Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Конкурсът за млад театрален режисьор „Слави Шкаров 2021” се отлага за догодина

Снимка: @nagradaslavishkarov

Националният конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров” трябваше да бъде открит тази вечер (27 октомври) в Русе, но се отлага за пролетта на 2022 година, съобщиха организаторите от Драматичния театър „Сава Огнянов”.

„Отлагането не зависи от нас толкова, колкото от участниците. Екипите на два от спектаклите, които трябваше да гостуват, отказаха да дойдат, защото не могат да се справят за кратко време с новите изисквания и няма как да дойдат и да играят извън правилата в Русе”, разказа в „Артефир” режисьорът Орлин Дяков, директор на Русенския театър.

Конкурсът в подкрепа на младите таланти се провежда в памет на един от най-талантливите ни режисьори на ХХ век, творил на русенска сцена повече от 20 години.

Във финалния кръг на четвъртото издание от 27 до 29 октомври в Русе трябваше да бъдат представени спектаклите на тримата млади режисьори, номинирани от театроведката Тинка Николова, селекционер на тазгодишното издание на конкурса, а в последната вечер журито да присъди наградата на най-добрия сред тях.

Снимка: Национален конкурс за млад театрален режисьор „Слави Шкаров” /ФС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Излезе монографичното изследване "Любов и Отечество" на Пламен Антов

Изследванията на Пламен Антов върху българската възрожденска литература и култура, събрани в книгата му "Любов и Отечество", се спират върху "механизмите, чрез които литературата, като националноидеологически "метаразказ", произвежда колективното (монументално) битие във вид на символна, собствено идеологическа "сянка" на историята".  Освен това..

публикувано на 01.08.24 в 16:39

"Срам и вина" като колективно преживяване

Изложбата "Срам и вина" е втората част от трилогията на куратора Галина Димитрова-Димова, в която се разглеждат съвременните разбирания за изконни човешки чувства и взаимоотношения. Работите на петима млади художници по темата могат да се видят в галерия "Васка Емануилова" до 6 септември.  В проекта се включват Мария Налбантова, Мартин Пенев,..

публикувано на 01.08.24 в 14:30

Както се отваря небе

Хераклитова река Не можеш да нагазиш на плитко във времето като в река, без то да не те повлече така, както реката на Хераклит. Застиват реките от лава, но реката на времето не спира. Сякаш от безкрая извира и към безкрая тя продължава. Плават по течението речно трупове на дървета голи, камъните на дъното се заоблят. Ах, нищо, нищо не е..

публикувано на 31.07.24 в 16:35
Кристин Димитрова

Кристин Димитрова: Да намерят своя глас в писането е най-трудното за младите

"Конкурсът и уъркшопът "Петя Дубарова" нямаше да ги има без помощта на Елица Дубарова, която е много активен и истински човек, – казва поетесата Кристин Димитрова – тя организира всичко, защото вярва в литературата, в смисъла и в това, че нещата не могат да останат на едно място. Второто нещо, което е важно, е Бургаската община, която гъмжи от..

публикувано на 31.07.24 в 16:01

"Сънувам на български" – животът на бесарабските българи във фотоизложба

Фотодокументалната изложба "Сънувам на български" в галерия "Синтезис" представя културата и изследва идентичността на бесарабските българи. Това е първото цялостно показване на дългосрочния проект на Михаела Аройо за българите в Молдова и Украйна, който ѝ носи две награди.  Изложбата има звукова среда, която потапя в автентичната атмосфера на живота..

публикувано на 31.07.24 в 15:25