Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Излезе книгата „Българските азбуки“

Научната истина за предглаголическата писмена култура по нашите земи, за създаването на глаголицата и кирилицата и българската принадлежност на първия славянски писмен език, за култа към светите Кирил и Методий в православния и католическия свят и решаващата роля на българската държава за съхраняването и развитието на делото им, предадена в ясен, точен и достъпен вид, чудесно оформена и богато илюстрирана – това предлага новото издание на читателите. Текстовете са дело на няколко изявени учени от два института на БАН и от Софийския университет. Изданието е подкрепено от Министерството на образованието и науката, подготвя се и вариант на английски език.

Необходимостта от достоверен и разбираем разказ за истинската история и същност на славянската писменост и нейната кръвна връзка с българския език и държава стана очевидна покрай предизвиканите от едно парламентарно решение спорове за наименованието на празника 24 май и от зачестилите провокации и фалшификации на историческите факти от близки и по-далечни нам държави.

Ако днес всеки човек или общност може да избира как да се самоназовава и самоопределя, това не важи за миналото. То е, каквото е, а приемането на историческата истина не може да навреди на днешните отношения между хората и обществата. Напротив, спокойното и обективно познаване на миналото е здравата основа, върху която може да се гради доброто им бъдеще. В това са убедени авторите на изданието.

И още една истина, доказана от историята на българските азбуки и книжовност. Без мъдрата и далновидна политика на държавници като Симеон Велики и Борис-Михаил Покръстител, които щедро финансират и всячески подкрепят дейността на книжовниците и просветителите, съдбата на първия книжовен славянски език – българския – и на азбуката ни щеше да е съвсем различна. Днес поддържането на националната кауза и българистиката у нас и в чужбина също не може без държавна политика и подкрепа. В предаването „За думите“ разговаряме с две от авторките – проф. Ана Кочева и доц. Ваня Мичева от Института за български език.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Триците са основна храна за ларвите, брашното е продуктът, който се произвежда от тях, а почвеният подобрител се получава от остатъците от производството

Протеин от насекоми – устойчиво решение и възможност

Търсенето на нови източници на протеин определя индивидуалната ни диета, както и глобалната хранителна индустрия. Световната животновъдна индустрия произвежда повече емисии от парникови газове, отколкото всички автомобили, самолети, влакове и кораби, взети заедно. „ Ако предвижданията за нарастване на населението се окажат верни, ще имаме нужда от..

публикувано на 27.01.22 в 08:40

От „неясно, но вълнуващо“ до науката за данните

„Неясно, но вълнуващо“ ( Vague, but exciting ) е знаменитият коментар, който софтуерният инженер Тим Бърнърс Лий получава, когато предлага на колегите си в ЦЕРН система, която да управлява и систематизира информацията. Годината е 1989 г., а неясният, вълнуващ проект ще преосмисли из основи начина, по който днес работим, използваме информацията,..

публикувано на 26.01.22 в 08:25
Айлин Фейзуллова

Еврика! Успешни българи: Айлин Фейзуллова

„Аз съм човек с призвание. Имам в себе си тази частичка – да помагам“. Това казва за себе си Айлин Фейзуллова – шестокурсничка в Медицинския университет София. Тя е стипендиантка на Фондация "Еврика" за текущата учебна година. Изборът ѝ да стане лекар изглежда предопределен от семейството на майка ѝ. Ая, както я наричат близките ѝ, е дъщеря на..

публикувано на 24.01.22 в 17:15
проф. Йорданка Станчева

Космическите измерения на растенията

Проф. Йорданка Станчева е дама с изключителни енергия и дух, проявяващи се във всичко, което прави. Агрономка с дългогодишен опит в областта на фитопатологията и растителната защита, както и в присаждането на дървета. Авторка на множество учебници и трудове по фитопатология, дантелиерка и градинарка, прилагаща на практика академичните си знания в..

публикувано на 24.01.22 в 16:50

Най-най-най! Дубай!

Бях напълно убедена, че няма да позная Обединените арабски емирства. Логично! Не бях ходила там от 2000 година. И наистина сякаш бяха сменили държавата. Не само като архитектура, а и като устройство и правила. Двете части Бур Дубай и Дейра, едната хотелска, а другата търговска, са се разраснали до свръхмодерен високотехнологичен град с метро, което..

публикувано на 23.01.22 в 09:10
Подкасти от БНР