Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Анаиза Гордино:

8 години Португалски културен и езиков център „Камойнш" - София

Анаиза Гордино
Снимка: www.uni-sofia.bg

Първата преведена на български език книга с поезията на Еуженио де Андраде „Бяло върху бяло“ е повод за срещата с директора на Португалския културен и езиков център "Камойнш" - София, Анаиза Гордино, както и възможност за поздрав за рождения ден на Център "Камойнш", отбелязан преди дни. Ето какво сподели тя в "Артефир":

"Наистина Еуженио де Андраде е един от най-известните творци в Португалия за ХХ век – най-вече като поет, но и в областта на прозата. Той е автор, който използва типичните национални елементи – водата, полетата, но също така е повлиян и от международни елементи, например гръцка литература, хайку – дори заглавието на тази книга е заимствано от японско хайку. Тази книга е много ярък пример за смесицата от различни влияния и култури. Португалската култура е именно смесица от различни култури. 

Когато дойдох в България, разбира се, липсваше ми морето. Ние в Португалия сме много свързани с морето и имаме едни думи, че "Португалия е градина до брега на морето". Когато говорех с моите приятели, им казвам, че съм в България, която също е градина на брега на Черно море. 

Продължаваме да водим автори и артисти, въпреки пандемията. Видяхме, че публиката тук има наистина желание и глад за култура.

Започнахме още през ноември, когато нашият център навършва 8 години. А през ноември 2022 г. се навършват 100 години от рождението на Нобеловия лауреат Жозе Сарамаго. Честванията започнаха още от тази година от 16 ноември – с едно онлайн събитие – четене на разказ на Жозе Сарамаго на ученици по португалски език в цяла България. През декември планираме още нещо, свързано с тази годишнина – на 10 декември 1999 г. му е връчена Нобеловата награда. Ако всичко мине добре, в средата на декември предвиждаме един класически рецитал (пиано и цигулка) в изпълнение на двама португалски музиканти.

През декември е и Панаирът на книгата и ние отново с нашите партньори – български издателства, издаващи португалоезични автори – ще участваме отново на Панаира. 

Надяваме се следващата година да е една много силна година и да разширим нашата програма. През 2022 година се навършват 450 години от първото издание на епическата поема "Лузиада" (1572), посветена на митичния образ на Луза, от който според легендата произхождат португалците. Камойнш е наш патрон и ще бъде специална година."

Чуйте споделеното от Анаиза Гордино – директор на Португалския културен и езиков център „Камойнш“ - София, с превода на Зорница Стойкова – пред Дарина Маринова.

Снимки – Португалски културен и езиков център „Камойнш София“ и СУ "Св. Кл. Охридски"
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова изложба на Васил Абаджиев

В салона на столичната галерия „Ракурси“ сценографът и художник Васил Абаджиев представя самостоятелната си изложба „Аз съм”. Той казва за идеята си: ”Още от раждането ни умът приема и отхвърля, харесва или не харесва. Лутайки се в тези крайности, човекът не може да постигне равновесие и спокойствие”. Експозицията включва серия от портрети, в които..

публикувано на 27.01.22 в 16:51

Почти биологически реализъм

„Записки на блокадния човек“ е книга за Ленинградската блокада. Написана с дистанция не само в годините, но и от случилото се през тези 872 дни, през които авторката Лидия Гинзбург (1902 - 1990) не напуска града и записва. Но това не е точно мемоар.  Ето един отзив в сайта ru.bookmate.com за книгата, който обяснява точно за какво става дума: „Много..

публикувано на 27.01.22 в 15:45

Най-великите съперничества, събрани в „Изкуството на бизнес войните“

Тази книга на Дейвид Браун е своеобразно разширение и допълнение на подкастите Business Warsи Business Wars Daily. Business Warsе с над 4 млн. потребители месечно. Авторът е американски радиожурналист с над 30-годишен стаж, създател е на подкаста Business Wars, водещ на бизнес програмата Market place, която се излъчва по общественото радио в САЩ,..

публикувано на 27.01.22 в 12:30

Homo technicus

Хомо техникус е ходещ изправен примат от семейство Човекоподобни (Hominidae), живеещ в симбиоза с машините. Има силно развито желание да е в крак с новите технологии и да притежава дигитални устройства. ДНК анализите показват, че Хомо техникус се появява в началото на XX век, а днес обитава всички континенти. През 2022 г. популацията му наброява около..

публикувано на 27.01.22 в 10:25

Другото Средновековие

В масовото съзнание Средновековието, слава Богу, вече не е оная тъмна епоха, в която единствената светлина идва от пламъците на кладите; напротив – благодарение на усилията на учените от българската школа по средновековна философия (призната в цял свят) познанията ни за този период от историята на човечеството вече са сравнително запълнени и съвсем не..

публикувано на 27.01.22 в 09:00
Подкасти от БНР