Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Излезе „Ферма за калинки“ – нов роман на Христина Панджаридис

Снимка: Ecrier.bg

„Ферма за калинки“ доказва за пореден път таланта и изкусното майсторство на авторката в описанието на пъстрия живот, който живеем, и на хората, които срещаме и ни променят или ние променяме тях. Живеем, преживяваме и помним. С любов. С тъга. Може умишлено да забравяме или крием неволи и премеждия. Но пазим паметта на онези, които са били част от нашето битие. Които са ни обичали и които сме обичали“ –отбелязват издателите на тази книга.

Христина Панджаридис кани да прочетем новия ѝ роман, написан с фин психологизъм и познаване на човешките страсти. Героите ѝ са плътни и живи, обичат и се гневят, страдат и плачат, радват се и се смеят.

И в предишната си книга „Оплети и разплитай“ – роман за мъдростта, страховете и силата на обичта, авторката се вълнува от човешките съдби и мечтае за доброто.

Писателката, която живее и твори във Франция, е родена в гр. Елин Пелин. Завършила е факултета по журналистика и масови комуникации към СУ „Св. Климент Охридски“. Пише разкази, рецензии, води собствен блог „Книголюбие“. Тя e обичан и търсен автор на романите „Ничия“ и „Някъде другаде“, на „Часовникът, който върви назад“, „Оплети и разплитай“ и на две стихосбирки – „В търсене на метафора“ и „Тялото изгорено, духът наказан“.

Чуйте разговора в „Артефир“ с Христина Панджаридис за най-новата ѝ книга „Ферма за калинки“, издадена с подкрепата на Министерството на културата.

Снимки: Ecrier.bg
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Културата на бързи обороти – 22-28 ноември

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата. Ето и някои от акцентите в предаването от 28 ноември. С концерт, дирижиран от Маестро Димитър Косев, най-младият диригент в страната и носител на отличието „Млад музикант на годината 2020“ започна новият концертен цикъл на..

публикувано на 29.11.21 в 15:46

„Бартълби” и желанието да не правиш нищо

Премиерният спектакъл „Бартълби” очаква първата си среща с публиката тази вечер от 19.30 часа в новия артцентър за съвременни изкуства “Топлоцентрала”. В представлението участва актьорът Александър Митрев, а постановката и драматизацията са на Марий Росен по разказа "Бартълби, писарят" на американския писател Хърман Мелвил. Историята е за адвокат..

публикувано на 29.11.21 в 14:45
Снежана Йовева в студиото на програма „Христо Ботев“

За колекциите и мисията на Държавния културен институт към министъра на външните работи

Един оригинален музей на открито е разположен в парковото пространство на Министерството на външните работи в София. Скулптурната експозицията официално е представена на 25 май 2005 година. Изложени са произведения от колекциите на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, Археологическия музей и съвременни български..

публикувано на 29.11.21 в 11:15

Солунският кинофестивал оживява в книга на Гергана Дончева

Книгата на доц. д-р Гергана Дончева „Солунският кинофестивал: История, предизвикателства и метаморфози“ увековечава един много важен, но слабо познат извън професионалните среди кинофестивал, какъвто е форумът в егейския град. Тази монография е резултат от няколкогодишната работа на авторката в рамките на проекта „Солун и българите: История, памет,..

публикувано на 29.11.21 в 10:25

Различните лица на сатирата

Сатира. Що е то сатира и какъв е гласът ѝ сега, какви са характеристиките ѝ в различните исторически епохи, какво е това, което я обединява във времето и каква е етиката на сатирата?  Михаил Вешим и Иво Балев, добре познати автори на сатирични текстове и книги, разглеждат различните лица на този интересен жанр. Чуйте предаването от звуковия файл...

публикувано на 29.11.21 в 09:35