Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Премълчаната история на автентичния фолклор

Снимка: БГНЕС

Каква могъща поезия и мъдрост има в автентичния фолклор, как е съхранил той духа и живеца на историята ни? Знае се, че колкото важни са българският език, държавната територия, родовата памет, религията и народната традиция, така е важен и песенният ни фолклор.

Но прави ли се разлика между автентичния фолклор и авторските песни, изработени в същия стил и с подобна лексика? Каква е разликата и какви са приликите в двата подхода към фолклорното ни съкровище? Защо днес оригиналите не се ползват с такава популярност, колкото десетките им имитации?

Затова в предаването се разглеждат няколко шедьовъра на песенното анонимно творчество, като уникалните „Мама Елка буди“ в изпълнение на Борис Машалов, „Гукнали сиви гълъби“ и „Съболе, хайдут габровке“ на Мита Стойчева, както и „Като седиш, Кино-Кинче“ на Недялка Керанова.

Проследява се връзката между автентичния фолклор и класическата музика, обръща се внимание и на великите разработки на големите български композитори като Петко Стайнов и неговата „Ръченица“, на рапсодията „Вардар“ на Панчо Владигеров и „Нестинарка“ на Марин Големинов.

В предаването участва проф. Венко Александров, дългогодишен председател на Филхармоничното дружество при Софийската филхармония, който прави брилянтен анализ на песните.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Борба за свобода или сепаратизъм

Как се свива или ширва националното, как малките и големите етноси стават исторически жертви, или постигат хармония и благополучие? За преселенията и борбите в исторически примери от два полуострова разсъждаваме с доц. Екатерина Търпоманова от СУ, с д-р Азис Шакир Таш, преподавател в НБУ, с Мария Пачкова – журналист и преводач от испански и баскски...

публикувано на 20.01.22 в 09:10

Гражданското образование не е просто учебен предмет

Ако целта на изучаването на „Гражданско образование“ в средното училище е да подготвя активни граждани на демократично общество, то не би имало ефект без да е подкрепено от демократични методи и среда на общуване в самото училище. „Класическият“ авторитарен модел на преподаване и организация на процесите в образованието на практика противоречи на..

публикувано на 18.01.22 в 10:58

Премълчаното в „Гордиевия възел“ със Северна Македония

Този възел, този неразрешим проблем, може да бъде решен само с неконвенционални идеи и енергично действие от двете страни. Историческите различия в тълкуването на общото ни минало с братята от днешната Северна Македония са известни. Изглежда те са непреодолими и нито една от двете страни няма намерение да отстъпи от своята позиция. Но, както казва..

публикувано на 13.01.22 в 09:05

Отровни въпроси

Как става така, че животните, които произвеждат отрова, съумяват да не отровят самите себе си? С течение на времето те са развили две основни стратегии: едната е в изолиране на токсичния резерв от останалите телесни органи, а другата в развиване на резистентност към тях. Отровата служи на притежателите си или за да се отбраняват от онези,..

публикувано на 12.01.22 в 09:34

46 години от смъртта на Агата Кристи

На 12 януари 1976 г. умира Агата Кристи, авторката, която Световните рекорди на Гинес описват като “най-продавания автор на всички времена“. Дейм   Агата Мери Клариса Кристи  (на английски:  Dame Agatha Mary Clarissa Christie ) (родена с името Агата Мери Клариса Милър) е английска писателка, авторка на 14 колекции от  разкази , 17 пиеси,..

публикувано на 12.01.22 в 08:34
Подкасти от БНР