Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Симитчиев: Изкуството открива въпроси, а не дава отговори

Неговите произведения са мащабни и изложбената зала е трудно да ги побере

4
Снимка: Национална галерия / Любомир Ковачев

Васил Симитчиев се завръща със своите артистични открития, с резултатите от своя дълъг път в съвременната култура – със селекция от знакови произведения и нови проекти в изложбата на Националната художествена галерия „Квадрат 500“. „След мащабите на Кристо няма друг българин с тази решителност, глобална артистична визия и творчески размах”, казва за Симитчиев изтъкнатият професор Станислав Памукчиев.

Васил Симитчиев е концептуален художник в най-пълния смисъл на думата. Идеите са суровината на неговото изкуство и както сам казва – веднъж осъществени, те губят половината от своята сила. Някои от най-ранните му, но най-издържани експерименти са в тази посока – проектите за водни басейни, осъществени на различни места в края на 70-те. Двата най-големи са направени за Музея на модерното изкуство в Стокхолм и за един от градските паркове в Малмьо. Работата, която му носи световно признание, е именно „Стъкленият кей“ в Малмьо.

Похватите, които използва Васил Симитчиев, са светлината, ефирността и празнотата, което в залите някак засилва липсата на агресивност в посланията му.


„Неговите произведения са мащабни и изложбената зала е трудно да ги побере. Ще видим скици, обекти, документации в цялата галерия. Изложбата съчетава рисунки, скулптора, инсталации, видеа. Разбира се, „Стъкленият кей“ е емблематичната негова творба, която ще видим с видеодокументация в изложбата. Шест квадратни километра кей е покрит със стъкло и след това започва работата по кея с тежкотоварни камиони и стъклото става на прах. Интересното, може би, което е важно, е, че кеят е бил работещ, неговата идея е била за подмяна, за смяна на предназначение. 

Такъв е неговият проект за свързване на Дания с Швеция. Той прави един проект, който трябва да се изпълни от двете страни на провлака, делящ двете страни. Като хорове изпълняват музикално произведение, композирано по сеизмографичните неравности на двете страни. По-късно съвсем реално е изграден мост, който свързва двете страни. В изложбата сме искали да проличи именно тази мащабност на мисленето му. А Швеция наистина му дава възможностите този мащаб да бъде реализиран. Това е богата страна – 60-те – 80-те години, а неговите проекти са много скъпи.“

Васил Симитчиев, „Трансплантация – Стъкленият кей“, 1983
Самият артист Симитчиев намира препятствие във вътрешния диалог със самия себе си. „Изкуството открива въпроси, а не дава отговори", това твърди Васил Симитчиев, за него изключително важни са диалогът и начинът на комуникация, влияние му оказват и международният му опит и дългогодишната му работа в Швеция, където извървява по-голямата част от творческия си път. Въпреки, че отива на Запад за по-добро, сякаш и там открива отправна точка за промяна – днешната естетика в изкуството се нарича етика и морал. 

Експозицията със селекция от знакови произведения и нови проекти на Васил Симитчиев може да бъде разгледана до 23 януари 2022 година в Националната художествена галерия „Квадрат 500“.

Повече за експозицията – чуйте в звуковия файл от разговора на Ангелина Грозева с куратора на проекта Иво Милев.

Снимки: Национална галерия / Любомир Ковачев, списание „Черно и бяло“, Аке Хедстрьом


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Не е както трябва…

"Не е както трябва" е Манифест за промяна на живота на хората с увреждания и грижещите се за тях. В пространството на галерия Depoo се откри едноименна съпътстваща изложба към този голям проект, създадена по автентични разкази и интервюта, представящи трудностите и притесненията, с които хората с увреждания ежедневно се сблъскват. Там се представят..

публикувано на 24.04.24 в 08:05

Дни на португалското класическо кино

Започнаха Дните на португалското класическо кино.  Програмата е съставена от Българската национална филмотека и Португалската филмотека – Музей на киното.  Ще бъдат показани 6 португалски филма от 40-те до 80-те години на миналия век. Класическите заглавия са дигитално реставрирани с помощта на най-новите технологии, с които разполага..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

Обявяват "Рицар на книгата" в Световния ден на книгата и авторското право

Днес ще бъде връчена престижната награда "Рицар на книгата". Асоциация "Българска книга" организира церемонията всяка година на Световния ден на книгата и авторското право 23 април. Това е кулминацията на ежегодната кампания "Походът на книгите", която за 13-а поредна година има за цел да превърне четенето сред подрастващите в полезен и неразделим от..

публикувано на 23.04.24 в 16:24

Ралица Генчева чете благотворително в Световния ден на книгата и авторското право

Днес (23 април) в Световния ден на книгата и авторското право Ралица Генчева ще чете свои произведения. 20% от приходите от всички продадени книги ще бъдат насочени за каузата на Борко и Джони – две момчета, които се борят с аутизъм. Тя ще представи и някои от своите книги, сред които "Азбука на любовта", "Нагоре към себе си", "Този път, за да ме..

публикувано на 23.04.24 в 15:35

Четенето като изобилие от животи, събития и чудеса

В Световния ден на книгата думата получават читателите. В "Нашият ден" за книгите, четенето и своя литературен светоглед говорят Мирена Динева , ученичка в 12 клас в ГПЧЕ "Ромен Ролан", град Стара Загора, и Сотир Узунов от град Царево. Динева разказва: "От малка съм запалена по литературата, тъй като моята майка е учителка. Още когато не..

публикувано на 23.04.24 в 10:43