Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Криминалната история „Знам къде живееш“

Норвежката писателка Уни Линдел дебютира в България с шедьовъра си „Знам къде живееш“. След 50 книги в различни жанрове и 35-годишна писателска кариера Уни Линдел се превръща в един от най-големите норвежки автори в криминалния жанр заедно с Том Егеланд и Ю Несбьо. Авторката е двукратен носител на най-престижната награда за криминален роман в Норвегия – „Ривертон“. За същата награда е номиниран и романът ѝ „Знам къде живееш“, който вече е преведен на български. 

Сюжетът на елегантния и силно въздействащ трилър разглежда криминалния случай със шестгодишната Туна, която е изчезнала без следа. В романът, който е изпълнен с убийствено напрежение и обрати, полиция, престъпници и жертви се надпреварват с времето, а залогът са човешки животи. Книгата „Знам къде живееш“ показва как ужасни събития от миналото могат да имат разтърсващи последици в настоящето, твърди литературният критик Пламен Тотев:

„Нашата представа на по-южните хора е, че на север с намаления ден се отключват повече псхологически проблеми, престъпност, макар че животът в Скандинавските страни може би е по-сигурен, но по някакъв начин това се отразява на героите. Уни Линдел е майсторка, която вае своите образи и те продължават да се появяват и в следващи книги. Например в „Дронът“, която предстои да издадем следващата година.

„Героите на Уни Линдел живеят, обичат и убиват с фантастична прецизност и финес!“ – това е характеристика, която прави Лиза Марклунд на Уни Линдел. Оценката на колегите по перо е много важна. С голяма прецизност Уни Линдел успява да развие сюжетите в книгата. Книгата вече има много читателски мнения. Читателите харесват психологизма на писателката, те живеят с тези герои, читателят успява да съпреживява, това е майсторството на Линдел в този жанр. Държи напрежението и потапя в една много вярна психологическа атмосфера. В сюжета роля играе и Библията, между чиито корици се намира списък на хора, които трябва да бъдат убити, и който главната героиня Ани успява да открие, но сякаш късно. Нещо, което е свързано с Библията, е асоциацията със смъртоносните грехове, които трябва да се разкажат. В случая се предсказва за тази фаталност. Авторите в този жанр вече излизат от калъпите на жанра, по-креативните успяват да хванат няколко паралелни истории.“

Чуйте повече в звуковия файл за трилъра „Знам къде живееш“ на норвежката писателка Уни Линдел, който вече е преведен на български и очаква своите читатели. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Културата е вечност

Националната програма "Христо Ботев" се развива и утвърждава като най-голямата и основна българска медия за култура, образование, класическа и други жанрове музика в радиоефира. От 4 януари 1971 година Втора програма на Българското национално радио носи името на Ботев. В годините след демократичните промени (през декември 1992 г.),..

публикувано на 24.05.22 в 18:35

Сребрина Тимофей предизвиква зрителите с "Локдаун номер 5"

Представлението "Локдаун №5" е авторски проект на актрисата Сребрина Тимофей. Тя изследва процесите на изолацията от собствената си практика, като в представлението Сребрина влиза в ролите и на режисьор, актьор и драматург. В работа си по представлението актрисата използва реални ситуации, като залага на факта, че в Средновековието в Европа се появило..

публикувано на 24.05.22 в 17:55

Мирела Иванова: Българският език е всеобемащата ни памет, далечният хоризонт на бъднините ни

Запознаване Родена през май. На единайсти. В София. Веднъж на трамвайната спирка я срещна Дон Кихот. Към обществото няма заслуги, освен една – обича другите, обича ги всеотдайно и без причина. Среща се с много хора – с още повече се е разминала. Решава най-безнадеждния ребус - как завинаги да остане на себе си. Не излизат понякога..

публикувано на 24.05.22 в 17:14

Елка Няголова с приз за поезия на стотните годишни награди на СБП

Поетесата Елка Няголова е тазгодишния лауреат на Съюза на българските писатели (СБП) за поезия. Новата ѝ поетична книга "Парапет за душата" спечели не само читателите, но и литературната критика. "Парапет за душата" – тази метафора се появява в не едно и две стихотворения на едноименната нова книга на Елка Няголова… Най-малко в поезията..

публикувано на 24.05.22 в 16:23

Съюзът на народните читалища издаде "Алманах 165"

Излезе внушителен луксозен алманах за поезия, проза и изкуство, чието заглавие кореспондира с 165-годишнината на общонародното читалищно дело в България (1856-2021). "Артефир" го представи на слушателите на 24 май. Алманахът, издаден под редакцията на Анита Тарасевич, е вдъхновен от проекта "Национален преглед на литературните клубове". Този..

публикувано на 24.05.22 в 15:20