Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Проф. Тодор Кантарджиев: Очакват се резултатите за съмнителни проби за Омикрон у нас

Ако има грипна вълна, ще е към февруари

Проф. Тодор Кантарджиев
Снимка: БГНЕС

В петък излиза първата група съмнителни за варианта на коронавирус Омикрон проби в нашата страна. Това са проби на хора, върнали се от чужбина, които са дали на първия скринингов тест с PCR насока, че може да е Омикрон, каза в предаването “Нашият ден“ на БНР проф. Тодор Кантарджиев.

Вариантът Омикрон

"Това е нещо, което казах преди две годни, че еволюцията на вируса върви по-малко да хронифицира, да не убива. Това се наблюдава в Делта варианта, чакаме до една седмица, вчера това го е казал д-р Фалучи от САЩ, да разберем до каква степен ваксините ни защитават от новия вариант. Трябва да сме бдителни, да не забравяме маските и отстоянията."

Новото при Омикрон

"Промените в шипчестия (spike) протеин, с който вирусът се залавя за човешките клетки. Ако при варианта Делта има 9 мутации, то при Омикрон те са 37. При един много задълбочен генетичен анализ следва, че т.нар. "епитопи" на Т-клетките, лимфоцитите, които са отговорни за клетъчния имунитет, ако има промени в 108 епитопа, в 8% при Делта варианта, при Омикрон те са 27%. И броят клетъчни епитопи, които са различни от досегашните, са 348.

С броя на епитопите за B-клетките, тези, които са отговорни за антителата, са променени с 30% при Омикрона, докато при Делтата – само 11%.

Вероятните ефекти са, че ще се намалят вирус неутрализиращите свойства на серумите на прекаралите заболяването и донякъде на ваксинираните, тъй като се увеличава свързването с човешките рецептори – този вариант става по-инфекциозен, по-виролентен, по-лесно се предава."


Covid вълната

"Броят на случаите на болните от Covid-19 на ежедневна база намалява – това е една хубава тенденция. Ако в следващата седмица стигнем до 2000 на ден, което пак е много, ще сме по-спокойни по време на празниците за Коледа и Нова година.

Проблемът у нас е многото болни в болниците, които преумориха и съсипаха лекарите. На едно от първите места сме по бройката в интензивни отделения на Covid болни. Пак имаме по над 100 починали ежедневно, което е ужасно, затова не мога да споделя бодряческите изказвания на Министерство на здравеопазването.

Добре е, че по 15-20 хил. души на ден се ваксинират и че над 100 хил. вече получиха и третата доза. В София например имаме над 44-45% имунизационно покритие. Но не можем да кажем, че вълната не е заплаха."


Ще има ли грипна вълна?

"Ако имаме вълна, тя ще бъде по-късно. Обикновено в годините преди коронавируса Центърът доказваше първите случаи ноември месец, декември епидемично разпространение и януари беше пикът. Сега, ако дойде в нашата страна, вълната ще бъде много по-малка, но ще бъде някъде февруари.

Мислим, че ще дойде вълната, защото миналата година нямаше разпространение на грип и груповият имунитет на обществото към грипните вируси относително е намалял.

Клиницистите знаят добре разликата в клиничната картина между Covid-19 и грип

Covid започва постепенно, няколко дни се развива заболяването и постепенно се засяга целият организъм – с високата температура, главоболието и започналата кашлица, което може да се предотврати, когато се лекува първото огнище в носоглътката.

При грипа имаме в рамките на часове болки в мускулите, сухота и болка в гърлото."

Чуйте проф. Тодор Кантарджиев в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Надежда Дерменджиева: Един шамар никога не е само един шамар

Домашното насилие е изключително тежък проблем, както в световен план, така и за българското общество , който често остава в рамките на семейството. Затова спешно ще се търси консенсус по спорните въпроси в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие в рамките на работна група с участието на народни..

публикувано на 19.01.22 в 09:13

Ученици от родопското село Любча събраха пари за училищните такси на деца от Африка

Ученици от ОУ “Христо Ботев“ в село Любча, община Доспат, област Смолян събраха пари, с които да се платят таксите на две деца в Африка, за да могат да ходят на училище. Децата от Родопите са се впечатлили от клипчетата на Фондация “Усмивка за Африка“ . Фондация Усмивка за Африка За инициативата разказва в “Нашият ден “..

обновено на 18.01.22 в 11:35
Пенчо Милков

Пенчо Милков: Въздухът на Русе към момента няма замърсявания

Русенци са едни от най-активните и чувствителни към качеството на въздуха. Преди дни кметът на Русе Пенчо Милков се срещна с министъра на околната среда и водите Борислав Сандов и обсъдиха проблемите на града и качеството на въздуха. Екоминистърът обеща по-големи санкции за промишлените замърсители След срещата министър Сандов..

публикувано на 18.01.22 в 10:11
Д-р Людмила Калоянова и Снежана Галчева (президент и вицепрезидент на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в света)

Людмила Калоянова: За да обясниш Америка, трябва да говориш за нейните хора

Людмила Калоянова е българска поетеса, преводач и литературен критик. Тя е родена е в Созопол, България. През 1989 емигрира в САЩ, където започва работа в University of Pittsburgh и защитава докторска дисертация на тема "Женска идентичност и креативно писане". През 1998 излиза от печат книгата ѝ "Създания на прехода" (Ubergangsgeschopfe,..

обновено на 18.01.22 в 10:08

Как се чувства един сърбин в България

Вечерта срещу 14 януари съседна Сърбия празнува новата година. Повече за традициите, честването, спецификата на кухнята и празника разказва Далибор Маринкович или Даци, както всички го наричат, професионален готвач и собственик на ресторант, който вече осемнайсет години живее в България. Даци е от Лесковац и е наследил любовта към готвенето от своите..

публикувано на 18.01.22 в 09:55
Подкасти от БНР