Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Еврика! Успешни българи: Васил Николов и усещането за общност в науката

Снимка: личен архив

Васил Николов е едно от онези момчета, които се връщат с медали след всяко свое участие в олимпиадите по математика и физика. Носител е на стипендия „Еврика“, запален е по точните науки и може разпалено да разказва за красотата на физиката. И когато го карам да се представи сам, Васил ми казва, че е студент в първи курс в Софийския университет и учи специалност физика.

Неговата история е разказ за това как днес младите хора се запалват по изучаването на точните науки и как красотата на физиката се разкрива постепенно. Разбира се, със сигурност няма точна формула как започва всичко, която да е еднакво валидна за всички онези деца, които се връщат със златни, сребърни или бронзови медали от олимпиадите по физика и математика, но според Васил Николов добрите учители и усещането за общност са му помогнали да се развива.

В нашия разговор Васил Николов споменава няколко пъти името на един от своите учители – Никола Каравасилев, физик и астроном, в чиято школа Васил постъпва, още когато е ученик в пети клас. Свързахме се с Никола Каравасилев, за да разберем какво има да каже учителят за своя ученик.

Накрая карам Васил Николов да каже все пак колко медала от олимпиади има, защото това някак остана между другото в разговора. А той се смее и обяснява, че не знае колко точно медали има, пък и това не е най-важното, защото в крайна сметка медалите са просто парче метал.

Снимки – личен архив
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мутирали тигри бродят из пустинята Негев

Неотдавна в „Покана за пътуване“ кореспондентите на националното радио в Тел Авив Искра и Феня Декало разказаха за кратера Рамон на пустинята Негев, мястото, където американски и израелски астронавти тренират за мисия до Марс. А в древни времена е имало набатейски хан по пътя на благовонията от византийско време. Там е минавало най-краткото..

публикувано на 28.11.21 в 08:45

На кого пречи споделената градина за Дружба

Ако четете проекти и визии за развитието на София, сигурно ще попаднете на идеята за развитие на градското градинарство. Градското градинарство е утвърден, полезен за обществото и градската среда модел, който се прилага в цяла Европа. Облагородяването на пустеещи кътчета в града и превръщането им в градина създава среда, в която всеки е приет..

публикувано на 27.11.21 в 08:20

Подривният чар на свободното време

Милионерите на време измерват благосъстоянието си не толкова във финансов план, колкото във времето, свободно от работа. Терминът за първи път се използва от журналистката Ниланджана Рой, която в статия за „Файненшъл Таймс“ през 2016 пише: „Да си заможен, носи спокойствие и сигурност в живота, но ми се иска да се научим да ценим свободното си време..

публикувано на 26.11.21 в 08:45

Излезе книгата „Българските азбуки“

Научната истина за предглаголическата писмена култура по нашите земи, за създаването на глаголицата и кирилицата и българската принадлежност на първия славянски писмен език, за култа към светите Кирил и Методий в православния и католическия свят и решаващата роля на българската държава за съхраняването и развитието на делото им, предадена в ясен,..

публикувано на 26.11.21 в 08:20

Личните имена като знак за културна идентичност

Личното име е „етикетът“, който носим цял живот и с който се обозначаваме пред останалите. Имената, които избираме за децата си, са резултат и свидетелство за родовата и националната ни принадлежност, религията, обществените норми и личните ни предпочитания. Кой от тези фактори преобладава в избора на благоевградчани в началото на ХХI век,..

публикувано на 25.11.21 в 12:56