Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Звукът на музиката в скулптурите „Щрайх“ на Тодор Тодоров

Снимка: sbhart.com

Галерия „Райко Алексиев“ представя юбилейна скулптурна изложба на скулптора Тодор Тодоров. В експозицията „Щрайх“ са събрани звучащи интерактивни произведения, а събитието е шестата изложба от програмата на София Хартиен Арт Фест за тази година. Изложбата е съпътствана от каталог – „Щрайх. Скулптурна колекция от Тодор Тодоров“. 

В дългия си 70-годишен опит скулпторът Тодор Тодоров е носител на 21 награди и е познат предимно с монументалните си произведения по света. Отличава се с нестандартен подход в кавалетната и монументалната скулптура. Създател е на световната теория за скулптурата и природните елементи - „Елементалната скулптура“. Тодор Тодоров е член на Съюза на българските художници от 1984 година и на 10 международни професионални организации в Европа и в Азия. А в настоящата изложба „Щрайх“ скулптурите са вдъхновени от музиката:


„През дългите години, в които съм ходил на концерти, съм забелязал, че в момента на изпълнение музиканта и инструментът се сливат в едно цяло. Тази симбиоза отразявам. Няма конкретни музиканти и инструменти, а чисто нова форма за уединение между двете. Моя любим композитор – Хендел включих в дипломната си работа, през годините все по-нови образи ме инспирираха. Комбинацията на скулптурите между стомана и дърво познавам от много години, но не бях използвал и изследвал нейните граници, но сега успях да си отправя такова предизвикателство. Избрах термина „щрайх“, защото става въпрос за струнни инструменти и това понятие ги обединява като терминология. Цялостният вид на експозицията е такъв, какъвто е, благодарение на съпругата ми Даниела Тодорова.“


Световната теория на Тодор Тодоров за елементалната скулптура разглежда именно взаимодействието на скулптурата с другите изкуства и с природата:

„Елементалната скулптура разглежда взаимоотношението между скулптурата и природните елементи. Това ми дойде като идея още като студент, моите колеги още от миналото са правили такива устойчиви скулптури на природните елементи. Технологиите по най-естествен начин вече навлизат във всички изкуства и аз използвам все повече компютър, тримерни програми за визуализиране на скулптурите. Уроци човек има да учи непрекъснато, за тези 70 години в творческия ми път са поредица уроци.“

Изкуствоведът Борис Данаилов казва, че в творбите на Тодор Тодоров имат огън, светлина, вода, камък, метал, но има и статика, и динамика, движение и покой, малки и големи форми, фигурално и абстрактно, лекота и тежест, равновесност и неочаквани баланси. 

Повече чуйте в разговора с Тодор Тодоров.

Снимки: sbhart.com, Антония Първанова, Мария Дамянова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

„Лазарица” – юбилеен спектакъл на Стоян Памуков

Радичковата „Лазарица” се завърна на сцената на Бургаския драматичен театър „Адриана Будевска”. Постановката по пиесата на големия писател и драматург е дело на режисьора Симеон Димитров и е юбилеен моноспектакъл на Стоян Памуков. На 18 декември обичаният актьор навърши 70 години, а в трупата на Бургаския театър е от 1983 година, където е изиграл над 150..

публикувано на 26.01.22 в 15:00

Погледът на един съвременен актьор към Чудомир

"Чудомирщини" е първото самостоятелно представление на Театрална къща „Миларт“. Спектакълът разказва за миналото, настоящето и това, което предстои, чрез осем разказа на хумориста Чудомир, представени от актьора Стефан Милков. Различни герои, с различни характери, в различни ситуации, но поставени през погледа на днешния съвременен млад човек...

публикувано на 26.01.22 в 14:38

Зимни нюанси 2022

В началото на тази година столичната галерия "Нюанс" отново представя ежегодната си експозиция „Зимни акценти”. Този път старателно подбраната от екипа на галерията селекция от произведения на изкуството включва живопис и рисунка от 20-и век. Всяка година при подбора на картините в ежегодните си експозиции екипът на галерия "Нюанс" издирва..

публикувано на 26.01.22 в 11:25

"Intelligent music project" ще представи на Евровизия български рок на световно ниво

Вече всички знаят, че супергрупата "Intelligent music project" с фронтмен Рони Ромеро от "Рейнбоу" ще представи България на Евровизия. Те вече приключиха минитурнето из България, но им предстои амбициозна обиколка из много страни в Европа. За него и за песента "Intention" е разговорът с д-р Милен Врабевски, създател на "Intelligent music project",..

публикувано на 26.01.22 в 10:30

„Бавно“ на Милан Кундера с ново издание

Знаковата творба „Бавно“ на един от най-големите съвременни писатели – Милан Кундера, сега излиза в превод на Росица Ташева. Това e първата художествена творба на Кундера, написана на френски език и публикувана през 1995 г. Представлява размисъл за влиянието на модерността и технологиите върху светоусещането на човека.  Жива легенда на европейската..

публикувано на 26.01.22 в 10:00
Подкасти от БНР