Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Девети национални награди за правосъдие 2021

"Законът и Темида" получи специална награда за изключителни постижения в полза на закона и правата на гражданите

Над 25 000 лева събраха адвокати и магистрати на Благотворителния бал на юристите за деца с церебрална парализа

7
Снимка: инж. Пламен Колев

Специална награда за юридическо предаване в ефир получи предаването "Законът и Темида" с водещ Анелия Торошанова. Наградата беше връчена за изключителни постижения и работата в полза на закона и правата на гражданите, както и безупречно представяне на правни теми и въпроси в ефира на БНР, Програма „Христо Ботев” и предаването „Закона и Темида”, в навечерието на неговия 10-годишен юбилей. 

Анелия Торошанова беше водещ и на церемонията по връчването на Националните награди за правосъдие. Освен голямата награда „Гран при“ по категории бяха връчени статуетки и на други изявени юристи и магистрати. Преди церемонията Анелия Торошанова бе изненадана от председателя на Асоциацията на жените адвокати Елка Пороминска и юристът и тв водеща Нина Хамилтън с плакет за неуморната си и изключително професионална 10-годишна работа в правното предаване „Законът и Темида“. „Краката ми се подкосиха“, каза Анелия от сцената.

„Законът и Темида” е в навечерието на своята 10-та годишнина, същото е авторско предаване на журналистката Анелия Торошанова, която е с над 25-годишен стаж в БНР. Като юридическо предаване, то няма аналог в останалите медии, по-специално в радиоефира на България. Същото заслужава да бъде подобаващо оценено.

В предаването си г-жа Анелия Торошанова винаги намира и поставя актуални правни теми, различните гледни точки, както и успява да даде чрез своите участници и гости на предаването полезни юридически съвети на слушателите от цяла България. При това – винаги успява да запази своя професионализъм и обективност, но да има и съпричастност.

Журналистката Анелия Торошанова е неразривно свързана с правото – нейната дейност и предаването ѝ са посветени именно на правосъдието и справедливостта!" – пише в своята мотивация за номиниране адв. Елка Пороминска, Председател на Асоциацията за жените - адвокати, съорганизатор на събитието.

92-годишният съдия Трендафил Данаилов получи голямата награда за правосъдие на деветия Благотворителен бал на юристите. Той е българският съдия по делото “Антонов”, благодарение на него обвиненията към българските граждани, които италианският съд свързва с атентата срещу папа Йоан Павел II, са смекчени. Отличието идва 40 години, след като светът заговори за българска следа в покушението.

Статуетката и грамотата му бяха поднесени от професор Огнян Герджиков и адвокат Людмил Рангелов. Цялата юридическа гилдия в залата, повече от 220 души, стана на крака и аплодира Трендафил Данаилов, който бе придружен от своето семейство. Той сподели, че е работил над 50 години като съдия и малко повече от 20 години като адвокат.

Чрез търговете за продажба на картини на известни български художници и томбола бе събрана най-голямата сума досега – 25 400 лева. Средствата ще бъдат дарени по дарителските сметки на четири деца с церебрална парализа – Ванеска, Мишо, Елена и Снежка. Децата бяха гости на събитието. Разиграни бяха платна на Николай Панайотов, Николай Янакиев, Милена Минчева, Елеонора Бакалова, Иван Яхнаджиев, който се прибра от Рим, специално за събитието и рисуваше на място с неговите ученици. По негова покана в творческата вечер се присъедини и Луна Йорданова, която също нарисува една картина. А търгът се водеше лично от проф. Герджиков.

Адвокатска колегия на годината стана Хасковската колегия. Те бяха поздравени лично от Министъра на правосъдието Иван Демерджиев, който им връчи и статуетката и плакета на сцената. Призът Сделка на годината отиде при „Пенков, Марков и партньори“, за най-голямата направена сделка у нас – продажбата на бизнеса на ЧЕЗ в България за 400 милиона евро. Статуетката им бе поднесена от директора на Агенцията по инвестициите Стамен Янев.

С равен брой точки от журито в категорията „Адвокат на годината“ първи станаха адвокат доктор Мария Петрова и адвокатът от Пазарджик Хари Хараламбиев, който не успя да присъства. Призът им бе поднесен от Адвокат на 2020 година Владимир Пенков. Останалите номинирани бяха Мария Даскалова, Николай Цветанов и Петър Николов – те бяха обявени от журналиста от actualno.com Димитър Лазаров.

Пловдивската кантора „Юсаутор“ на адвокат Атанас Костов получи приза за „Адвокатска кантора на 2021“. На сцената да им връчи статуетката Темида излезе Петър Илиев, чиято кантора Илиев и партньори бе най-добра за 2020-година. За кантора се бориха още Шилев и Ко, Рускова и партньори, Димитров и партньори.

Генералният директор на БНР и юрист по образование Милен Митев обяви от сцената, че Десислава Петрова от СГП е „Прокурор на годината“, в нейната категория номинирани бяха още Диана Мицканова от Специализирана прокуратура, командирована в ОП Плевен и Галина Андреева от ОП Пловдив.

Признанието за най-добър съдия получи Таня Радкова от ВАС. Статуетката й бе поднесена от съдия Емануела Балевска – съдия на годината за 2020. В нейната категория бяха номинирани още Игнат Колчев от АС Смолян и Евгени Узунов от Районен съд Бургас.

Камен Каменов получи приза за най-добър нотариус тази година от журналистката от в-к Стандарт Даниела Денева. В неговата категория бяха номинирани Марина Ташева, Полина Миткова, Стилиян Тютюнджиев.

