Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

100-години от рождението на Тадеуш Ружевич

Тадеуш Ружевич със съпругата си

В Полския институт се проведе среща-разговор за преводите, изследванията и рецепцията на творчеството на Тадеуш Ружевич в България, по повод 100-годишнината от неговото рождение, с участието на преподаватели по полска литература, преводачи и автори на броя на „Литературен вестник”, посветен на изследванията на българската полонистика върху творчеството на Тадеуш Ружевич. Поетът е обявен за патрон на 2021 г. от полския Сейм, а следващият брой на българския Литературен вестник е посветен на Ружевич, определян като един от най-значимите полски творци на миналия век.

Тадуеш Ружевич е полски поет, прозаик, драматург, филмов сценарист, преводач и войник от Армия Крайова, причислява се към така нареченото "Колумбово поколение" в полската поезия. Започва да пише, вдъхновен от по-големия си брат Януш. През 1944 г. заедно издават книгата „Ѐха лѐшне“. В този поетичен опит на писателя личи влиянието на Юлиуш Словацки и Стефан Жеромски. За негов истински дебют се смята поемата „Неспокойствие“, издадена през 1947 година под рецензията на Станислав Лем. Тя и следващата му поема Червената ръкавичка“ са определяни като революционни поради липсата на традиционните за поезията метрика, строфа и рима. 

Ружевич е назован като един от най-важните представители на следвоенната полска литература, заедно с Чеслав Милош и Вислава Шимборска. Драматургичното му майсторство го нарежда сред видните творци от европейския театър на абсурда. Една от най-известните му пиеси – „Картотека“ е изиграна и в България, с нея е открит Театър „София".

Броят на „Литературен вестник“ и дискусията „поставят двойна задача – да отбележат паметта на Тадеуш Ружевич, един от най-значимите полски творци на миналия век, но и да заявят българските гласове на него. Стогодишнината от рождението на Тадеуш Ружевич представлява чудесен повод неговото творчество да бъде видяно от страна на родната полонистика, чието общуване с полския поет е продължително и плодотворно“. (Кристиян Янев, „Литературен вестник“, 2021, бр. 34).

В дискусията участие взеха проф. Маргрета Григорова (онлайн), проф. Камелия Николова, проф. Панайот Карагьозов (онлайн), проф. Божко Божков, д-р Катерина Кокинова, Силвия Борисова, Венеса Начева и Кристиян Янев. Модератор на дискусията беше проф. Амелия Личева, главен редактор на „Литературен вестник”.

Повече чуйте в репортажа от събитието, който подготви Ангелина Грозева.

Снимки – Полски институт, Литературен вестник
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Певецът Васко Василев - Базилио – една нощ на Божи гроб

Откакто започна пандемията, Светите земи са трудно достижими, защото, въпреки почти стопроцентовата ваксинираност на населението с трета доза, Израел силно е ограничил входящите и изходящи пътувания. Снимки – Личен архив Видеото е предоставено специално на БНР от Васко Василев - Базилио

публикувано на 25.01.22 в 09:35

Спомен за Стефан Джамбазов с ретроспектива в столичното кино „Одеон“

Два документални филма ще бъдат представени в памет на журналиста, сценариста и режисьора Стефан Джамбазов, който ни напусна миналата година. Филмите „Левски и ние“ и „Надежда“ могат да бъдат видени на 24 януари от 18 часа в столичното кино "Одеон" .  Стефан Джамбазов е работил като сценарист и режисьор във филмово студио "Време" и в Студио за..

публикувано на 24.01.22 в 15:00

Културата на бързи обороти – 17-23 януари

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата от 17 до 23 януари. Това са някои от акцентите в предаването от 23 януари: До 29 януари в галерия Credo Bonum може да разгледате изложбата „Бестиарии 2“. Дело на Никола Тороманов и Александър Илиев . „Бестиарии 2“ е римейк..

публикувано на 24.01.22 в 13:10
доц. д-р Атанас Кацаров

"Лечебницата в Античността и Средновековието" и други проекти

Още в първите дни на новата 2022 г. Националният антропологичен музей към Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей на Българската академия на науките покани своята публика на откриването на най-новата си временна изложба "Лечебницата в Античността и Средновековието". Тя се посвещава на 15-годишнината от откриването на..

публикувано на 24.01.22 в 12:00
Асен Янев

Успешни български артисти извън родината

Няколко български артисти с успешна творческа биография извън България гостуваха неотдавна със свои изложби в София.  В предаването "ФотоФабрика – Факт и Фикция” те разказват за нещата, които ги вдъхновяват, за творческия процес и за бъдещите си планове.  Това са Асен Янев – интердисциплинарен артист, който живее в Швейцария, и след Базел, Мадрид,..

публикувано на 24.01.22 в 10:10
Подкасти от БНР