Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Васил Симитчиев: Изкуството открива въпроси, а не дава отговори

Неговите произведения са мащабни и изложбената зала е трудно да ги побере

4
Снимка: Национална галерия / Любомир Ковачев

Васил Симитчиев се завръща със своите артистични открития, с резултатите от своя дълъг път в съвременната култура – със селекция от знакови произведения и нови проекти в изложбата на Националната художествена галерия „Квадрат 500“. „След мащабите на Кристо няма друг българин с тази решителност, глобална артистична визия и творчески размах”, казва за Симитчиев изтъкнатият професор Станислав Памукчиев.

Васил Симитчиев е концептуален художник в най-пълния смисъл на думата. Идеите са суровината на неговото изкуство и както сам казва – веднъж осъществени, те губят половината от своята сила. Някои от най-ранните му, но най-издържани експерименти са в тази посока – проектите за водни басейни, осъществени на различни места в края на 70-те. Двата най-големи са направени за Музея на модерното изкуство в Стокхолм и за един от градските паркове в Малмьо. Работата, която му носи световно признание, е именно „Стъкленият кей“ в Малмьо.

Похватите, които използва Васил Симитчиев, са светлината, ефирността и празнотата, което в залите някак засилва липсата на агресивност в посланията му.


„Неговите произведения са мащабни и изложбената зала е трудно да ги побере. Ще видим скици, обекти, документации в цялата галерия. Изложбата съчетава рисунки, скулптора, инсталации, видеа. Разбира се, „Стъкленият кей“ е емблематичната негова творба, която ще видим с видеодокументация в изложбата. Шест квадратни километра кей е покрит със стъкло и след това започва работата по кея с тежкотоварни камиони и стъклото става на прах. Интересното, може би, което е важно, е, че кеят е бил работещ, неговата идея е била за подмяна, за смяна на предназначение. 

Такъв е неговият проект за свързване на Дания с Швеция. Той прави един проект, който трябва да се изпълни от двете страни на провлака, делящ двете страни. Като хорове изпълняват музикално произведение, композирано по сеизмографичните неравности на двете страни. По-късно съвсем реално е изграден мост, който свързва двете страни. В изложбата сме искали да проличи именно тази мащабност на мисленето му. А Швеция наистина му дава възможностите този мащаб да бъде реализиран. Това е богата страна – 60-те – 80-те години, а неговите проекти са много скъпи.“

Васил Симитчиев, „Трансплантация – Стъкленият кей“, 1983
Самият артист Симитчиев намира препятствие във вътрешния диалог със самия себе си. „Изкуството открива въпроси, а не дава отговори", това твърди Васил Симитчиев, за него изключително важни са диалогът и начинът на комуникация, влияние му оказват и международният му опит и дългогодишната му работа в Швеция, където извървява по-голямата част от творческия си път. Въпреки, че отива на Запад за по-добро, сякаш и там открива отправна точка за промяна – днешната естетика в изкуството се нарича етика и морал. 

Експозицията със селекция от знакови произведения и нови проекти на Васил Симитчиев може да бъде разгледана до 23 януари 2022 година в Националната художествена галерия „Квадрат 500“.

Повече за експозицията – чуйте в звуковия файл от разговора на Ангелина Грозева с куратора на проекта Иво Милев.

Снимки: Национална галерия / Любомир Ковачев, списание „Черно и бяло“, Аке Хедстрьом
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Фестивалът "Нова българска драма" се открои с много силно актьорско присъствие

От 11 до 16 май Шумен беше домакин на традиционния Театрален фестивал "Нова българска драма". В конкурсната програма на престижния театрален форум участват единствено представления, създадени по български текстове, като на най-добрите от тях се присъждат награди в няколко категории. "Много е важно, че този най-стар форум в България, който..

публикувано на 19.05.22 в 15:47

Поли Генова – героиня в нова книга на Алон Амир

Артистът и продуцент Алон Амир, представител на "Евровизия” за Израел, изключително популярен в своята държава, наскоро издаде новата си книга със заглавие "Това е, което имам". Тя идва като продължение на друга негова поп риалити книга, издадена преди време – "Три минути на вечността" и посветена отново на песенния конкурс "Евровизия”. Само че сега,..

публикувано на 19.05.22 в 11:56

Между културите на България и Франция

Мария Конакчиева е отдала живота си на каузата да привнесе част от френската култура в България. Тя има съществен принос за задълбочаването на културния диалог и за приятелството между двете страни. Мария Конакчиева e пресаташе на Френския институт в София, дългогодишен приятел на предаването "Артефир".  Какво споделя Мария Конакчиева  по повод..

публикувано на 19.05.22 в 08:50

Откриват ново артпространство в градинката пред хотел "Рила"

Белослава открива на 19 май новото пространство за изкуство и култура – сцената на New Kids from the Block (ул. “Алабин” 39, градинката пред хотел "Рила"), съобщават организаторите. През май и юни на същото място ще се изявят певицата Leena, Nikéca, група Как е?, Eка мое & Friends, Петър Йорданов - Бъни и Константин Кучев-Косьо, Илин..

публикувано на 19.05.22 в 08:46

Спектакълът "Бащата" открива юбилейното издание на "Варненско лято"

От 31 май до 10 юни Варна ще бъде домакин на Международния театрален фестивал "Варненско лято", който тази година празнува своя 30-годишен юбилей. Тържественото откриване на юбилейно издание e със спектакъла "Бащата" от Флориан Зелер. Постановката на Диана Добрева е в репертоара на Народния театър "Иван Вазов". Кои са останалите..

публикувано на 19.05.22 в 08:10