Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Каква е каузата на деветите Национални правосъдни награди

За девети път тази година на 3 декември се провежда Благотворителният бал на юристите, а част от него са и Наградите за правосъдие "Темида – цената на истината"

Националните награди за правосъдие се организират от Балканската медийна асоциация, с подкрепата и помощта на Международния адвокатски съюз, адвокатските колегии от цялата страна, Камарата на нотариусите, Българската съдийска асоциация, Професионалната асоциация на медиаторите, Асоциацията на жените адвокати, Асоциацията на синдиците в България.

На събитието, което няма аналог в световен мащаб, присъстват над 200 гости от българския и международния правен свят. Във вечерта на церемонията се награждават 10 заслужили юристи в категориите – Адвокат, Съдия, Прокурор, Нотариус, Кантора, Медиатор, Синдик, Дело, Млад юрист, Правосъдие зад граница, както и Гран При за цялостен принос в правосъдието.

Професионално жури тази година  е в състав съдията от Общия съд на ЕС Марияна Кънчева, проф. Огнян Герджиков, проф. Атанас Семов и адвокат Владимир Дончев.

Събитието е с благотворителен характер и има за основна цел набирането на средства за деца с увреждания, включително и за първата детска рехабилитационна площадка, чрез благотворителна томбола и търг с картини на популярни български художници.

Водещ на церемонията е авторът на „Законът и Темида“ по БНР Анелия Торошанова.

Гран при са получавали Еньо Комитов, професорите Александър Янков, Васил Мръчков, Огнян Герджиков, конституционните съдии Константин Пенчев и Атанас Семов, деканът на Юридическия факултет – СУ „Свети Климент Охридски“ Сашо Пенов, най-възрастният действащ адвокат Йордан Минчев `(92 г.), бившият министър на правосъдието и първи европейски съдия в съда на ЕО в Люксембург Теодор Чипев.

Голямата награда за правосъдие тази година отива при Трендафил Данаилов. Той е българският съдия по делото “Антонов”, благодарение на него обвиненията към българските граждани, които италианският съд свързва с атентата срещу папа Йоан Павел II, са смекчени. Отличието идва 40 години след като светът заговори за българска следа в покушението.

Нина Никол Хамилтън, председател на Балканска медийна асоциацияСъбитието няма спонсор. Човекът, който вече 9 години помага финансово за реализацията на тази кауза, е Зий Ребело. Той е достатъчно добър да поема част от разходите, за да може това събитие да е факт вече 9 години. Каузата отново е за децата с церебрална парализа.

Гости на предаването "Законът и Темида" са Нина Никол Хамилтън – юрист и председател на Балканска медийна асоциация и съорганизатор на събитието, и Зий Ребело – продуцент на предаването "Темида – цената на истината".

Чуйте повече от звуковите файлове.

Трендафил ДанаиловТрендафил Данаилов получава приза Гран При на тазгодишните Национални правосъдни награди. В предаването "Законът и Темида" съдията, който запази честта на България след атентата срещу папата, разказва: 

"Чувствам се щастлив, защото целият мой съзнателен живот е минал в магистратурата и в адвокатурата – цели 66 години имам трудов стаж. Стараех се да бъда полезен на обществото. Надявам се, че с тези усилия съм допринесъл с нещо за утвърждаване на правото в нашата страна. 

Да бъдеш съдия и адвокат са различни отговорности. Важното е да се върши работата с любов, с желание, съзнателно.

Важното е да бъдеш почтен, да спазваш законите в страната и да бъдеш коректен."

Снимки – личен архив на Нина Никол Хамилтън, Национални правосъдни награди, temida.tv



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50

Жените в ценностната система на историята

Жените обикновено играят поддържаща роля в разказите за великите мъже и събития – това ни казва традиционният исторически наратив. "Къде са жените в историята" е събитие, организирано от младата феминистка организация "Леспектра", което ще се проведе днес в "Топлоцентрала" от 19 ч.  Модераторът на дискусията  Камелия Ценева разказва в "Нашият..

публикувано на 28.03.24 в 09:05

Осемнайсетгодишен русенец е глобен за продажба на райски газ на непълнолетен клиент

Осемнайсетгодишен русенец е глобен, след като продал голямо количество райски газ на 16-годишно момче. Това съобщи регионалният говорител на МВР в Русе Даниела Малчева, предаде БТА. Сигналът за незаконната продажба на непълнолетното момче бил подаден в полицията от баща му. Той разказал на униформените служители, че забелязал промяна в..

обновено на 28.03.24 в 08:59

Милиони хора са изложени на риск от холера

Милиони хора по света са изложени на риск от холера поради липса на чиста вода, сапун и незадоволителни количества от имунизацията против заболяването. За това сигнализира Международната координационна група по обезпечаване на ваксини и упорства за незабавни дейности. Броят на инфектираните с холера се усилва от 2021-ва година насам, като..

публикувано на 28.03.24 в 08:22