Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Компютърът помага на хиляди хора с увреждания за пълноценна реализация

Снимка: pixabay.com

Персоналният компютър може да помогне много на милиони хора с различни двигателни, сензорни, ментални увреждания да имат по-добро развитие, образование, по-добри шансове за професионална реализация и въобще – за по-добър живот.

Нови технологии намаляват бариерите, които тези хора срещат в ежедневния си живот – например, дават им възможност да говорят, ако не могат да  говорят, да пишат, да четат.

Все по-широко навлиза употребата на различни устройства за управление на компютър за хората със специални потребности. Например тези, които нямат или не могат да използват ръцете си – могат да контролират компютъра с уста чрез захапване. Мишката може също да бъде използвана чрез движения на главата.

А преди две години 49-годишна жена, отхвърлена навремето от образователната система, успява да завърши 12-и клас, благодарение на контрола на компютъра с поглед.  

Незрящите хора имат възможност да виждат съдържанието на екрана на компютъра си чрез специални програми за преобразуването на визуалното съдържание в аудио съдържание.

Десислав Димов, председател на фондация „Хоризонти“ – организация, която помага на хората със зрителни увреждания в тяхното образование и професионална реализация, заедно със своите колеги, улесняват достъпа на незрящите до компютъра чрез различни свои проекти.

В деня на информационната среща по проекта „В помощ на дигиталното приобщаване на хората със зрителни увреждания“, финансиран със средства на фонд „Активни граждани“, Десислав Димов разказва за същността на идеята си и ползата от реализирането ѝ за живота на незрящите. 

Снимки: Pixabay
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Весела Манчева: 23 години в радиото, защото си открил призванието си

По повод деня на българското радио в “Нашият ден“ срещаме слушателите и читателите на страницата ни с един радио-човек. 25 януари – Ден на българското радио  БНР на 87 години Предложения за присъждане на голямата награда "Сирак Скитник" и годишните награди на БНР 2021 Милен Митев: Промяната трябва да бъде в отношението..

публикувано на 25.01.22 в 14:00

Здравно образование и грамотност – има ли и доколко

Как до децата достига здравната информация и успяваме ли да им я поднасяме „изчистена“ от страховете и предразсъдъците на възрастните? Темата коментира в “Нашият ден“ Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве: “Здравното образование все още не се случва както трябва. В..

публикувано на 25.01.22 в 13:31

Връчват Наградата на германската икономика в България

Традиционно всяка година се връчва Наградата на германската икономика в България. С нея ежегодно се отличават компании, допринесли за развитието на германо-българските икономически отношения през предходната година. Целта на наградата е да допринесе за по-нататъшното развитие на германо-българските икономически отношения и да мотивира..

публикувано на 25.01.22 в 10:13
Милен Митев

Милен Митев: Промяната трябва да бъде в отношението към работата

"Промяната трябва да дойде преди всичко в отношението към работата , която вършим всеки ден и към нашите слушатели", каза в предаването "Нашият ден" генералният директор на БНР Милен Митев в Деня на българското радио. 25 януари – Ден на българското радио Предложения за присъждане на голямата награда "Сирак Скитник" и годишните..

публикувано на 25.01.22 в 09:25

Музикантът овцевъд

„Сънуват ли роботите електроовце?“ е научнофантастичен роман от американския писател Филип К. Дик, по който е направен филмът „Блейд Рънър“. Въпросът, който задава настоящият текст обаче, е „Слушат ли овцете музика?“. И то не каква да е, а рок и блус. Отговорът на овцевъда Тодор Дерлоков е „да“. Овцете в съвсем младата ферма на Тодор слушат музика,..

публикувано на 25.01.22 в 08:59
Подкасти от БНР