Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Непознатият Модиляни в „Албертина“

4
Снимка: albertina.at

Ретроспективна изложба "Модиляни – Пикасо. Революция на примитивизма", посветена на 100-годишнината от смъртта на италианския художник и скулптор Амедео Модиляни, може да да бъде видяна в известния виенски музей „Албертина“. 

В изложбата са включени непоказвани досега творби на Модиляни в Австрия. „Албертина“ показва известни негови платна с голи женски тела и необичайни портрети, както и някои от малкото му оцелели скулптури. Освен това кураторът на изложбата Марк Рестелини, който е един от най-уважаваните изследователи на Модиляни, показва за първи път великия художник като съперник на Пикасо и като един от водещите представители на авангардизма, пренесли примитивизма в изкуството на 20-и век. 


В експозицията се обръща особено внимание на вечния спор за естетиката на примитивизма в изкуството. Творчеството на Модиляни е съпоставено не само с произведения на Пабло Пикасо, но и с такива на Константин Брънкуш и Андре Дерен, както и с артефакти от праисторически, архаични или неевропейски култури. 

Повече за изложбата чуйте в звуковия файл.

Снимки – музей „Албертина“
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Национален литературен конкурс за драматургия за наградата „Антон Страшимиров“ – Разград

Първото издание на Националния литературен конкурс за драматургия за наградата „Антон Страшимиров“ – Разград е посветено на 150-годишнина от рождението на писателя. Конкурсът се провежда съвместно със Съюза на българските писатели.  28 януари е Ден на Разград. "Разград винаги е бил много духовен град. Не е случайност тази награда, защото житейският път..

публикувано на 28.01.22 в 16:00

Юбилейна 2022 година във Великотърновския театър

2022 година ще премине под знака на три значими годишнини в Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” във Велико Търново. Тази година се навършват 125 години от рождението на патрона на театъра – актьора Константин Кисимов, 70 години от създаването на професионален драматичен театър в града и 50 години от откриването на Музикално-драматичния..

публикувано на 28.01.22 в 15:29

Това не е биографичен филм, той припомня красивото в творчеството на Петя

“Филмът категорично не е документален и дори не се занимава само със събитията, случили се преди 42 години. Те по някакъв начин са вплетени във филма. Не се занимаваме с фактология, не искаме да бъркаме в раната, не е това смисълът“, казва в “Нашият ден“ продуцентът на филма “Петя на моята Петя“ Николай Урумов : Алиса Атанасова: Неизменно..

публикувано на 28.01.22 в 12:31

Проектът „Кой е на сцената?“

публикувано на 28.01.22 в 10:15

Галина Борисова – „Вярно с оригинала“

Авторското соло на танцьорката и хореограф Галина Борисова се занимава с силата на независимата мисъл и конструктивното въображение. На фокус е връзката между автентичност и интерпретация, изследвани през артистичните предпочитания на Галина Борисова и уловени чрез погледа на чуждите спомени. Публиката е разположена, легнала в галерия „Етюд“ върху меки..

публикувано на 28.01.22 в 09:00
Подкасти от БНР