Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Човек не всякога е там, където е капата му, а при суматохата изобщо не може да се разбере под коя капа какво има"

Второ издание на Националната литературна награда "Йордан Радичков"

На 24 октомври се навършват 92 години от рождението на писателя Йордан Радичков. Произведенията му са преведени на 37 езика и са издадени в 50 страни по света. Номиниран е 2 пъти за Нобеловата награда за литература. Радичков е удостоен с много отличия в България и по света. Лауреат е на престижната международна италианска награда „Гринцане кавур“ за белетристика (1984) и с Кралския шведски орден „Полярна звезда“ (1988). За книгата си „Малки жабешки истории“ е вписан в Почетния списък „Ханс Кристиан Андерсен“ на Международния съвет на детската книга през 1996 г., има и още много международни и национални отличия. На писателя е наименуван Радичков връх на остров Ливингстън в Антарктика.

На 23 октомври в 11.30 часа в Заседателната зала на Община Берковица бяха връчени за втора поредна година наградите за най-добри нови сборници с разкази на името на големия писател Йордан Радичков. Церемонията по награждаването можете да видите тук 

Специална награда „Дебют“ получи Емилия Милчева за сборника „Ела и ме спаси“. Емилия Милчева е журналист по професия. В двадесет разказа нейната книга представя един меланхоличен поглед към една съвременна България, пречупен през нейния опит и усещане. „Ела и ме спаси“ е спасението, което чакаме. От страхове, от неслучване, от илюзии.

Специална награда „Свирепо настроение“ получи Константин Петров със своите 11 разказа в „Кутия за спомени“. Книгата му хрумва в годината, в която губи майка си. Всеки един от нас има скрита някъде своя кутия за спомени, която откриваме сбогувайки се с някои вещи. Тези спомени ни помагат да оцелеем духовно и физически, да направим живота си по-поносим, по-търпим след загубата, за да продължим напред.

За „Шахматни етюди или 32 бели полета" Николай Петков получи втора награда.

Третата награда бе връчена на Албена Стамболова за сборника „Драки и къпини“. Албена Стамболова е българска писателка, преводач и преподавател. Нейният сборник от поезия в проза и рисунки се чете с изключителна лекота, чувстваш се близък до всички случващи се истории, изпитваш истинско удоволствие от завръщането назад към природата.

Големият победител във второто издание на НЛН „Йордан Радичков“ 2021 е Елена Алексиева за „Прекъсването на Самсара“, която не успя да присъства на награждаването. Тя получава финансова премия в размер на 1500 лв. и статуетка на скулптора Емил Попов.

Известният скулптор споделя, че за статуетката черпи вдъхновение от „Хора и свраки“ на Радичков. Смята яйцето за общ всеобхватен символ в творчеството на писателя, който свързваме с живота, новото начало и възраждането. Статуетката представлява документален колаж, превърнат в релеф, в който се виждат двустранно птици и сюжети от книгата.

От следващата седмица книгите ще обогатят фонда на Градската библиотека „Йордан Радичков“ в Берковица. Община Берковица благодари на всички автори за участието.

Писателят, член на журито и активен организатор на наградите на името на Йордан Радичков, Горан Атанасов, сподели в "Артефир", че има много талантливи български автори на разкази.

Чуете повече подробности от звуковия файл.

Снимки – Община Берковица
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Грозният” – социална гротеска за диктатурата на опаковката над съдържанието

В Драматичния театър в Търговище текат последните репетиции на премиерния спектакъл „Грозният“. Постановката е на Денислав Янев по пиесата на съвременния немски драматург Мариус фон Майенбург. „Неговият режещ като скалпел черен хумор ще се срещне с българската публика съвсем скоро“, обещават създателите на спектакъла. Премиерата е насрочена за 7..

публикувано на 04.12.21 в 09:10

Животът в рисунки

Норвежката художничка Лиса Айсату илюстрира съботната притурка на вестник „Дагбладе“ и част от рисунките в „Цветовете на живота“ са оттам. В книгата има, по признанието на самата художничка, подбор на познати и нови любими нейни графики и илюстрации. Докато преглежда работата си от последните години, тя осъзнава, че в рисунките се съдържа целият живот..

публикувано на 03.12.21 в 17:05

Национален дворец на културата

“Другото белканто“ – рецитал по желание на публиката

Новогодишният музикален фестивал е събитие, което мнозина меломани очакват с нетърпение. Откриването е на 15 декември, а закриването по традиция на 1 януари с Празничния Новогодишен концерт от 18.30 часа в Зала 1 на НДК. Също така на 15 декември в Зала 9 на НДК от 19.00 часа е вокалният рецитал “Другото белканто“ на Мила Михова – сопран и..

публикувано на 03.12.21 в 12:50

Втори том на „Теория на литературата. Новият век“

Екипът от авторитетни имена – Евгения Панчева, Амелия Личева и Миряна Янакиева – са създали продължение в духа на първия си том „От Платон до постмодернизма“ (2005). Във встъпителните си думи те го наричат „своеобразен учебник“ по теория на литературата. Защо своеобразен? Защото в него се очертават посоките, в които литературознанието се развива в края..

публикувано на 03.12.21 в 12:33

130 години Васил Гендов – мемоари и изложба отбелязват годишнината

Театърът е първата любов на Васил Гендов, който остава в историята ни като автор на първия български филм „Българан е галант“. „Още съвсем малък – 12-13-годишен, той за първи път стъпва на професионална сцена като актьор в „Сълза и смях“. Заради театралните представления дори е изключен от гимназията“ – разказва за него доц. Александър Донев...

публикувано на 03.12.21 в 08:35
Подкасти от БНР