Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обикновеният живот в кадър – много повече от стрийт фотография

Снимка: Свилен Начев

Ежедневието. С навиците на града, с ритъма на улицата. С цветовете, които се губят, за да се намерят в очите на някой минувач. С липсата на обекти, но със силното усещане за присъствието им в пространството. Това ежедневие, с нищото, което се случва в него, провокира теб – човекът, сраснал се с фотоапарата – да поставиш реалността в кадър и да натиснеш спусъка. Загубил контрол над действителността, но здраво встъпил в случайността, в този момент ти имаш силата да избереш как да запомниш света, коя стотна от секундата на времето да запазиш в снимка, която да говори за духа на живото днес. И го правиш – заговаряш на визуалния език на комуникацията, фотографираш.

Докато създаваш тази своя лична извадка на реалността, разбираш какво е имал предвид Гари Уиногранд и защо всъщност тайната е в това как фотографираш нещата. Осъзнаваш, че вече си започнал да отглеждаш визуалната си идентичност. Изгонил си рационалното, за да дадеш път на сетивността си, на усета си да снимаш нищото на нещата. Вече не се водиш от мястото, ръководиш се от подхода си.

Ти си фотограф, който иска да изживее живота чрез кадрите си. Твоята фотография живее във всяко пространство, обитавано от човека. А и в това, изоставено от него. Спонтанен си и се оставяш чудото на обикновения живот да те изненада. Възкликваш и отговаряш на видяното, като го фотографираш. Снимаш като дете, но след това селектираш отлежалите късчета чудо като професор, който има богата визуална култура. Първо си наблюдателен, а след това и самокритичен и това ти помага.

Ти си антиинфлуенсър, а това, с което дори и да не искаш влияеш, е фотографията на баналното, на обикновеното и на случайността. Фотографията на ежедневеито, както я нарича проф. Румен Георгиев.

Ти си много повече от стрийт фотограф, който превръща реалността в изкуство на границата между факта и фикцията. Който се оставя на усещането за езика на визуалното и неговото разчитане.

Ти си Пенко Скумов. Или си Свилен Начев.

Вие сте съмишленици, които създават безвремие във фотографията и искат да говорят за него. В дискусии с бъдещи и развиващи се фотографи, записали се в курс, посветен на тайната на визуалното.

В ефира на програма „Христо Ботев“, където думите разказват „Какво се случва“ в света на фотографираното ежедневие.

Точно това можете да чуете в звуковия файл.

Фотографии: Свилен Начев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Албена Тодорова, която пише с неудобство и нежност за своя град

"Литературните маршрути" са специално създадените от фондация "Прочети София" градски турове, водени от писатели, поети и изследователи. Днес поетесата Албена Тодорова ще заведе участниците в "кухнята на писането“, за да надникнат в творческия процес на писатели като Йордан Йовков, Елисавета Багряна, Атанас Далчев. За предстоящия днес в..

публикувано на 10.07.24 в 12:16

"Родопи филм фест" призовава: "Слушай музиката!"

Ден преди откриването на IV Международен документален "Родопи филм фест" (RIFE) в Смолян (11-14 юли) в "Нашият ден" разговаряме с Илина Перянова , режисьор и програматор на фестивала. Тазгодишното издание на "Родопи филм фест" поставя на фокус музиката в нейните вълнуващи кинопроявления под мотото "Слушай музиката!".  "Светът е..

публикувано на 10.07.24 в 11:14

Фотографска изложба на актрисата Джесика Ланг в България

Прочутата кино и театрална актриса Джесика Ланг, носителка на две награди "Оскар" ("Тутси“ 1983 –поддържаща роля, "Синьо небе“ 1995 – най-добра актриса), в продължение на почти две десетилетия гради кариера като художествен фотограф.  Първата по рода си нейна ретроспектива в България е в рамките на платформата "Майстори на фотографията" и включва..

публикувано на 10.07.24 в 11:03

Семейни срещи с оперното изкуство на открито

Летният фестивал "Опера в парка" в градината на Военната академия "Г.С. Раковски" всяка година привлича гражданите и гостите на столицата към едно културно преживяване от нов тип. Приобщаването на детската публика е сред основните стремежи на Софийската опера и балет, като тази година в парка на Военната академия програмата ще е насочена изцяло..

публикувано на 10.07.24 в 10:33
Станка Пенчева

95 години от рождението на Станка Пенчева – три стихотворения за спомен

Aз съм най-щастливата жена. Нищо в тоя свят не ме отмина: ни смъртта, ни материнството, ни раздялата със дом изстинал, нито срещата ми късна със единствения… Трудила съм се като копачките, докато се схвана от умора; и съм ходила с летяща крачка, със небето съм говорила! Гледам всичко с мъдро снизхождение, с кротко опрощаване. Гледам със очите на..

публикувано на 10.07.24 в 10:12