Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Каква е каузата на деветите Национални правосъдни награди

За девети път тази година на 3 декември се провежда Благотворителният бал на юристите, а част от него са и Наградите за правосъдие "Темида – цената на истината"

Националните награди за правосъдие се организират от Балканската медийна асоциация, с подкрепата и помощта на Международния адвокатски съюз, адвокатските колегии от цялата страна, Камарата на нотариусите, Българската съдийска асоциация, Професионалната асоциация на медиаторите, Асоциацията на жените адвокати, Асоциацията на синдиците в България.

На събитието, което няма аналог в световен мащаб, присъстват над 200 гости от българския и международния правен свят. Във вечерта на церемонията се награждават 10 заслужили юристи в категориите – Адвокат, Съдия, Прокурор, Нотариус, Кантора, Медиатор, Синдик, Дело, Млад юрист, Правосъдие зад граница, както и Гран При за цялостен принос в правосъдието.

Професионално жури тази година  е в състав съдията от Общия съд на ЕС Марияна Кънчева, проф. Огнян Герджиков, проф. Атанас Семов и адвокат Владимир Дончев.

Събитието е с благотворителен характер и има за основна цел набирането на средства за деца с увреждания, включително и за първата детска рехабилитационна площадка, чрез благотворителна томбола и търг с картини на популярни български художници.

Водещ на церемонията е авторът на „Законът и Темида“ по БНР Анелия Торошанова.

Гран при са получавали Еньо Комитов, професорите Александър Янков, Васил Мръчков, Огнян Герджиков, конституционните съдии Константин Пенчев и Атанас Семов, деканът на Юридическия факултет – СУ „Свети Климент Охридски“ Сашо Пенов, най-възрастният действащ адвокат Йордан Минчев `(92 г.), бившият министър на правосъдието и първи европейски съдия в съда на ЕО в Люксембург Теодор Чипев.

Голямата награда за правосъдие тази година отива при Трендафил Данаилов. Той е българският съдия по делото “Антонов”, благодарение на него обвиненията към българските граждани, които италианският съд свързва с атентата срещу папа Йоан Павел II, са смекчени. Отличието идва 40 години след като светът заговори за българска следа в покушението.

Нина Никол Хамилтън, председател на Балканска медийна асоциацияСъбитието няма спонсор. Човекът, който вече 9 години помага финансово за реализацията на тази кауза, е Зий Ребело. Той е достатъчно добър да поема част от разходите, за да може това събитие да е факт вече 9 години. Каузата отново е за децата с церебрална парализа.

Гости на предаването "Законът и Темида" са Нина Никол Хамилтън – юрист и председател на Балканска медийна асоциация и съорганизатор на събитието, и Зий Ребело – продуцент на предаването "Темида – цената на истината".

Чуйте повече от звуковите файлове.

Трендафил ДанаиловТрендафил Данаилов получава приза Гран При на тазгодишните Национални правосъдни награди. В предаването "Законът и Темида" съдията, който запази честта на България след атентата срещу папата, разказва: 

"Чувствам се щастлив, защото целият мой съзнателен живот е минал в магистратурата и в адвокатурата – цели 66 години имам трудов стаж. Стараех се да бъда полезен на обществото. Надявам се, че с тези усилия съм допринесъл с нещо за утвърждаване на правото в нашата страна. 

Да бъдеш съдия и адвокат са различни отговорности. Важното е да се върши работата с любов, с желание, съзнателно.

Важното е да бъдеш почтен, да спазваш законите в страната и да бъдеш коректен."

Снимки – личен архив на Нина Никол Хамилтън, Национални правосъдни награди, temida.tv

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота сутрин в село Вакарел

Село Вакарел е най-голямото село на ихтиманска община и в него живеят около 1800 човека. То е важен транспортен възел на железопътната линия София - Пловдив, близо е до автомагистрала Тракия и е на 35 км. от столицата.   Вакарел е възникнало като селище по времето на султан Сюлейман II и му е вменено изпълняването на държавна служба –..

публикувано на 22.01.22 в 09:45
Екатерина Костадинова и Димитър Христов

Книга на промените

Майсторката на керамика и стъкло Екатерина Костадинова и дърворезбарят, майстор на иконостаси Димитър Христов пишат в своето ателие в ботевградското село Боженица една творческа Книга на промените. Ателието е буквално на брега на река Бебреш и в него има много изкуство, много свобода и много любов. А постигането на всички тези е свързано и с дръзновение..

публикувано на 21.01.22 в 16:15
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Промяна на емиграционния статут

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря на слушателски въпроси. Снежана Георгиева от София: Синът ѝ Герман Германов в момента е в гр. Лима, Перу. Той е женен за перуанка и неговия миграционен статут в тази държава е "турист". Той иска емиграционният му статут да се промени в "роднина на местно лице,..

публикувано на 21.01.22 в 15:20
Адвокат Михаил Екимджиев

Адв. Михаил Екимджиев: Няма по-лошо правосъдие от избирателното правосъдие

Какво трябва да се реформира в съдебната ни система? Кой е виновен за това, че българският съдебен суверенитет е подложен на много тежко съмнение от най-близките ни партньори в ЕС и САЩ?  Четирите партии от управляващата коалиция поискаха оставката на главния прокурор – „Призоваваме Иван Гешев да подаде оставка, като по този начин поеме..

публикувано на 21.01.22 в 12:40

21 януари – Международен ден прегръдката

На 21 януари  светът празнува Международния ден на прегръдката . На този ден могат да се подаряват приятелски прегръдки даже на непознати хора. Празникът се отбелязва за първи път през 1986 година в САЩ. В последствие бързо се разпространява в другите страни и се превръща в Световен ден на прегръдката. Прегръдката съпътства хората от..

публикувано на 21.01.22 в 10:17
Подкасти от БНР