Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Галерия „Прегърни ме“ отправя покана за две събития

Снимка: галерия "Прегърни ме"

Галерия "Прегърни ме" отправя покана за две събития. От 18.00 часа на 30 ноември се открива изложбата живопис, наречена "Пазителите", на децата от творческите ателиета, които се проведоха през годината с художниците Татяна Харизанова и Ясен Григоров. 

Съвместно с изложбата ще бъде представено и ново издание на книгата „Копче за сън” от Валери Петров с илюстрации на децата от ателието. В рамките на събитието можете да си вземете автограф от малките художници. 

Повече за предстоящите инициативи на галерия "Прегърни ме", както и за кампанията "Щедрият вторник", разказва създателката на галерия "Прегърни ме" Милена Нейова:

„На всяко платно има изобразен ангел. Децата работиха с Татяна Харизанова, а след това в ателието с Ясен, децата търсиха ангели в тези картини, с таблети снимаха и дорисуваха тези сюжети, това са принтове с дигитално масло и се получи много интересно. Специално благодаря на Ани Хаджимишева и Огнян Самоковлийски, порасналите внуци на Валери Петров. Картините тук са специално изрязвани, сканирани и колажирани, това е една специална книжка. „Щедрият вторник“ е една глобална инициатива, в която и ние се включваме. 

Нашата кампания се казва „Прегърни невидимите деца“, тези деца, които идват при нас, сме ги нарекли, това са деца, които получават специална стипендиантска програма, които посещават нашите ателиета, показват, знания и умения и им помагаме да се развиват. По тази кампания вече имаме едно дете, което завърши Художествената гимназия, едно в Приложното училище и двама студенти. Така че има с какво да се похвалим.“

Повече за инициативите на галерия „Прегърни ме“, чуйте в звуковия файл.

Снимка – галерия "Прегърни ме"


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Памет за децата жертви на Холокоста

„Някъде все още има слънце“ може да се нарече мемоарeн роман за Холокоста. Книгата проследява живота от 1939 до 1945 година на едно чешко дете и юноша под формата на дневник. Майкъл Грюнбаум, който е това дете, пише:  „Това е книга за моите преживявания от девет- до петнайсетгодишна възраст, когато германската нацистка армия завладя Прага, моя роден..

публикувано на 27.01.22 в 18:02
„Преди края“ – документален филм, режисьор Елдора Трайкова

Срещи с българското документално кино

От 27 януари в галерия „Прегърни ме“ започват поредица от срещи с българското документално кино. Филмите избира и представя режисьорът Любомир Младенов. Първият филм, който тази вечер може да бъде видян от 19 часа, е на Елдора Трайкова „Преди края“.  Това е  разказ за село, което скоро ще бъде заличено от картата на България. Не, че това не се е..

публикувано на 27.01.22 в 17:45

Нова изложба на Васил Абаджиев

В салона на столичната галерия „Ракурси“ сценографът и художник Васил Абаджиев представя самостоятелната си изложба „Аз съм”. Той казва за идеята си: ”Още от раждането ни умът приема и отхвърля, харесва или не харесва. Лутайки се в тези крайности, човекът не може да постигне равновесие и спокойствие”. Експозицията включва серия от портрети, в които..

публикувано на 27.01.22 в 16:51

Почти биологически реализъм

„Записки на блокадния човек“ е книга за Ленинградската блокада. Написана с дистанция не само в годините, но и от случилото се през тези 872 дни, през които авторката Лидия Гинзбург (1902 - 1990) не напуска града и записва. Но това не е точно мемоар.  Ето един отзив в сайта ru.bookmate.com за книгата, който обяснява точно за какво става дума: „Много..

публикувано на 27.01.22 в 15:45

Най-великите съперничества, събрани в „Изкуството на бизнес войните“

Тази книга на Дейвид Браун е своеобразно разширение и допълнение на подкастите Business Warsи Business Wars Daily. Business Warsе с над 4 млн. потребители месечно. Авторът е американски радиожурналист с над 30-годишен стаж, създател е на подкаста Business Wars, водещ на бизнес програмата Market place, която се излъчва по общественото радио в САЩ,..

публикувано на 27.01.22 в 12:30
Подкасти от БНР