Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

26 октомври – Ден на строителя

Инж. Валентин Николов: Екстремално нарастват цените в строителството

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 26 октомври строителите отбелязват своя професионалния празник. Празнуват архитекти, проектанти, строителни инженери, ковачи, техници, инженери и металурзи и всички ангажирани в строителството.

С дълбоки исторически корени у нас, този професионален празник е възстановен с постановление на Министерския съвет през 1996 година.

Каква е ситуацията в строителния бранш у нас и можем ли да измерим последствията от пандемията върху сектора?

Темата коментира в “Нашият ден“ инж. Валентин Николов, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България:

инж. Валентин Николов“Годината е втората от един много тежък цикъл за света, обществото и България. Договорите са сключени при определени условия, а цените нарастват – това е световен процес. Той е свързан с много фактори, но е факт. Говорим за едно необичайно и екстремално нарастване на цените с много бързи темпове.

Строителството е консервативен отрасъл, инвестиционният процес е бавен и когато е извършено планиране при определени условия, а тези условия се променят драстично, се получава един сериозен срив на пазара.

Старите демокрации все пак имат някакви механизми за противодействие, докато ние от Централна и Източна Европа сега се учим.

Пандемията беше спусъкът, който задвижи доста процеси, но в никакъв случай не е само тя. Проблемите са много по-сложни и тепърва трябва да намираме тяхното решение.

Екологичните проблеми също са един много сериозен фактор, който тепърва ще играе роля в промените в нашия живот."

Повече от седмица се иска среща с премиера Янев

"Убедени сме, че такава среща трябва да се състои. И двете страни са заинтересовани. Ние искаме да предложим двустепенно решаване на въпроса – бърз вариант, който е сходен с румънския – с министерско постановление да се извърши индексация на цените.

В същото време трябва да започне една сериозна работа – както от страна на експертната общност, така и от страна на изпълнителната, а впоследствие и законодателната власт за изработване на един цялостен работещ механизъм. Налагат се промени в доста закони и нормативни документи. Тук отиваме към модела на Западна Европа."


Норма на печалба в строителството 

"Нормата на печалба в България е нормална. Създава се една невярна представа за това, че е прекалено голяма и надута. Тя е различна в различните сектори. Това е и подходът на нашите колеги от Западна Европа. В Люксембург до 2% ръст на инфлацията се поема от изпълнителя, строителя. Когато обаче в кратък период от време се получи такъв срив на пазара, тогава в различен процент са различните сектори – високо строителство, пътно строителство, електроизграждане, ВиК и т.н. Тогава с различен процент се коригира цената на строителния продукт.

Според мен високото строителство ще бъде секторът с най-много проблеми, защото то е с най-много компоненти, в него участват почти всички елементи от другите сектори."

Повече за проблемите в пътно-строителния сектор чуйте от инж. Валентин Николов в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС, ksb.bg

От ноември 2019 г. Валентин Николов е изпълнителен директор на КСБ, но още от 2007 г. той е част от управлението на Камарата: от 2007 до 2010 г. е член на УС на КСБ; от 2010 до 2019 г. в три последователни мандата е председател на Контролен съвет (КС) на КСБ. Николов е завършил специалности „Търговия“ и „Икономическа журналистика“ в УНСС. Професионалната си кариера започва в Министерство на земеделието и хранителната промишленост и до 1990 г. работи в управлението на селското стопанство и хранителната промишленост в страната. От 1990 г. до 2003 г. работи в частния бизнес. От 2003 г. до 2014 г. е изпълнителен директор на „Промишлено строителство Холдинг“ ЕАД. От 2015 г. до настоящия момент е управител на „Адлон  Билдърс Къмпани“ ЕООД. От 2020 г. е и изпълнителен директор на Сдружение за възстановяване на Голямата Базилика в Плиска. Николов има богат опит в сферата на управлението, търговията и изграждането на промишлени, жилищни, обществени сгради и инфраструктурни обекти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Балет "Дива" с благотворително танцово шоу в помощ на парализирана жена

Зорница Петрова, известна със своите изящни танцови продукции с балета "DIVA", обяви предстоящия си благотворителен проект "Temptation in Black", който ще бъде представен на 27-и април в столичния клуб "Joy Station". Този спектакъл обещава да впечатли публиката със своя колоритен и разнообразен подход към танца, обединяващ различни стилове и..

обновено на 26.04.24 в 13:24
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13
Божана Славкова

Божана Славкова, победителката в Mili Dueli: Провокират ме дребни неща

Божана Славкова, победител в най-големия световен поетичен конкурс Mili Dueli, се превърна в първия български автор, спечелил голямата награда с безапелационните 968 точки . Това отличие тя получи за нейния поетичен филм "Дървото с некролозите", създаден съвместно с Денис Стоянов и Денислав Маринов. Божана Славкова се занимава с поезия, кино,..

обновено на 26.04.24 в 10:17

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54