Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Събитието“ с Голямата награда на „Синелибри“

"Събитието" на Одри Диван е големият победител от седмото издание на кинолитературния фестивал "Синелибри"
Снимка: „Синелибри“

Филмът "Събитието" на Одри Диван е големият победител от тазгодишното седмо издание на кинолитературния фестивал "Синелибри". Това стана ясно на официалната церемония по награждаване, която се състоя в Зала 1 на Националния дворец на културата . Лентата "Събитието" е носител и на "Златен лъв" във Венеция и е адаптация на едноименния роман на Ани Ерно. Сюжетът проследява животът на млада студентка - Ан във Франция през 1963 година, която забременява случайно и е изправена пред невъзможността да продължи образованието си и да се изправи срещу срама и болката на аборта, дори и да трябва да заплати тази цена със затвор. В конкурсната програма на седмото издание на "Синелибри" приза на "Събитието" бе присъден от журито в състав от Гийом Лоран, Бурхан Курбани, Каролин Бонгран, Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Седмото издание на кино -литературния фестивал премина под мотото "Божествена комедия", като почит към Данте Алигиери, 7 века след смъртта му. За всички любители на седмото изкуство програмата на Синелибри ще бъде активна до края на месец октомври с прожекции и съпътстващи събития.

Жаклин Вагенщайн и журито на СинелибриИзлъченият на вчерашната церемония филм „Денят на флага“, в който Шон Пен дели екран със собствената си дъщеря Дилън Пен, пристигна у нас веднага след шеметната си премиера на кинофестивала в Кан. Филмът интерпретира действителната история на журналистката Дженифър Вогел, разказана в автобиографичната й книга „Истинската история за фалшивия живот на баща ми“.

Гийом Лоран се срещна с българската публика. “Невероятната съдба на Амели Пулен” е филм по негов сценарий, който му носи огромен успех. Той е дело на режисьора Жан-Пиер Жоне, който превръща актрисата Одре Тоту в световна звезда. Оттогава насам тандемът е работил по няколко филма заедно. А преди да се свърже с него и да започне работа в киното, Гийом Лоран споделя, че се е занимавал с театър в аматьорска трупа. Постепенно магията на киното го е спечелила и днес Лоран непрекъснато преоткрива магията на седмото изкуство, и като председателя на журито на „Синелибри“ тази година.

„На първо място искам да кажа, че много се радвам, че съм с Вас тук в България в този труден период и момент на криза и да благодаря на организаторите в лицето и на Жаклин Вагенщайн, защото никак не е лесно да се организира такова нещо по време на криза. А ние имаме възможност да видим тези прекрасни филми. Нашата работа е предимно да споделяме, киното е споделяне, и през целия ден докато оценявахме филмите отново се убедихме, че има такива прекрасни филми и шедьоври, създадени с толкова много страст, това са наистина едни прекрасни моменти на споделяне със съмишленици. В момента хората се страхуват от кризата, и въпреки че понякога този страх е рационален, а друг път е глупав, ние чрез киното и изкуството можем да покажем красотата на ежедневието.“

Чуйте репортаж от пресконференцията с основателя и артистичен директор на Синелибри – Жаклин Вагенщайн и с председателя на журито - френския сценарист, с награди БАФТА и Люмиер – Гийом Лоран.

Снимки – „Синелибри“


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин Георгиев

"Заговорът на мъртвите" – нова мемоарна книга на Марин Георгиев

"От 80-те години на миналия век, когато започнах мемоарите си, до днес са изтекли четири десетилетия, в които се опитвам да побера шест. С всяко от тях растеше и възможността което е било , да бъде казано както е било  – нещо, от което се боим. Позволих си да го направя както предците ни, които наистина са били свободни хора и в свободно, и в..

публикувано на 17.07.24 в 12:10

Национална награда "Георги Джагаров" за Боян Ангелов

Съюзът на българските писатели връчи националната литературна награда за патриотична поезия "Георги Джагаров" за 2024 г. на Боян Ангелов. Дни преди рождения ден на поета Георги Джагаров – 14 юли, в писателския клуб "Парнас" се проведе официална церемония за 21-ви път. Началото на тази традиция бе поставено през 2004 г., когато за първи носител  на..

публикувано на 17.07.24 в 11:15

Смесеният хор "Родна песен" – от Търговище до Пекин

Смесеният хор на Търговище "Родна песен" заминава за Пекин , където ще вземе участие в международен фестивал-конкурс, посветен на хоровото изкуство. В "Нашият ден" разговаряме с  Красимира Коларова,  художествен ръководител на хора вече 45 години. Смесеният хор "Родна песен" е основан преди 126 години от възпитаник на Одеското музикално училище...

публикувано на 17.07.24 в 10:09
Участници в творческия терминал България-Израел

Творчески терминал България-Израел се проведе в София

Българският културен център в столицата стана домакин на арт събитието "Творчески терминал България-Израел, 2024". Съорганизатори бяха Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина, Съюзът на българските писатели, Общество "Димчо Дебелянов" и Българският културен център. Присъстваха автори от чужбина и страната, както и..

публикувано на 17.07.24 в 09:37
Св. великомъченица Марина

На 17 юли почитаме Св. великомъченица Марина

На 17 юли почитаме Св. вмчца Марина, закрилница на Южното Черноморие. В днешния ден Созопол , покровителстван от Светата великомъченица, празнува своя официален празник. В "Нашият ден" кметът Тихомир Янакиев говори за древната и съвременна гордост на града. Историческите изследвания сочат, че Созопол е сред най-старите живи градове..

публикувано на 17.07.24 в 09:13