Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Студентите: изящното в текстилното изкуство” в Арт галерия – НДК

Изложбата „Студентите: изящното в текстилното изкуство” обединява два юбилея: 60 години от създаването на специалността в Националната художествена академия и 40 години от създаването на НДК като място за представяне на най- доброто от съвременното изкуство. 

Интригуващата експозиция от избрани текстилни произведения е под наслов „Студентите: изящното в текстилното изкуство” и включва избрани студентски творби от периода 2010-2021 г.

Те са емблематични за проследяването на пътя на развитие и новите тенденции в съвременното българско текстилното изкуство, очертани от студентите и преподавателите в специалността "Текстил – изкуство и дизайн" на най-реномираното ни висше учебно заведение в сферата на изящното и приложно изкуство – Националната художествена академия.

Проектът обхваща и отбелязване на 122 години от първата школа за преподаване на текстил, в която вписват имената си знакови художници, оставили дълбоки следи в развитието на специалността през годините като проф. Димитър Балев, проф. д-р Асадур Маркаров, проф. Вихрони Попнеделев, проф. д-р Аделина Попнеделева, проф. Анна Бояджиева, доц. д-р Вержиния Маркарова, ст. преп. д-р Цвета Явашева. 

Сред тях са и проф. Марин Върбанов, проф. Васил Овчаров и Мара Йосифова, чиито творби съответно „1300 години българска държава”, „Посвещение” и „Птици”, „Композиция I” и „Композиция II” са уникална част от текстилното изкуство сред 120-те художествени произведения от 80-те години на миналия век, разположени в залите и пространствата на НДК.

Изложбата е на разположение на ценителите от 9 до 23 декември.

Входът в Арт галерия – НДК е свободен, но срещу задължителен зелен сертификат.

Доц. д-р Вержиния Маркарова, ръководител на катедра „Текстил, изкуство и дизайн“ Националната художествена академия, представи изложбата в „Артефир“. Чуйте повече в звуковия файл.
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Тартюф” на Благоевградския театър гостува за първи път в София

Благоевградският драматичен театър „Никола Вапцаров” представя за първи път в София един от новите си спектакли „Тартюф”. Постановката по прочутата комедия на Жан-Батист Молиер е дело на младия режисьор Дамян Тенев, възпитаник на проф. Красимир Спасов в Театралната академия. Премиерата на „Тартюф” трябваше да се състои през март 2020..

публикувано на 22.01.22 в 08:30
Джорджо Агамбен

Четири есета на Джорджо Агамбен

Джорджо Агамбен досега има няколко книги, преведени на български, а „Що е…?“ е най-новата от тях. Преводач е Валентин Калинов. Тя събира четири от най-известните му есета, а Агамбен е известен любител на есеистичния жанр.  Както пише в предговора съставителката Антоанета Колева, тези четири текста „представят не просто неговия тип подход към понятията..

публикувано на 22.01.22 в 08:10

Новите инициативи в Художествена галерия – Казанлък

Пандемията осуети откриването на най-новата изложба от календара на Художествената галерия в Казанлък „Срещи“ на Румен Петков, като тя се отложи за близко бъдеще.  В галерията обаче до 30 януари може да бъде видяна експозицията „Българските паметници под закрилата на ЮНЕСКО“. Тя е част от проявите по повод 75 години от основаването на ЮНЕСКО и 65 от..

публикувано на 21.01.22 в 14:35
Пейка на Бохумил Храбал в Нимбурк

Нов роман на неподражаемия Бохумил Храбал

Излезе първата книга от автобиографичната трилогия на прочутия чешки писател Бохумил Храбал „Сватби в къщата“. Преводът е на Васил Самоковлиев, който в момента работи над превода на втората част „Vita Nuova“. След това се очаква и третата – „Пролуки“.  Храбал разказва за срещата си със своята бъдеща съпруга Елишка Плевова през нейната гледна точка...

публикувано на 21.01.22 в 11:21

Документален филм разказва за „Гео Милев в лабиринта на времето“

„Гео Милев в лабиринта на времето“ е новият документален филм на продуцента и режисьор Костадин Бонев. Той ни връща обратно в 20-те години, като разглежда националната катастрофа след подписването на Ньойския договор до идването на Андрей Ляпчев на власт. В това време на политически убийства и противоречия, на дълбока човешка драма, социална криза и..

публикувано на 21.01.22 в 11:01
Подкасти от БНР