Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Галерия „Прегърни ме“ отправя покана за две събития

Снимка: галерия "Прегърни ме"

Галерия "Прегърни ме" отправя покана за две събития. От 18.00 часа на 30 ноември се открива изложбата живопис, наречена "Пазителите", на децата от творческите ателиета, които се проведоха през годината с художниците Татяна Харизанова и Ясен Григоров. 

Съвместно с изложбата ще бъде представено и ново издание на книгата „Копче за сън” от Валери Петров с илюстрации на децата от ателието. В рамките на събитието можете да си вземете автограф от малките художници. 

Повече за предстоящите инициативи на галерия "Прегърни ме", както и за кампанията "Щедрият вторник", разказва създателката на галерия "Прегърни ме" Милена Нейова:

„На всяко платно има изобразен ангел. Децата работиха с Татяна Харизанова, а след това в ателието с Ясен, децата търсиха ангели в тези картини, с таблети снимаха и дорисуваха тези сюжети, това са принтове с дигитално масло и се получи много интересно. Специално благодаря на Ани Хаджимишева и Огнян Самоковлийски, порасналите внуци на Валери Петров. Картините тук са специално изрязвани, сканирани и колажирани, това е една специална книжка. „Щедрият вторник“ е една глобална инициатива, в която и ние се включваме. 

Нашата кампания се казва „Прегърни невидимите деца“, тези деца, които идват при нас, сме ги нарекли, това са деца, които получават специална стипендиантска програма, които посещават нашите ателиета, показват, знания и умения и им помагаме да се развиват. По тази кампания вече имаме едно дете, което завърши Художествената гимназия, едно в Приложното училище и двама студенти. Така че има с какво да се похвалим.“

Повече за инициативите на галерия „Прегърни ме“, чуйте в звуковия файл.

Снимка – галерия "Прегърни ме"




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Стоманена трева" в парка Врана

От 25 до 28 юли парк-музей Врана ще бъде преобразен от огромната инсталация " Стоманена трева " , дело на френско артстудио, което я показва у нас по покана на Sofia lights.  "Ние правим колаборация с френските артисти – казва Ясен Гешев, един от създателите на Sofia Lights – някои стоманени треви са по-високи от двайсет метра, гледката е..

публикувано на 23.07.24 в 16:10
 Андрей Янев (вляво) и Емил Янев

Човек от горната земя, който ходи по земята

В епизод 553 "Трамвай по желание" среща своята публика с известния художник и музикант Андрей Янев. През юни столичната галерия "Средец" стана средище на ценителите на философската живопис с изложбата "Освещаване на семената" на Андрей Янев. "Евангелският пласт в творбите е ясен, дори декларативен. Но той трябва да бъде осмислен в самата идея за..

публикувано на 23.07.24 в 15:00

Сценографът - музикант Константин Вълков на гости в "Домът на музите"

В предаването "Домът на музите" гостува сценографът - музикант Константин Вълков. През последните няколко години името му се свързва с различни музикални проекти, които печелят все повече почитатели. Константин е завършил НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" и освен, че музиката е неговата голяма страст, той се определя и като визуален артист. В работата си обича..

публикувано на 23.07.24 в 08:30

Асоциацията на българските училища в чужбина – "Образованието като грижа и ценност"

Днес в София се откри XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ). В Националния студентски дом на пл. "Народно събрание" се събраха 64 представители на българските училища по света, гости от Министерството на образованието и науката, Изпълнителната агенция за българите в чужбина, Президентството, представители на..

публикувано на 22.07.24 в 14:28

Диан Костов: Изкуството обединява хората

От 15 юни до 18 август в Националната базилика на Светото сърце в Брюксел се представя изложбата на българския зограф Диан Костов, озаглавена "Кръстопът – цената на избора".  "Кръстопът – цената на избора" е вдъхновена от търсенето на духовността в съвремието и преобразява базиликата както отвътре, така и отвън с нестандартни инсталации и..

публикувано на 22.07.24 в 13:45