Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Блокбъстърът „Дюн“ – първата част на фантастиката

Снимка: ploshtadslaveikov.com

Потомък на благородната династия Атреиди търси възмездие за смъртта на баща си, като в същото време е призван да защитава планетата на подправките Аракис, известна още като Дюн. Именно там се намира най-ценният ресурс, който може да отключи страховития потенциал на човечеството. Но само тези, които могат да преборят най-големите си страхове, ще оцелеят. Това обещава сюжета на новата фантастика по режисура на Дени Вилньов – „Дюн“. С продължителност от два часа и половина, лентата ни запознава с рода на Атреидите и новоназначената им задача от императора – да поемат контрол над планетата Аракис и да се погрижат за производството на една от най-ценните суровини в галактиката, подправката. До този момент домът Харконен е властвал и забогатял неимоверно от действията си, но правото им е отнето. Как обаче класиката на едноименната книга на Франк Фърбърт оживява днес на екран, коментира кинокритикът – Деян Статулов.

„Това, което прави Дени Вилньов не влиза толкова дълбочинно към съдържателната част на историята, продуцентите са държали всичко да бъде по-достъпно към аудиторията, но романа не предполага само това. Разликите с версията на Линч са изключително много. На пръв поглед Дени Вилньов търси комуникацията със съвременния зрител. А Линч посвещава всичките си продукции на вътрешния поглед, и в най-комерсиалните му сериали виждаме този подход. Той по-скоро използва романа, сюжетните линии и герои. Най-добрият интерпретатор на идеите на „Дюн“ е Джордж Лукас. Вселената на Лукас е взела най-доброто в „Междузвездни войни“, и когато един визуалист и концептуалист успява да вземе това от романа и да го превърне в идея, вече всичко останало изглежда вторично. Но при Вилньов има това влияние от визуалното на Джордж Лукас, което той посява.“

Първата екранизация на фантастиката „Дюн“ е тази на Дейвид Линч от 1984 година. Сценаристът и режисьор Алехандро Ходоровски има свой нереализиран проект – филмова адаптация на фантастичния роман на Франк Хърбърт „Дюн“, но така и не го е осъществил. Още с „Блейд Рънър 2049“ Вилньов демонстрира своето учение при представяне на масивни фантастични пейзажи.

„Дюн“ е зареден с емоции разказ за пътя на Пол Атреидски – изключително умен и надарен млад мъж, роден за велики дела, който поема към една от най-опасните планети във Вселената, за да осигури бъдеще на своето семейство и народа си. Силите на злото подклаждат ненаситния стремеж към доставки на най-ценния източник за съществуването – подправката, която отключва потенциалните сили на хората на много нива. Битките с враговете са непрестанни – само онези, които успеят да покорят своя страх, са достойни да оцелеят.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Театър на сетивата с нови предизвикателства

Театър на сетивата представя отново своите градски утопии в най-новия им вариант – сетивна разходка из целия град. Става дума за серия от необикновени, поетични, сюрреалистични, интерактивни преживявания, вдъхновени от методите на сетивния театър-лабиринт и практиката "сетивните градски пътувания". Тук се работи с понятието за паралелна реалност и..

публикувано на 21.05.22 в 08:10

Първият български финансов трилър тръгва по кината

Днес в над 60 киносалона в цялата страна, тръгва официално първият български финансов трилър "Борсови играчи ". Лентата събира звездни имена като актьорите Александър Алексиев, Мариан Вълев - Куката, Радина Кърджилова, Димитър Баненкин, Дарин Ангелов, Стоян Дойчев и Стоян Радев, които въвличат зрителите в света на  финансите и капиталовите пазари...

публикувано на 20.05.22 в 16:30

Премиерен спектакъл на Марион Дърова

"Стоим на ръба, гледаме безкрайното под нас, което ни приканва към падане или към полет. Страхът пред пропастта има особена сила, ужасът ни съблазнява. Не, това не е перверзен фантазъм, а реалността на всяка следващата крачка, преди кракът ни да срещне твърдата почва, отразена в емоцията на тялото ни. Колко наслада можем да понесем?" Това пише за..

публикувано на 20.05.22 в 15:11

Новият роман на Иван Станков – разказ за линията на самотата

Главните герои в тази книга са двама мъже и една жена. Те са несъединени самотни върхове на любовен триъгълник. Живеят непоносимо дълго, до наши дни. Иначе са връстници на новата българска държава. Провират се през войни, бунтове, преврати. Но Историята е само декорация. Както повечето книги на света, и тази разказва за любов и за смърт. Героите трябва..

публикувано на 20.05.22 в 14:05
Кубрат – откриване на тържествата пред читалището

Хуморът не е шега работа!

За 15 пореден път карикатуристи, сатирици и хумористи се събраха в град Кубрат на Националния конкурс за хумор и сатира, организиран от клуб на хумористите "Жарава" и Община Кубрат със съдействието на екип "Хумор и сатира" на програма "Христо Ботев", за да покажат накъде върви българският хумор.  Разбира се, това не е пълна картина, в наши дни..

публикувано на 20.05.22 в 10:15