Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

26 октомври – Ден на строителя

Инж. Валентин Николов: Екстремално нарастват цените в строителството

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 26 октомври строителите отбелязват своя професионалния празник. Празнуват архитекти, проектанти, строителни инженери, ковачи, техници, инженери и металурзи и всички ангажирани в строителството.

С дълбоки исторически корени у нас, този професионален празник е възстановен с постановление на Министерския съвет през 1996 година.

Каква е ситуацията в строителния бранш у нас и можем ли да измерим последствията от пандемията върху сектора?

Темата коментира в “Нашият ден“ инж. Валентин Николов, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България:

инж. Валентин Николов“Годината е втората от един много тежък цикъл за света, обществото и България. Договорите са сключени при определени условия, а цените нарастват – това е световен процес. Той е свързан с много фактори, но е факт. Говорим за едно необичайно и екстремално нарастване на цените с много бързи темпове.

Строителството е консервативен отрасъл, инвестиционният процес е бавен и когато е извършено планиране при определени условия, а тези условия се променят драстично, се получава един сериозен срив на пазара.

Старите демокрации все пак имат някакви механизми за противодействие, докато ние от Централна и Източна Европа сега се учим.

Пандемията беше спусъкът, който задвижи доста процеси, но в никакъв случай не е само тя. Проблемите са много по-сложни и тепърва трябва да намираме тяхното решение.

Екологичните проблеми също са един много сериозен фактор, който тепърва ще играе роля в промените в нашия живот."

Повече от седмица се иска среща с премиера Янев

"Убедени сме, че такава среща трябва да се състои. И двете страни са заинтересовани. Ние искаме да предложим двустепенно решаване на въпроса – бърз вариант, който е сходен с румънския – с министерско постановление да се извърши индексация на цените.

В същото време трябва да започне една сериозна работа – както от страна на експертната общност, така и от страна на изпълнителната, а впоследствие и законодателната власт за изработване на един цялостен работещ механизъм. Налагат се промени в доста закони и нормативни документи. Тук отиваме към модела на Западна Европа."


Норма на печалба в строителството 

"Нормата на печалба в България е нормална. Създава се една невярна представа за това, че е прекалено голяма и надута. Тя е различна в различните сектори. Това е и подходът на нашите колеги от Западна Европа. В Люксембург до 2% ръст на инфлацията се поема от изпълнителя, строителя. Когато обаче в кратък период от време се получи такъв срив на пазара, тогава в различен процент са различните сектори – високо строителство, пътно строителство, електроизграждане, ВиК и т.н. Тогава с различен процент се коригира цената на строителния продукт.

Според мен високото строителство ще бъде секторът с най-много проблеми, защото то е с най-много компоненти, в него участват почти всички елементи от другите сектори."

Повече за проблемите в пътно-строителния сектор чуйте от инж. Валентин Николов в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС, ksb.bg

От ноември 2019 г. Валентин Николов е изпълнителен директор на КСБ, но още от 2007 г. той е част от управлението на Камарата: от 2007 до 2010 г. е член на УС на КСБ; от 2010 до 2019 г. в три последователни мандата е председател на Контролен съвет (КС) на КСБ. Николов е завършил специалности „Търговия“ и „Икономическа журналистика“ в УНСС. Професионалната си кариера започва в Министерство на земеделието и хранителната промишленост и до 1990 г. работи в управлението на селското стопанство и хранителната промишленост в страната. От 1990 г. до 2003 г. работи в частния бизнес. От 2003 г. до 2014 г. е изпълнителен директор на „Промишлено строителство Холдинг“ ЕАД. От 2015 г. до настоящия момент е управител на „Адлон  Билдърс Къмпани“ ЕООД. От 2020 г. е и изпълнителен директор на Сдружение за възстановяване на Голямата Базилика в Плиска. Николов има богат опит в сферата на управлението, търговията и изграждането на промишлени, жилищни, обществени сгради и инфраструктурни обекти.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Евстати Янков - мъченикът от Чепеларе

Отец Евстати е свещеникът мъченик от Чепеларе, когото привикват на разпит през 1952 г. без обяснения и го пребиват почти до смърт. В храма „Св. Атанасий" в град Чепеларе се вижда един гроб, над който непрестанно гори кандило. Там често има християни, които се молят, откъсват китка здравец или взимат пръст за благословение. Това е..

публикувано на 29.11.21 в 13:38

Компютърът помага на хиляди хора с увреждания за пълноценна реализация

Персоналният компютър може да помогне много на милиони хора с различни двигателни, сензорни, ментални увреждания да имат по-добро развитие, образование, по-добри шансове за професионална реализация и въобще – за по-добър живот. Нови технологии намаляват бариерите, които тези хора срещат в ежедневния си живот – например, дават им възможност..

публикувано на 29.11.21 в 12:33
Йово Николов

Удобната интерпретация на фактите и рефлексите от миналото – колко още

Преди дни бе публикуван анализ на Международния институт за демокрация и изборна помощ (IDEA). Популистката политика, използването на ограничения заради пандемията от Covid-19 за заглушаване на критичните гласове, тенденцията към имитиране на антидемократично поведение и дезинформация, използвана за разделяне на обществата, са основните причини за..

публикувано на 29.11.21 в 12:25
Георги Христов – Муру Хорхе

Какво знаем за културата “Карал“

Изследователски проект, започнал преди доста години, открива култура, която членовете в проекта наричат “Карал“. На името на мястото, където е открита. За мястото и културата разказва в “Нашият ден“ журналистът и пътешественик Георги Христов – Муру Хорхе . Това е култура, която връща историята назад във времето на Латинска Америка...

публикувано на 29.11.21 в 11:11

Кои са ценните архитектурни образци, попаднали в обобщението “соц“

Големите и видими сгради и комплекси, строени в България след 1944 г., обикновено са слагани под общ знаменател с етикет "соц" и "комунистическо наследство", без да се отчита фактът, че сред тях има и ценни образци на времето си, отразяващи локално глобалните културни и архитектурни явления през ХХ век. Ново архитектурно наследство Все..

публикувано на 29.11.21 в 09:33