Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

За колекциите и мисията на Държавния културен институт към министъра на външните работи

Снежана Йовева в студиото на програма „Христо Ботев“
Снимка: Божидар Любенов

Един оригинален музей на открито е разположен в парковото пространство на Министерството на външните работи в София. Скулптурната експозицията официално е представена на 25 май 2005 година. Изложени са произведения от колекциите на Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, Археологическия музей и съвременни български автори.

Създаването на скулптурния парк е по инициатива на Соломон Паси, министър на външните работи от 2001 до 2005 година. Изборът на творби се осъществява с творческата концепция на академик Светлин Русев. Според него рядко на едно място могат да се съберат толкова интересни и силни експонати. Този проект се осъществява и с активното съдействие на белгийския меценат Юго Вутен, който подкрепя и финансово инициативата. Като предприемач и колекционер и голям приятел на България, той създава музеи близо до Брюксел, в които приютява най-богатата частна колекция извън България, съставена от произведения на изкуството от български автори.

Възникването на скулптурния парк е и един от поводите да се създаде и Държавният културен институт, за да бъде продължено съществуването и обогатяването на тази колекция от скулптурни творби от известни български автори, като се полагат грижи за популяризирането и развитието на парка. Институтът подпомага и изпълнението на национални и международни културни проекти и програми, както и дейността на българските дипломатически мисии в чужбина, с цел разширяване на двустранните и многостранни връзки и сътрудничество в областта на културата. Участва в програми за обучение в сферата на културната дипломация. Поддържа, допълва и презентира художествения фонд на Министерството на външните работи, състоящ се от картини – предимно живописни платна – в по-голямата си част изложени в залите и фоайетата на министерството, а също и в повечето български посолства в чужбина.

През 2009 година започва своята дейност и художествената галерия „Мисията“. Допълва дейностите на Държавния културен институт, за да се развиват по-активно отношенията и с чуждите мисии у нас в областта на културното сътрудничество, като организира тематични събития – изложби, литературни четения и срещи с автори, конференции, презентации, благотворителни събития, работилници за деца. По повод Месеца на будителите – месец ноември – галерията е домакин на изложбата „Пътят на св. св. Кирил и Методий“.

Повече за целите и мисията на ДКИ, за новите попълнения в колекцията от художествени творби и към какви проекти е насочената неговата дейност днес – разказва Снежана Йовева, директор на Държавния културен институт към министъра на външните работи.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фоайето пред Първо студио на БНР

Радиото е любов и дом

На днешния ден преди 87 години е създадено Българското национално радио. С царски указ на Борис III за основополагаща дата на държавното радио се смята 25 януари 1935 година. Оттогава радиоразпръскването в България става държавна собственост. Както всяка година, по този повод радиохората от Старата къща на бул. "Драган Цанков" 4 празнуват, връчват си..

публикувано на 25.01.22 в 13:55
Греди Асса

Греди Асса: Където и да отива един български художник, разширява българската граница

“Пандемията ни накара да бъдем най-малкото по-толерантни. Тя може би ни диктува да бъдем и по-внимателни и съсредоточени не само към себе си, но и да пазим този до нас“ – каза в “Нашият ден“ художникът Греди Асса , който е Главен герой в предаването. “Пандемията по един драстичен начин раздели хората, защото сродните души искат да..

публикувано на 25.01.22 в 11:51

Певецът Васко Василев - Базилио – една нощ на Божи гроб

Откакто започна пандемията, Светите земи са трудно достижими, защото, въпреки почти стопроцентовата ваксинираност на населението с трета доза, Израел силно е ограничил входящите и изходящи пътувания. Снимки – Личен архив Видеото е предоставено специално на БНР от Васко Василев - Базилио

публикувано на 25.01.22 в 09:35

Спомен за Стефан Джамбазов с ретроспектива в столичното кино „Одеон“

Два документални филма ще бъдат представени в памет на журналиста, сценариста и режисьора Стефан Джамбазов, който ни напусна миналата година. Филмите „Левски и ние“ и „Надежда“ могат да бъдат видени на 24 януари от 18 часа в столичното кино "Одеон" .  Стефан Джамбазов е работил като сценарист и режисьор във филмово студио "Време" и в Студио за..

публикувано на 24.01.22 в 15:00

Културата на бързи обороти – 17-23 януари

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата от 17 до 23 януари. Това са някои от акцентите в предаването от 23 януари: До 29 януари в галерия Credo Bonum може да разгледате изложбата „Бестиарии 2“. Дело на Никола Тороманов и Александър Илиев . „Бестиарии 2“ е римейк..

публикувано на 24.01.22 в 13:10
Подкасти от БНР