Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Съвместната изложба на знаковите творци проф. Памукчиев и проф. Попов

4
Снимка: Антонио Георгиев-Хаджихристов

Настоящата изложба на професор Станислав Памукчиев и професор Емил Попов е своеобразно продължение на творческата среща на двамата автори от изложбата „Начала́“ преди пет години в галерия „Арте“. В експозицията взаимно се обогатяват противоположни подходи – алуминиеви или месингови скулптори в противовес на картини – обекти с въглен, с пепел и дори в цвят. Скулптурите, посветени на „Ева“ и живописните платна от цикъла „Протоси“, са обединени от общите същностни търсения на двамата знакови за българската визуална култура художници, приятели и съмишленици – проф. Емил Попов и проф. Станислав Памукчиев.


„Протоси“ е нов цикъл от картини и рисунки, част от програмна ориентираност към изначални съдържания, които дълбинно ни определят и са първичната субстанция на духовната ни памет. Търся следите на тази памет в протосимволи и знакови обозначения - синтезиран образ, отговор на непонятното и необозримото, заявява професор Памукчиев:


„Тази връзка с природата, с естеството на нещата и за двама ни е определящо и му търсим визуална форма и го защитаваме. Моето рисуване с дървесна пепел, с въглени, с пръст, със слама, със сено, с восъци, със смоли, неща, които имат природен характер и сами по себе си изразяват енергията на природното и са символен акт на творението. Изначални протосимволи. Пепелта е свидетел на огъня, на материята, на прехода. Говор върху съзнанието и върху емоцията. Надявам се, че няма равнодушни пред тези изначални символи и измерения на големите съдържания, които търсим визуален отговор. Съвременният човек потъна в обслужването на живота, изгубването на причинно следственото, потъването в консумативни нагласи. Това са неща, които го изваждат от неговата дълбока същност определеност.“

Скулптурите, посветени на „Ева“ на Емил Попов, са месингови. Професор Попов твърди, че работи с различни с различни материали и подхожда с внимание към всички материали, но конкретно сега е избрал месинга и алуминия.


„Тази тема я имаме със Станислав от много години, именно търсенето в съвременната епоха на един изначални теми. В този смисъл с моите скулптори „Ева“ реагирам на неговите „Протоси“, тя не е крехка в същината си. Колкото и последните години да са подчинени на технологиите, трябва да си даваме сметка, че остават най-изначалните преходни ценности, които са свързани с изначалното, Ева, раждането. Аз мисля, че със Станислав кореспондираме на принципа на диаметрално противоположни образи, които в основата си имат едно и също. И аз и той търсим притчата, при него е една формата, при мен друга. Колажното близко стоене едно до друго. Искам да намирам в моите образи, неща, които имат проекция в далечното дълго време, но излизат от баналното от това, което срещаш всеки ден.“

Снимки: Антонио Георгиев-Хаджихристов
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Алберто Стайков между логиката и емоциите

Завършил е НАТФИЗ със специалност "Художествена и приложна фотография", но освен това композира и рисува. И обича да предизвиква себе си и околните като учи незрящи или хора с увредено зрение да придобиват умения на фотографи. Това го кара непрекъснато да се лута между логиката и емоциите, между обидата и чувството за отговорност.

публикувано на 23.05.22 в 13:11

Майстора без уговорки

"Странно раздвоение: душа на съвременник и навици на отшелник. Художникът живее с фанатичния възторг пред едно утре, човекът – с остатъците от едно вчера. Техните противоречия са изгладени подсъзнателно – от фанатизма на първия и равнодушната неподвижност на втория. Но един единствен стремеж създава единството. Защото всъщност властва само творческата..

публикувано на 23.05.22 в 11:10

13 български художници със съвместна изложба в столичната галерия "Ракурси"

13 български художници направиха съвместна изложба в столичната галерия "Ракурси".  Изложбата е по идея на Валентин Ангелов и се нарича "Пряко допълнение“. Тя събира в общ експеримент 13 художници, които създават съвместни произведения. Всеки от участниците започва една картина, която другият довършва. Така всяка двойка автори създава две..

публикувано на 23.05.22 в 11:08

"ЕкоЛогика" – добрият пример за зелен живот, представен в документална уебпоредица

Едни от най-обсъжданите глобални теми и в същото време недотам засегнати у нас, а именно – взаимодействието на организмите, състоянието на средата, която обитаваме, и възможността да ѝ изградим по-зелено бъдеще, замърсяването на Земята и ежедневното подценяване на този проблем от всички нас – са в сърцевината на новата документална уебпоредица..

публикувано на 23.05.22 в 09:10

Дечко Узунов – между своето и чуждото

"Дечко Узунов: между своето и чуждото" – така е озаглавена изложбата на големия ни художник в Къща-музей "Дечко Узунов" в Казанлък. Картините са от фонда на Художествената галерия в родния му град, а куратор е Катя Христова.  Ето върху какво акцентира тя в текста за представените творби: "Нишката на дългия му житейски път му дава възможност сам той да..

публикувано на 23.05.22 в 08:45