетителите на Библиотеката вече могат да преглеждат книгите в къта на Азербайджан, разположен в зала „История на книгата“. 

Доцент д- р. Александрова посочи, че в периода на пандемията са скрепени международните отношения между различни библиотеки, макар и онлайн, и че се планират разкриванията на още такива кътове за литература.

Повече за значението на поета Низами Гинджави и Азербайджанската литература от класиката до днес, чуйте в разговора на Ангелина Грозева с проф. Карим Тахиров, директор на азербайджанската Национална библиотека "Ахундзаде" и с доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ .

Превод в ефир – Мария Стефанова

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Димитър Воев днес

„Трийсет години след смъртта му неговото недостигнало зрелостта си бъдеще  е наше настояще “ – пише Доротея Монова в предговора си към книгата „Непрочетено“ на Димитър Воев.  Стихотворения, снимки, факсимилета от краткия му живот.  Групата „Нова генерация“, от която той беше част, има все още хиляди фенове, но се оказва, че поезията на Воев не е..

публикувано на 02.12.21 в 16:35

„Аз победих“ на Ярослава Пулинович с премиера в Yalta Art Room

Най-новото представление „Аз победих“ на Сдружението SPAM Studios очаква първата си среща с публиката на 2 декември в Yalta Art Room . Представлението е първи моноспектакъл на младата актриса Мартина Пенева, а постановката – на Ана Батева. Режисьорката създава този моноспектакъл като своеобразно продължение на „Мечтата на Наташа“..

публикувано на 02.12.21 в 16:25

Porn Flakes – картички от дигиталната реалност

Илюстраторката и преподавателка по керамика в НБУ Алина Папазова събра в колекционерско издание 170-те си картички,  "отразяващи най-доброто от социалните и масови медии през последната година".  Картичките преработват и увековечават в нов формат поредицата от кризи, сензации, политически сътресения, фалшиви новини и масови психози, с които всеки..

публикувано на 02.12.21 в 14:45

Мартина Апостолова за живота в театъра и отвъд

Мартина Апостолова – звездата ѝ изгря на небосвода на голямото европейско кино с първата ѝ роля във филма „Ирина“. Филмът получи над 20 награди от фестивали по целия свят и беше номиниран за Европейско откритие на Европейските филмови награди 2019 година, а самата Мартина е първата българка с награда „Европейска изгряваща звезда“ на Берлинале...

публикувано на 02.12.21 в 13:09
Сцена от постановката „Иванов-Барабанов“

НАТФИЗ посреща празничния декември с три премиери

Този сезон предстоят три премиери на голямата сцена на Учебен театър „НАТФИЗ“. „Доброто на страната ни“ от Тимбърлейк Уъртънбейкър, с режисьор Тодор Димитров, ще зададе въпроса за това ще бъде ли спасено човешкото в човека?  Сюжетът на постановката по текст на Чехов – „Иванов-Барабанов“ поставя на фокус Чеховия тезис, че „живеенето е най-големият враг..

публикувано на 01.12.21 в 12:50
Подкасти от БНР