Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Човек не всякога е там, където е капата му, а при суматохата изобщо не може да се разбере под коя капа какво има"

Второ издание на Националната литературна награда "Йордан Радичков"

На 24 октомври се навършват 92 години от рождението на писателя Йордан Радичков. Произведенията му са преведени на 37 езика и са издадени в 50 страни по света. Номиниран е 2 пъти за Нобеловата награда за литература. Радичков е удостоен с много отличия в България и по света. Лауреат е на престижната международна италианска награда „Гринцане кавур“ за белетристика (1984) и с Кралския шведски орден „Полярна звезда“ (1988). За книгата си „Малки жабешки истории“ е вписан в Почетния списък „Ханс Кристиан Андерсен“ на Международния съвет на детската книга през 1996 г., има и още много международни и национални отличия. На писателя е наименуван Радичков връх на остров Ливингстън в Антарктика.

На 23 октомври в 11.30 часа в Заседателната зала на Община Берковица бяха връчени за втора поредна година наградите за най-добри нови сборници с разкази на името на големия писател Йордан Радичков. Церемонията по награждаването можете да видите тук 

Специална награда „Дебют“ получи Емилия Милчева за сборника „Ела и ме спаси“. Емилия Милчева е журналист по професия. В двадесет разказа нейната книга представя един меланхоличен поглед към една съвременна България, пречупен през нейния опит и усещане. „Ела и ме спаси“ е спасението, което чакаме. От страхове, от неслучване, от илюзии.

Специална награда „Свирепо настроение“ получи Константин Петров със своите 11 разказа в „Кутия за спомени“. Книгата му хрумва в годината, в която губи майка си. Всеки един от нас има скрита някъде своя кутия за спомени, която откриваме сбогувайки се с някои вещи. Тези спомени ни помагат да оцелеем духовно и физически, да направим живота си по-поносим, по-търпим след загубата, за да продължим напред.

За „Шахматни етюди или 32 бели полета" Николай Петков получи втора награда.

Третата награда бе връчена на Албена Стамболова за сборника „Драки и къпини“. Албена Стамболова е българска писателка, преводач и преподавател. Нейният сборник от поезия в проза и рисунки се чете с изключителна лекота, чувстваш се близък до всички случващи се истории, изпитваш истинско удоволствие от завръщането назад към природата.

Големият победител във второто издание на НЛН „Йордан Радичков“ 2021 е Елена Алексиева за „Прекъсването на Самсара“, която не успя да присъства на награждаването. Тя получава финансова премия в размер на 1500 лв. и статуетка на скулптора Емил Попов.

Известният скулптор споделя, че за статуетката черпи вдъхновение от „Хора и свраки“ на Радичков. Смята яйцето за общ всеобхватен символ в творчеството на писателя, който свързваме с живота, новото начало и възраждането. Статуетката представлява документален колаж, превърнат в релеф, в който се виждат двустранно птици и сюжети от книгата.

От следващата седмица книгите ще обогатят фонда на Градската библиотека „Йордан Радичков“ в Берковица. Община Берковица благодари на всички автори за участието.

Писателят, член на журито и активен организатор на наградите на името на Йордан Радичков, Горан Атанасов, сподели в "Артефир", че има много талантливи български автори на разкази.

Чуете повече подробности от звуковия файл.

Снимки – Община Берковица


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Девети брой на списание "Но поезия"

"Списание "Но поезия" излиза отново и за кратко след неколкогодишна пауза. Това е летният брой за 2024 г. Книжка 9 за големите неща." Това четем от името на "Но редакция"-та на списанието.  Петя Хайнрих пише в редакторския си текст: "За този брой пожелахме българските поети да ни изпращат текстове, засягащи голямото. Гранд, мега, гига, хипер, супер..

публикувано на 26.04.24 в 13:34

Кои са важните "други" в живота ни

"Значимите други в живота на човека" е изследване на д-р Надя Колчева, психолог и преподавател в НБУ, което проследява основните фактори, които влияят на начина, по който взаимодействаме с хората около нас. "Началото на живота на човека наистина е ключово. – казва д-р Надя Колчева – Дори от най-ранните взаимоотношения с новороденото бебе зависят..

публикувано на 26.04.24 в 13:15

Книгите оживяват в изложба в Ларгото в София

Интерактивната изложба "Книгите оживяват" представя 33 големи пана с откъси от едноименния независим дигитален проект за българските детски градини и училища. Той обединява книгите от образователната мултимедийна поредица за деца "Туй-онуй" на художник илюстратора и аниматор Мая Бочева-Уики. Подходът в дигиталните книги-игри е..

публикувано на 26.04.24 в 11:40

"Картички и контрабанда" – изложба по архиви от Агенция "Митници"

На 11.04.2024 г., в ПОСТА и Галерия ХАРТА се откри изложбата "Картички и контрабанда", координирана от Аарон Рот и Никола Стоянов, под кураторството на Христо Калоянов . Тази изложба, продължаваща до 12.05.2024 г., разглежда архив от Агенция "Митници", Дирекция "Борба с наркотрафика", от периода между 1975 и 1985 г. В изкуството на Никола..

обновено на 26.04.24 в 10:48

Надежда Радулова с книга за литературния палимпсест

Книгата на Надежда Радулова "Палимпсести в литературния модернизъм. Хилда Дулитъл, Джийн Рис, Марина Цветаева" беше представена снощи в зала 1 на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Тя излиза с 20-годишно забавяне, но както сподели проф. Миглена Николчина, текстът не е загубил от силата си. Изданието беше представено от Васил..

публикувано на 26.04.24 в 09:00