Журналистката от epicenter.bg Магдалена Гигова обяви за най-добър медиатор за 2021-ва година Дима Александрова. В нейната категория бяха още: Любка Василева и Даниела Коларова.

Младият следовател Велислав Величков грабна статуетката в категорията „Млад юрист“. Тя му бе поднесена от проф. Таня Йосифова от УНСС. Майкъл Ел-Тал, Маргарита Балабанова, Александър Рашев бяха останалите номинирани.

Специална награда „Адвокат Про боно“ получи Райна Мандакова от миналогодишния победител в категорията Иво Лулчев. „Адвокат в медиите“ за най-много спечелени медийни дела стана Екатерина Димитрова. За да я поздрави и да й връчи статуетката на сцената излезе нейно превъзходителство посланичката на Мароко Закия Ел Мидауи, която подари на организаторите специална мароканска чаена церемония, която се проведе по време на събитието.

В категорията “Адвокат-обществен закрилник на инвестициите и стопанската дейност в БГ” бе отличен един адвокат, благодарение на когото няколко чуждестранни инвеститори не само запазиха, но и разшириха икономическото си присъствие в България - адвокат Живка Томова, а наградата ѝ връчи адвокатът-консултант на предаването Законът и Темида по БНР Захари Генов.

В категорията „Правосъдие зад граница“ наградата бе поднесена от проф. Атанас Семов на „Пенков, Марков и партньори“. Тук номинирани бяха още – Тодор Найденов, Николай Коларов, Веселка Крачунова и Мирослава Иванова.

„Дело“ на 2021-ва година стана делото за мръсния въздух на София, водено от АД „Господинов и Генчев“. Статуетката им беше поднесена от журналиста от в-к Телеграф Захари Белчев. Останалите номинирани дела бяха: „Кокаиновият кораб“ или т.н. Дело Гарсия на Анна Серафимова, дело за отвличане на деца, спрямо българското законодателство и Хагската конвенция на Йорданка Бекирска и Делото Златен век на Мургова и партньори и Пенков, Марков и партньори.

Министърът на правосъдието поздрави призьорите от Националните награди за правосъдие.

Юристите в залата бяха тържествено поздравени със специално видео от Марияна Кънчева, българския съдия в Общия съд на ЕС с Люксембург, която тази година бе част от професионалното жури, заедно с професорите Герджиков и Семов и адвокат Владимир Дончев..

Предаването "Законът и Темида" благодари на своите консултанти – експертите проф. Момяна Гунева – един от водещите експерти по наказателно право в страната, проф. Ирена Илиева- директор на Института за държавата и правото, член на Комисията срещу расизма и нетолерантността към Съвета на Европа, проф. Таня Йосифова-експерт по гражданско и търговско право, преподавател в УНСС, доц. Ана Джумалиева – председател на КЗД, нотариус Камен Каменов, адв. Захари Генов, експрокурор, адв. Любомир Новиков, експрокурор, адв. Пламен Димитров, адв. Пламен Ангелов, адв. Илияна Власакиду, адв. Елиза Николова, председател на Професионалната асоциация на медиаторите в България, адв. Елка Пороминска, председател на Асоциацията за жените адвокати, адв. Надя Русинова, адв. Мария Ганчева, адвокатска колегия Милано, адв. Дима Александрова, медиатор, д-р Орлин Колев, преподавател по конституционно право в СУ "Свети Климент Охридски", адв. Светлина Йолчева, адв. Мария Русева – за дългогодишното безвъзмездно съдействие и подкрепа.


Снимките са предоставени от инж. Пламен Колев и от инж. Виолета Цолова

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

За 93% от българите езикът е основен елемент на националната идентичност

За 93% от българите езикът е основен елемент на националната ни идентичност.  Това показва първото в България широкомащабно представително изследване на отношението на съвременната българска езикова общност към въпросите на книжовния български език. То е осъществено от екип от три научни институции в рамките на две години – от 2017 до 2019 г. Базова..

публикувано на 24.01.22 в 14:10

Общинско Радио Разград – над 70 години ефир

Повече от 70 години Радио Разград е в душите и сърцата на своите слушатели. Началото е поставено през месец май 1945 г., когато е излъчено първото предаване на тогавашния Радиовъзел Разград, посредством два улични високоговорителя. Благодарение на добрата синхронизация с институциите в града Общинско радио Разград е спечелило авторитета на..

публикувано на 24.01.22 в 12:46
Георги Караманев

Георги Караманев: От журналистиката към програмирането и обратно

Георги Караманев е журналист, писател, програмист и създател на сайта „Дигитални истории“, два пъти носител на наградата в категория „Технологии“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report ( 2019 и 2021 г.) Георги Караманев е главен герой в “Нашият ден“ Журналистиката “Тя ме избра. По-скоро казвам, че съм..

публикувано на 24.01.22 в 11:58
Хижа „Червената шапчица“  на Витоша

“Хижар“ вече официално е професия

“Хижар“ вече е професия в Националната класификация на професиите и длъжностите, но тепърва предстои работа на специалисти от Българския туристически съюз и Националната агенция за професионално образование и обучение по създаване на държавен стандарт за обучение по нея. До този момент хижарите бяха назначавани като салонни управители,..

публикувано на 24.01.22 в 09:05

От кого/какво зависи българските журналисти да работят спокойно

Въпреки че в последната седмица на миналата година Европейският парламент гласува доклад за борба със SLAPP делата и започва законодателни инициативи за защита на журналистите, SLAPP делата в България от първите седмици на 2022 г. стават все по-агресивни спрямо българските журналисти.  Защо е така и от кого/какво зависи българските журналисти да работят..

публикувано на 24.01.22 в 09:00
Подкасти от БНР