Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В Япония бакшишът е обида

Юлияна Антонова-Мурата раздипля пласт по пласт многоликата душа на японската култура и начин на мислене

Юлияна Антонова-Мурата е най-ревностният посланик на Япония, но макар да е дипломат по професия, няма официален мандат. Тя е автор на трилогията „Моши моши, Япония“, „Уки уки, Япония“, и новоизлязлата книга „Сан сан, Япония“.

Това четиво е нежен звън от душата на г-жа Мурата. Авторката излива любовта си към японския морал и съпричастност. Разкрива Страната на изгряващото слънце каквато никога няма да я видим, защото преживяванията и чувствата са си лично нейни. И неусетно се влюбваме в Япония безрезервно.

В разговор по телефона от Токио я запитах защо е избрала думата Сан сан за част от заглавието на книгата – тя означава пронизващ слънчев лъч, но има още много нюанси.


Юлияна Антонова-Мурата е българка по родолюбие, космополит по възпитание и японка по дух. Талантът ѝ да открива вдъхновяваща история в дребната наглед случка, умението да говори с хората така, че да разкрият дълбините на сърцата си и дарбата да го опише изящно като в японска гравюра проблясва и в книгата „Сан сан, Япония“.

Новият ѝ сборник с разкази е естествено продължение на стремежа ѝ да раздипля пред читателя – пласт по пласт многоликата душа на японската култура – и начин на мислене. А когато това е направено с обич, разбиране и преклонение, винаги докосва сърцето. Трябва да признаем, че у нас бакшишът е начин на живот, обаче японците ужасно се обиждат, ако закръглите сметката нагоре с няколко йени. Чувала съм, че така реагират шофьорите на такси. Оказа се, че наистина е така.

Чрез делничните случки, в които Юлияна Антонова описва в книгите си, научаваме за японския начин на мислене и душевност повече отколкото от десетки научни издания.

Г-жа Мурата е завършила немска гимназия и филология, както и психология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Като дългогодишен дипломат, тя живее в Германия, Русия, Англия, Китай, които опознава с любопитство и описва с любов, но сърцето ѝ е отдадено на Япония. Неслучайно и двата ѝ брака са с японци. В Страната на изгряващото слънце някак неусетно научават детето на любов, доброта уважение към всяко живо същество. Мисля, че не са много българчетата, които да се обръщат към рибките в езерото с господин и госпожа.

Разговорът завърши с пожелание към Юлияна Антонова-Мурата да има все така точно око на ловец на история.

Снимки: личен архив на Юлияна Антонова-Мурата
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Парадоксът на Джевънс

Как става така, че днес използваме по-икономични и енергоспестяващи уреди, а концентрацията на въглероден диоксид не намалява, напротив увеличава се, а технологичният напредък не ни изважда от въглеродната зависимост? Има парадокс в това, че все по-ефективната употреба на даден ресурс не намалява общата му консумация . А парадоксът е известен..

публикувано на 04.12.21 в 13:15

„Заедно и след дома“ – стипендия на фондация „Подарете книга“

Новата програма на фондацията е насочена към младежи между 18 и 28 години, излезли от социалните институции. Еднократната стипендия е в размер до 1000 лева и е предназначена да подкрепи младите в самостоятелния им живот след дома. За някои от тях това ще е професионален или шофьорски курс, за други – преместване на ново местожителство, продължаване на..

публикувано на 03.12.21 в 14:45

За авторитета на учителите

Когато в началото на пандемията българските учители успяха за броени дни да организират сами преминаването към обучение от разстояние, те спечелиха всеобщо признание и благодарност. По-късно отказът на част от гилдията да се ваксинира породи неразбиране и възмущение – не трябва ли точно рицарите на знанието, науката и човеколюбието да дадат пример за..

публикувано на 02.12.21 в 16:05

Премълчаната история на автентичния фолклор

Каква могъща поезия и мъдрост има в автентичния фолклор, как е съхранил той духа и живеца на историята  ни? Знае се, че колкото важни са българският език, държавната територия, родовата памет, религията и народната традиция, така е важен и песенният ни фолклор. Но прави ли се разлика между автентичния фолклор и авторските песни, изработени в..

публикувано на 02.12.21 в 10:05

Мутирали тигри бродят из пустинята Негев

Неотдавна в „Покана за пътуване“ кореспондентите на националното радио в Тел Авив Искра и Феня Декало разказаха за кратера Рамон на пустинята Негев, мястото, където американски и израелски астронавти тренират за мисия до Марс. А в древни времена е имало набатейски хан по пътя на благовонията от византийско време. Там е минавало най-краткото..

публикувано на 28.11.21 в 08:45
Подкасти от БНР