Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Правата – от правото да имаш роби до правата на животните и изкуствения разум

Снимка: pixabay.com

Една от Божиите заповеди нарежда да не пожелаваме нищо, принадлежащо на ближния ни – ни вола, ни осела, ни жената му, ни роба му...

Така тогава се е охранявало свещеното право на собственост, но на предците не им е хрумвало, че жената, или робът, или дори волът може би биха имали други мераци дали и кому да принадлежат.

За ПРАВАТА НИ в исторически, философски, актуален и като проекция в бъдещето ракурс – разговор с историка на правото професор Иван Билярски, с ексминистъра на вътрешните работи – адвоката и политика Емануил Йорданов, с философа и специалист по биоправо доцент Стоян Ставру, с писателя и журналиста Зорница Гъркова.

Професор Иван Билярски на запознава със зората на правото, с фундамента му, който е религиозен и почива на свещени забрани. 

Емануил Йорданов ни говори за своята практика като политик, адвокат и министър – за особеностите на нашия манталитет, често избягващ темата за задълженията, но фиксиран върху законните ни, но и мними понякога права.

Доцент Стоян Ставру ни запознава с понятието „биоправо“, стига до идеята, че то ще отмре вероятно с евентуалното трансформиране на биологичня живот в нещо друго, обяснява за правата на животните и растенията, както и за правните перспективи пред евтаназията.

Зорница Гъркова разказва за книгата на английските пътешественички на Балканите Мери Монтегю и Елизабет Крейвън през XVIII век и за правата на жените в исторически план.

Чуйте предаването от звуковия файл. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За 93% от българите езикът е основен елемент на националната идентичност

За 93% от българите езикът е основен елемент на националната ни идентичност.  Това показва първото в България широкомащабно представително изследване на отношението на съвременната българска езикова общност към въпросите на книжовния български език. То е осъществено от екип от три научни институции в рамките на две години – от 2017 до 2019 г. Базова..

публикувано на 24.01.22 в 14:10

Общинско Радио Разград – над 70 години ефир

Повече от 70 години Радио Разград е в душите и сърцата на своите слушатели. Началото е поставено през месец май 1945 г., когато е излъчено първото предаване на тогавашния Радиовъзел Разград, посредством два улични високоговорителя. Благодарение на добрата синхронизация с институциите в града Общинско радио Разград е спечелило авторитета на..

публикувано на 24.01.22 в 12:46
Георги Караманев

Георги Караманев: От журналистиката към програмирането и обратно

Георги Караманев е журналист, писател, програмист и създател на сайта „Дигитални истории“, два пъти носител на наградата в категория „Технологии“ от конкурса на Dir.bg за чиста журналистика Web Report ( 2019 и 2021 г.) Георги Караманев е главен герой в “Нашият ден“ Журналистиката “Тя ме избра. По-скоро казвам, че съм..

публикувано на 24.01.22 в 11:58
Хижа „Червената шапчица“  на Витоша

“Хижар“ вече официално е професия

“Хижар“ вече е професия в Националната класификация на професиите и длъжностите, но тепърва предстои работа на специалисти от Българския туристически съюз и Националната агенция за професионално образование и обучение по създаване на държавен стандарт за обучение по нея. До този момент хижарите бяха назначавани като салонни управители,..

публикувано на 24.01.22 в 09:05

От кого/какво зависи българските журналисти да работят спокойно

Въпреки че в последната седмица на миналата година Европейският парламент гласува доклад за борба със SLAPP делата и започва законодателни инициативи за защита на журналистите, SLAPP делата в България от първите седмици на 2022 г. стават все по-агресивни спрямо българските журналисти.  Защо е така и от кого/какво зависи българските журналисти да работят..

публикувано на 24.01.22 в 09:00
Подкасти от БНР