Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Четвъртък, 21 октомври

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Чужденецът“ от Албер Камю – 19 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Концертна версия
Концертният „The Nightfly Live” на Стили Дан и Доналд Фейгън.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Традиционна музика от Лас Палмас де Гран Канария

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Цвятко Благоев, Роза Цветкова, Вълчо Иванов и други

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Палавото село“, автор: дете

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Заек победител“, народна приказка

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
• България и светът на този ден: Празника на Кърджали отбелязваме заедно с Росица Средкова от „Инициатива за развитие Кърджали решава“ – в разказ за новата платформа за гражданско участие „Кърджали за теб“.
• Общество под ключ – разговор със социолога Екатерина Маркова след появата на едноименното изследване по темите на социалната промяна, конфликтите, обществената травма и новите социални разграничения в епохата на живота „на пауза“. Гледната точка на хумористите на програма „Христо Ботев“.
• Какво ни чака
• Истории в ефира: За живеенето в малко градче насред джунглата само с още трима с различен цвят на кожата... Защо биха ви депортирали от Коста Рика. Може ли да ви повлияе какаова церемония под Гватемалски вулкан? Къде се крият лаптопа и парите от бандитос при разходка в джунглата или пътуване с автобус. Разказите на Антон Кринчев и Анна Желязкова за какао приключения сред джунгли и вулкани в деня на срещата им с посетителите на „Клуба на пътешественика”.
• Времето на редактора: Годишнина от официалното откриване на големия адронен колайдер в ЦЕРН: Какво е значението му (освен голямо) и какво представлява той 13 години след началото – разговор с доц. Борислав Павлов от катедра „Атомна физика“ във ФФ на СУ, представител на екипа, който работи с колайдера.
• Какво представлява проектът „Разрастваща се България“ – част от Националния план за възстановяване и устойчивост и какви реформи предвижда? Кои са икономическите субекти, които ще бъдат ангажирани с него и каква ще бъде ползата за страната ни?
Какви други възможности за подкрепа и финансиране на стартиращи компании има в страната ни и достатъчен ли е заделяният за тях ресурс? Защо това е важно?
Събеседници: Добромир Иванов от Българската стартъп асоциация и представител на Фонда на фондовете.
• Сигурни всеки ден: Обезопасяват ли се достатъчно надеждно строежите с оглед на сигурността на гражданите. Събеседник: инж. Лиляна Петрова – дир. на ДНСК – София.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Музикална мрежа
Албумът Special EFX All Stars от 2020 г. на американския джаз китарист, композитор и аранжор Киели Минучи.
Участват музикантите: Джей Роу и Лао Тайзър (роял и кийборди), Джери Брукс, Фернандо Сондърс, Джералд Вийзли (бас и фретлес), Джоел Розенблат и Лайънъл Кордю (барабани), Мино Синелу (перкусии), Дейвид Ман, Нелсън Рангел, Ерик Мариентал (саксофони и флейта), Лин Раунтри, Тейтъм Грийнблат (тромпети и флюгелхорн), Майк Дейвис (тромбон), Реджина Картър и Антоан Силвърмен (цигулки).
Гост солист певицата Мейса Лийк.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
• 93 години Столична библиотека – разговор с Юлия Цинзова за новите инициативи
• Репортаж от представяне на сборника с разкази „Прекъсването на самсара“ от Елена Алексиева
• Михаил Байков с впечатления от Световния фестивал на кукления театър в Шарлевил-Мезиер, Франция
• Пенка Минчева представя изложбата си „Форми без отношения“ в галерия „Аросита“
• Литературна екскурзия по местата, свързани с Ханох Левин в Тел Авив – разговор с водача Омри Явин, университетски преподавател
• Чуй Антон Митов!

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед – Музикални легенди
60 минути с музиката на аржентинския композитор и виртуозен изпълнител на бандонеон през XX век – Астор Пиацола.
Известен в родината си с името „Великият Астор“, той обновява традиционното танго с елементи от джаза и класическата музика и създава нов стил, наречен „Nuevo Tango”. Оставя богато музикално наследство с над 3000 оригинални творби.
Част от записите, включени в предаването са с негово участие.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Лабиринти на познанието
• Със затоплянето на климата се очаква болести, характерни за тропичните райони като малария, жълта треска, Западнонилска треска, денга и др, да се пренесат в умерения географски пояс. Проучванията сочат, че климатичните промени са сред факторите за появата и разпространението и на коронавируса SARS-CoV-2.
Как реагира науката на тази нова заплаха – разказва Зорница Спасова, главен асистент в Националния център по обществено здраве и анализи към Министерство на здравеопазването и автор в „Климатека“.
• Науката не спи: врагът на моя враг е мой приятел: учените създават епидемия от волбахия сред комарите в Индонезия и резултатът е понижение в нивата на заразяване с денга със 77% . Подходът отваря съвсем нови врати в потенциалния контрол на епидемиите, пренасяни от комари.
(Комарите даже не умират, просто вече не могат да заразяват, защото волбахията е себична бактерия и не търпи конкуренция от други патогени.)
• Как се прави наука в България – разговор с Петър Теодосиев, главен редактор на сп. „Българска наука“.
• Зелени минути: Горещата актуална тема за излизането от въглищната зависимост и справедливия енергиен преход. Разговор с Апостол Дянков, старши експерт „Климат и енергия“, WWF

