Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непознатите места и хора

Евстати Янков – мъченикът от Чепеларе

Снимка: http:chepelare.org

Отец Евстати е свещеникът мъченик от Чепеларе, когото привикват на разпит през 1952 г. без обяснения и го пребиват почти до смърт.

В храма „Св. Атанасий" в град Чепеларе се вижда един гроб, над който непрестанно гори кандило. Там често има християни, които се молят, откъсват китка здравец или взимат пръст за благословение.

Това е гробът е протойерей Евстати Янков, наричан от местното население Родопският владика заради голямата почит към духовния му живот и пастирското служение.

Протойерей Евстати Янков е роден в красивото родопско село Чепеларе в много бедно семейство.

За него разказва в “Нашият ден“ богословът Стефан Илчевски.

“Отец Евстати се прибира от ареста, той е подмамен с измама, макар че сам е подозирал какво ще се случи. Получава писмо, в което е поканен да отиде до Архиерейското наместничество в Асеновград, но изобщо не стига дотам, тъй като веднага след като слиза от автобуса в Асеновград, бива арестуван и откаран в милицията.

Там освен него са арестувани още много свещеници от региона на Силистра. След време една от неговите духовни дъщери е имала възможност да се срещне най-случайно с човека, който е бил в една килия с отец Евстати. Млад свещеник по това време, който разказва за изтезанията, които отец Евстати понася по време на престоя си в ареста.

Неговите думи са следните: “Ние бяхме събрани в Асеновград, за да бъдем уплашени, за да бъдем пречупени, за да знаем какво ни чака, ако не слушаме властта. А отец Евстати беше доведен, за да не остане жив.“

Това, което се случва с отец Евстати е трябвало да служи за назидание на други свещеници. Много от тях са били свидетели както на изтезанията му, така и на самите писъци.

Отец Евстати се прибира след три дни в Чепеларе, видимо в лошо здравословно състояние. Близките му се опитват да го накарат да отиде в болница, но отговаря на сина си – “Моля те, Симеоне, остави ме. Нека прекарам последните си дни сред хората, които толкова много обичам и които ме обичат.“

Въпреки болките си отецът продължава да служи. Това продължава до петата седмица на Великия пост, когато състоянието му доста се влошава. Синът му вече не иска да се съобразява с неговото мнение, извикан е лекар и е прегледан. Лекарят казва, че трябва да постъпи по спешност в болница. На шестия ден си събира нещата, защото не може по време на Страстната седмица енорията му да седи без служба.“

Повече за съдбата и делата на отец Евстати можете да чуете от богослова в звуковия файл.

Снимка: http:chepelare.org


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В очакване на третото издание на Technovation

Третото издание на "Техновейшън" (Technovation) се очаква да стартира скоро, събирайки вниманието на иноваторите и ентусиастите в технологичния сектор. Рубриката “Денят делово“ на предаването е посветена на предстоящото събитие, гост е Таня Кръстева, главен редактор на списание "Мениджър“. Кръстева подчертава важността на технологичния сектор за..

обновено на 18.04.24 в 15:12

Симеон Ананиев: Увеличението на цените в БДЖ е оправдано, но услугата си остава некачествена

Националният железопътен превозвач БДЖ обяви, че се налага промяна в цените на билетите за пътуване с влак. Причината за това е драстичното увеличение на разходите на дружеството през последните няколко години. Според официално изявление от държавните железници, увеличението ще бъде средно от около 20% и ще влезе в сила от 7 май 2024 година ...

обновено на 18.04.24 в 12:38

Започва кариерен форум за бъдещи енергетици

Кариерният форум "Презареди кариерата си" 2024 представлява изключително значимо събитие в България, целящо да представи възможностите за професионално развитие във възобновяемата енергетика. Организиран от сдружение "Соларна Академия България" и M3 Communications Group, Inc., този форум събира водещи представители от енергийния сектор, държавната..

обновено на 18.04.24 в 12:14

Защо децата трябва да започват четенето със съвременни автори и теми?

В ефира на "Нашият ден, Виктория Бешлийска , известна писателка и авторка на два обичани български романа  "Глина" и "Сърце" , сподели своето мнение по няколко актуални теми.  Тя изрази загрижеността си относно програмата, особено в областта на литературата и другите разказвателни предмети в училищата, като отбеляза, че децата се чувстват..

обновено на 18.04.24 в 11:38

Да рециклираш "ценната пластмаса" в домашни условия

Свикнали сме да възприемаме пластмасата като вредител, който задушава природата. Организацията "Ценна пластмаса" има за цел да промени тази представа. Как битовите пластмасови отпадъци и натрупаните вкъщи найлонови торбички могат да заживеят нов живот – в "Нашият ден" разказва Георги Балинов . "Гледах на пластмасата като на нещо много..

публикувано на 18.04.24 в 10:49