Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гергана Несторова: не обичам да се състезавам, но обичам сцената

Снимка: личен архив

В късната петъчна вечер на 22 октомври в предаването „Български изпълнители” ще ви срещнем с Гергана Несторова.

Творческият ѝ път като музикант започва от местната школа в родния и град Несебър. Продължава образованието си в Национално училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров” – Бургас в класа по пиано на Юлия Ненова, а след това и при проф. Марина Капацинская като студент в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”. След успешно дипломиране към настоящия момент Гергана Несторова е щатен асистент към Клавирна катедра в Инструментален факултет в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и преподавател по пиано в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ в София.

Гергана Несторова е носител на отличия от национални и международни конкурси, между които „Николай Рубинщайн” (Париж, 2006) „Карл Филч” (Сибиу, 2005), Награда за най–добро изпълнение на концерт с оркестър от Лятна музикална академия в Сан Даниеле, Италия през 2012 година, Международен конкурс за българска и японска музика (София, 2008), „Димитър Ненов” (Разград, 2014). През 2010 година завършва майсторски клас при проф. Дмитри Башкиров като част от Международната лятна академия в Залцбург, Австрия. Концертни и изяви включват солови рецитали, камерни състави и изпълнения с оркестри като Mozart Virtuoso Festival Orchestra – Токио, Софийска филхармония, Бургаска филхармония, Симфоничен оркестър – Пазарджик, „Симфониета“ Видин, Шуменска филхармония и Разградски филхармоничен оркестър. Повече за кариера на Гергана Несторова, интереси и бъдещи проекти ще научите в предаването „Български изпълнители“ на вълните на програма „Христо Ботев“ този петък (22 октомври) от 23 часа.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Проклятието на Фауст“ от Залцбург

На 22 август тази година на сцената на Залцбургския фестивал Ален Алтиноглу дирижира звездния солистичен състав Елина Гаранча, Чарлз Кастроново, Илдар Абдразаков и Петер Келнер заедно с Детския хор на Залцбургския фестивал , Смесения хор на Концертното дружество на Виенската държавна опера и Виенската филхармония. Представят оперната оратория или..

публикувано на 04.12.21 в 08:35
Аделина Александрова и Георги Димитров

Диригентът Георги Димитров: Имал съм звездни мигове, но не съм ги усещал като такива

Наричат го „институция в музикалния ни живот“, а около начина му на работа и особеностите на характера му се носят легенди. Диригентът Георги Димитров, който не обича да го наричат маестро, но в действителност напълно заслужава тази титла, е от онези големи личности, срещите с които винаги се превръщат в празник. Изключителен професионалист, работил с..

публикувано на 03.12.21 в 08:05

Нов детски мюзикъл „Зайченцето бяло“

На сцената на Музикалния театър „Стефан Македонски“ на 5 и 10 декември от 11 часа ще оживее детският мюзикъл „Зайченцето бяло“ по музика на Румен Бояджиев-син и текст на Венелин Методиев, вдъхновен от едноименната песен на Леда Милева и Петър Ступел. „Нашата идея беше да направим серия от приказки, свързани с музикално-сценичния живот. Обърнахме..

публикувано на 02.12.21 в 12:05

„Проклятието на Фауст” от Ектор Берлиоз

По І част на „Фауст” от Йохан Гьоте Либрето: Ектор Берлиоз и Алмир Гандоние Световна премиера: 6 декември 1846 г. в Опера комик, Париж Действащи лица: • Фауст - тенор • Мефистофел - баритон • Маргарита - мецосопран • Брандер - бас Хор - селяни, войници, студенти, гномове и силфи, блуждаещи огньове, съседи на Маргарита, демони и осъдени души,..

публикувано на 01.12.21 в 13:40

Григор Паликаров – многостранен талант

В „Студио „Музика“ гостува Григор Паликаров – диригент, пианист и композитор, концертирал в почти цял свят: Европа, Азия, САЩ и Латинска Америка, на 30 ноември. Носител е на наградата „Златно перо“ през 2009 г., „Емил Чакъров“ – 2019, „Кристална лира“ през 2002, 2012 и 2017, както и „Златна лира“ за изключителен принос към българското музикално..

публикувано на 30.11.21 в 08:40
Подкасти от БНР