Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Георги Маринов: Няма такова нещо като самоунищожаващ се вирус

Снимка: Pixabay

Никой освен Китай не прави нищо срещу разпространението на вируса. Много малко други държави правят нещо сериозно, за да се спре разпространението. Постоянно ни се говори как ще спре разпространението на вируса – казва в “Нашият ден“ Георги Маринов, молекулярен и еволюционен биолог от Департамента по генетика в Университета в Станфорд.

Пълно унищожаване на вируса – възможно ли е?

"Единственият вирус, който е унищожен в човешката популация, е едрата шарка. Не е унищожен изведнъж в цялото човечество, но е бил напълно унищожен в края на 70-те години.

В много държави в Европа не е имало никаква едра шарка още в края на ХIХ и началото на ХХ в. Това се прави лека-полека и държава по държава. Ясно е, че в Африка, в Афганистан и такива държави ще се забави много по-дълго. Това не означава, че целият свят трябва да вдигне ръце и да се откаже от борбата с вируса. Това просто е пълна абдикация.

Много тъжно е да се види как много хора, които се водят епидемиолози, ни учат как трябва да се научим да живеем с вируса, което е безумие. С този вирус не може да се живее. Това означава съкращаване на продължителността на живота наполовина, ако нямахме ваксини. И може би около 60-65 г. с ваксина. В момента продължителността на живота е над 80 години в много държави на Запад, в България не е, но би могла да бъде.

Качеството на живот би могло също да бъде много ужасно, като настъпват увреждания. Вие може да оцелеете, но да си загубите бъбречната функция и да трябва да сте на диализа. Това не е особено качествен живот.

Вариантът Делта има страшно много разновидности, тъй като имаше такова гигантско заразяване по целия свят, че той се разклони на множество разновидности. Много от тях са внасяни в Япония. Дори ако една от тях е натрупала мутации, това, което се получава, е, че тази версия изчезва. Няма такова нещо като самоунищожаващ се вирус, това е безумие."

Омикрон

"В момента върви кампания, която да убеди хората, че Омикрон ще бъде лека версия и всичко ще е наред на базата на едно интервю с д-р от Южна Африка.

Слушах интервю с лекар от интензивно отделение в Йоханесбург, която горчиво се оплакваше от това, че в момента са затрупани с деца на възраст под 5 години, които са на вентилатори, на кислород и т.н., което изобщо не се връзва с идеята ни, че Омикрон е станал по-лек."

Повече за варианта Омикрон можете да чуете от д-р Георги Маринов в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
нотариус Камен Каменов, Анелия Торошанова, адв. Захари Гинов (от ляво надясно)

Арендни отношения в земеделието, договор за наем, наследяване

Как се уреждат арендните отношения в земеделието с аренден договор съгласно Закона за арендата в земеделието?  Как е уреден договорът за наем в Закона за задълженията и договорите?  В какви случаи земеделската земя може да се отдава под наем?  Вещното право и Законът за собствеността.  По кой закон наследяваме? Нотариус Камен Каменов коментира..

публикувано на 28.01.22 в 11:30
Адв. Мария Шаркова

Фалшиви препоръки за лечение - кой носи отговорност

Кой носи отговорност, ако пострадаме, спазвайки фалшиви препоръки за лечение на Covid-19? Темата коментира в “Нашият ден“ адв. Мария Шаркова : “Този феномен съществуваше и преди епидемията от Covid-19, най-вече породен от факта, че здравната ни система с всичките си недъзи създава условие за недоверие между лекар и пациент , което..

публикувано на 28.01.22 в 11:15
Иво Инджов

Доц. Иво Инджов: Теренът за създаване на нова лявоцентристка формация е напълно отворен

“Оставката на Сотир Цацаров беше резултат от политическия натиск, оказан върху него и върху институцията, която ръководи“, каза в предаването “Нашият ден“ на БНР доц. Иво Инджов : “Факт е, че продължава натискът на управляващите и за оставката на главния прокурор, което беше едно от основните искания на протеста през 2020 г...

публикувано на 28.01.22 в 09:44

135 години от началото на строежа на Айфеловата кула

Айфеловата кула (на френски: Tour Eiffel , Уикипедия

публикувано на 28.01.22 в 08:25
Детелина Стаменова, психолог

„РАЗниМисли“ или как воденето на дневник помага на психичното здраве по време на пандемия

Воденето на дневник е добре приета практика в различни психолотерапевтични школи с това, че помага на този, който я води осъзнато, да включи самонаблюдението си, което подпомага менталното здраве. Рубриката на "Артефир" "Арттерапия с подходящата книга" представя „РАЗниМисли“ от популярния психотерапевт Детелина Стаменова –  красив и детайлен вариант на..

публикувано на 27.01.22 в 11:45
Подкасти от БНР