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Звукови хроники
Митологични образи – Орфей, великият тракийски певец
Орфей е сред най-светлите и вдъхновяващи образи от митологията. Най-вече, защото е символ на велико изкуство, на хармония и красота. Към това той притежава и много други дарби, които щедро раздава на хора и богове. Орфей е тракийски цар, велик античен музикант, един от малцината, посветени в тайнствата на Дионис – като част от свитата му.
Най-популярен сред многобройните митове за Орфей е любовта му към нимфата Евридика и опитът му да я изведе от царството на мъртвите. На тоя мит са посветени десетки произведения от барока, от класиката, от музиката на ХХ столетие. В това предаване ще звучат фрагменти от творби на Монтеверди, Сарторио, Глук, Хайдн.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
Лавина от изложби, лавина от творби - какво се случва с българското изобразително изкуство, какво стои зад огромния брой събития и привличат ли те нова публика – кураторките Весела Ножарова и Виктория Драганова с коментар по темата.
Гласовете на самата публика от няколко изложбени пространства в столицата.

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Портрети
Представяне на певиците от Пиринския край – Магдалена Морарова, Роза Цветкова и Леновската инструментална група.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Метроном
Акценти от Модула Барок, част от Международния музикален фестивал  Варненско лято
• Интервю с Доминик дьо Вильонкур
• Документален запис от концерта му, състоял се на 7 септември в Градската художествена галерия.Сюити № 1 и 3 за соло виолончело от Йохан Себастиан Бах
• Избрани произведения от концерта, състоял се на 8 септември на ансамбъл „Концентус Музикус“ Виена с творби от Хенри Пърсел - Сюита от семи-операта „Кралицата на феите“, Павана и Шакона, Соната в четири части „Златна соната“ и Сюита от семи-операта „Крал Артур”

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
Филмът „Отражение“ на турския режисьор Илкер Савашкурт (по Бъроуз, но с разклонения към Едгар Алан По и Вернер Херцог) на турне из България (Пловдив-Варна-Бургас на 22, 23 и 24 октомври). Разговори с живеещата в Берлин българска актриса Симона Теохарова, със самия режисьор и… със самия Дявол (Свети Содом, изигран във филма от един от най-популярните съвременни турски телевизионни актьори Селчук Йонтем).
Документално от „турнето в един град“ на Георги Корназов в деня на големия му концерт с Биг бенда на БНР – записи от концерти пред камерна публика в малки арт пространства в столицата от последните две седмици.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Джаз клуб
В очакване на „Пловдив джаз фест – 2021“. Изпълнения на специалните гости – участници в седмото издание на фестивала и лауреати на награди „Грами“: Антонио Санчес – барабани и „Брад Мелдау трио“ (Брад Мелдау – пиано; Лари Гренадиър – контрабас; Джеф Балард – барабани).

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Понеделник, 6 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 10 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Срещу понеделник • Метаморфози срещу понеделник Гост: Милен Чавров – историята на ХИВ/СПИН в България, съдбата на хората замесени от самото начало в този проблем. Разговорът няма да..

публикувано на 05.12.21 в 09:59

Неделя, 5 декември

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ „Госпожица Юлия“ от Аугуст Стриндберг от 2.00 до 3.00 часа Хумор и сатира от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Мишо Бъжев, Володя Стоянов, Ивелина Димова и други...

публикувано на 04.12.21 в 09:25

Събота, 4 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража • Гости: младата българска банда „Imbecile“, която наскоро пусна своето дебютно EP. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам Ще върнем времето назад с 40 години чак до 1981 г., когато „Стикс“ издават..

публикувано на 03.12.21 в 16:31

Петък, 3 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 10 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Свободни съчинения • Най-новото попълнение на свободната театрална сцена Фондация „Театър НОКС“ ще гостува в пространството за „Свободни съчинения“. Сполучливият тандем на актрисата..

публикувано на 02.12.21 в 18:35

Четвъртък, 2 декември

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция „Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 9 част от 0.30 до 2.00 часа Заедно след полунощ – Нощта е млада „Нощта е млада”, а природата – вечна! Разговор с доц. Димитър Попов и с екип експерти по морска флора и фауна. Акценти: актуално състояние на българската черноморска..

публикувано на 01.12.21 в 14:42
Подкасти от БНР